Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

9 от 10 домакини не знаят, че тези 5 продукта не трябва да се пържат в чугунен тиган

Ключови думи: храни чугунен тиган, тиган, чугунен тиган

От древни времена човечеството използва съдове от чугун. И в това няма нищо изненадващо. 

Домакините ги предпочитат, защото са много издръжливи, задържат топлината за дълго време, което само подобрява качеството на приготвената храна.

В същото време тази посуда си има сериозни недостатъци. При определени условия тя може да направи храната отровна и затова трябва много да внимавате какво точно приготвяте в нея. 

Има няколко продукта, които не бива да се готвят в чугунени съдове, и днес от jenata.blitz.bg ще ви разкажем малко повече за тях. 

Риба
Кулинарните експерти казват, че всяка морска риба се различава от речната по своята структура и затова трябва да се готви само на повърхност, която добре отдава топлина. В противен случай, когато опитате да я обърнете, рибата ще се разпадне.

А ако я оставите в тигана, ще продължи да се готви дори когато котлонът е изключен.

Почистването на чугуна от рибата е доста сложна задача и съществува риск да принесете миризмата й в други ястия. 

Ястия от яйца 
Пържени яйца, омлети и всякакви други деликатеси от яйца определено ще залепнат за чугуна, без значение колко много олио сте сложили.

Това важи най-вече за новозакупените чугунени тигани и тези, които са на много години. В първия случай материалът не се загрява достатъчно, а във втория най-вероятно е силно повреден. 

Задушени ястия и яхнии
Чугуненият тиган категорично не приема никакво кипене или дълго варене на каквото и да било.

Заради продължително готвене, течностите и комбинациите от продукти, които не винаги са безопасни за чугуна, могат да причинят ерозия, увреждане на защитното покритие на тигана и характерен метален вкус на всяко едно ястие.

Ястия с оцет или вино
Тук причината е същата като при задушените ястия. В чугунен съд не трябва да се готвят гозби, които съдържат киселини - оцет, лимонена киселина или кисели зеленчуци (домати например).

На първо място - с времето киселината може да разяде горния слой на покритието. И на второ - храната определено ще се сдобие с ненужен привкус. 

Твърде пикантни ястия
Всички кулинарни шедьоври, които трябва да бъдат приготвени с добавяне на силно ароматни подправки, чесън, лук, чушки и други подобни, е най-добре да се пържат в обикновен тиган. Чугунът не е подходящ, защото притежава свойство да натрупва аромати.

Ако не измиете добре тигана след едно подобно ястие, следващият ви гастрономически шедьовър определено ще има миризмата и вкуса на предишния. /jenata.blitz.bg 

2
Коментара по темата
2.
XX
24.09.2024 21:43:30
Отдавна не бях чел толкова глупости... Даже "статиите" за Зеленски им отстъпват.
1.
nezavisim
24.09.2024 20:25:49
A be Flagman, kato ne vi sa yasni nyakoi nesta ,pitaite ,pitaite znaestite! Stiga ste se izlagali kato negramotnici!
  Добави Коментар
Полицай с голям гаф Стреля по погрешка Тази супа е чудна Полезна и вкусна
"Ще получа разрез на сърцето" Венци Стефанов култов за футбола в България Министър Мирослав Боршош даде старт на подготовката за летния сезон по Черноморието Обиколката започна от Варна, без участие на кмета въпреки отправената покана
Правят нещо огромно Димитров и Джокович са балкански братя и ще играят мач за историята Трагедия до България Ужасна новина в Турция
Крал Чарлз се появи на публично място след престоя си в болница Той се оттегли от обществени ангажименти за около три месеца, но продължи да изпълнява държавни задължения Кола е по таван на АМ "Тракия", преглеждат шофьорката Медицинска помощ се оказава на 59-годишната водачка
В две несебърски училища ученици засадиха растения „Искаме нашето училище да бъде не само място за знания, но и за грижа към природата“, споделиха шестокласниците от Свети Влас Европа боготвори този зеленчук, а у найс той е в тъча Пащърнакът е пълен с витамини, влакнини и ползи за храносмилането и имунитета
Гласът на „Биг брадър“ Илия Георгиев пребори смъртта Докато е на участие в родното Велико Търново, Илия усеща проблем в сърцето и остри болки в гърдите Остава начело на националите Селекционерът оттегли оставката си