Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Вкусът и видът на тази връткана погача са пристрастяващи, а е толкова лесна за правене

Ключови думи: връткана погача, рецепта, рецепта за погача, флагман

Това  тесто ще ви зарадва с мекия си и ефирен вкус, но и с невероятно лесното си приготвяне. Рецептата е предназначена за всеки, дори за начинаещи. След като усвоите  тестото, ще можете да правите погачата и в други форми. Това е рецепта за памучна погача , като тестото се намазва с масло и става още по-пухкаво и вкусно. Питката става мека като душичка, откакто я направих вкъщи, не можем да й се наситим. Ето какво ви трябва, за да си приготвите и вие чудната Връткана погача :

700-750 гр. брашно
1 чаена лъжичка захар
30 гр.прясна мая
1 яйце
70 мл олио
180 гр. кисело мляко
200 мл вода
1 равна лъжица сол
1 яйце за замазване тестото
сусам за поръсване и украса
Може да украсите тестото и с черен сусам, кимион или други семена
Ще ви трябва и масло/маргарин за намазване на тестото

Начин на приготвяне:
Пригответе си по-дълбока купа, в която ще месите тестото и веднага изсипете в нея 700 г брашно. В средата се прави кладенче и в него се изсипват 1 супена лъжица захар, 30/35 г прясна мая и 200 мл топла вода. Разтворете маята в топлата вода с малко брашно, тоест натрошете я на ръка. Оставете на топло място за около 10 минути, докато се активира.

Съставките се смесват хубаво в кладенчето, след което се добавя 1 яйце в средата и се разбива малко с вилица. Добавете малка чаша кисело мляко (180 г) и 70-80 мл олио. Не забравяйте да добавите равна лъжица сол. Смесете енергично всички съставки. Първо се разбърква с лъжица/шпатула, като постепенно се добавя брашното от страните, а след това се меси на ръка на масата, докато се получи хубаво и еластично тесто със средна твърдост, което не лепне по ръцете.

Покрийте тестото и го оставете да втаса за около 30 минути до 1 час, а ако имате време може да го оставите и повече. Ако нямате време, достатъчно е тестото да престои около половин час, колкото да втаса. След това го прехвърлете върху намазнена работна повърхност и го месете още малко, за да освободите задържания въздух. Разделете тестото на една по-голяма част (2/3) и една по-малка част (1/3).

Намаслете двете теста и оставете по-голямата част покрита с фолио. Вземете по-малката част от тестото, разточете с точилка в правоъгълна форма, колкото можете. Намажете тестото с разтопено масло, цялата кора и след това я разрежете с нож по следния начин: Измерете 1 см отгоре и 1 см отдолу, откъм голямата страна на правоъгълника и от там направете разрези. (тоест не режете последния сантиметър от двете страни). Нарежете на по-малки ленти така, че да се получи нещо като решетка.

След като изрежете лентите, започнете да „връткате“ (т.е. да навивате) тестото на спирала, като започнете от един от долните краища. Завийте рулото на кръг, като охлюв и го прехвърлете в намазнена тава, като го поставите в средата на тавата.

По същия начин разточете и второто тесто и когато сте го завили като руло, го наредете в тавата, като започнете от там, където свършва по-малкото  тесто.

След като погачата е приготвена по този начин, оставете я да втаса около половин час. Не е нужно да я покривате. След като втаса, питката в тавата се намазва с 1 жълтък (може да добавите и 1-2 с.л.  прясно мляко, но не е задължително). Поръсете със семена по избор, например сусам, лен, кимион…

Включете фурната да загрее на 200 градуса, след което като загрее сложете погачата да се пече. След около 10 минути печене намалете температурата на фурната на 180 градуса и печете още 30 минути. По средата на печенето намокрете хартия за печене с вода и я поставете върху тестото, за да не загори. Пекох общо 45 минути.

След изпичане погачата се намазва с малко масло и се оставя да попие около 10 минути. След това можете да я сервирате, докато е гореща.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Няма такъв пухкав кекс с ябълка и моркови, става за нула време С ябълки, моркови и малко лимонада стават ето такива вкусотии - пухкав кекс с ябълка и моркови Клюкарстването било полезно, твърди учен Суийт обяснява, че клюкарстването е дълбоко вкоренено в социалната ни природа и има сложни психологически корени
Мариан Бачев уволни ключов шеф в културата Заповедта е издадена две седмици преди ресорният зам.-министър Тодор Чобанов да коментира пред ситуацията с НИНКН Проф. Рачев: Давайте към планината и морето, там агнешкото е по-вкусно! Във вторник може да има гръмотевични бури, но може да гръмне, може и да не гръмне
Путин смълча света, издаде грандиозния си план Президентът на Руската федерация подчерта, че Русия и Китай имат "големи планове - интересни, амбициозни и грандиозни" Няма да повярвате какво ще прави Ще пише роман
Превъртяха футбола През 2011 г. Бодьо/Глимт удря дъното – изпада във финансов колапс, играе във втора дивизия и функционира с условия, характерни за аматьорския футбол, а днес са на полуфинал в ЕКТ Мозъкът започва да работи с пълна сила между 60 и 80-годишна възраст Върхът на интелектуалната активност на човек е около 70 години, когато мозъкът започне да работи с пълна сила
Всеки втори го закъсва с очите Чакърова каза, че оптиката не е просто наука за зрението, а изкуство, което свързва технологии и здраве за всекидневния комфорт на хората Силите го напускат Без съпругата ми не бих се справил, казва синоптикът легенда
Тези три зодии да внимават Изразяваме себе си, по-директни и смели сме, но някои зодии трябва да са много внимателни, това може да доведе до повече конфликти Коя ще е новата му жертва Новината издаде нейната сестра Айлин, която пусна снимка в социалните мрежи. Те са били заедно на парти в елитен хотел в Пловдив