Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Храните в буркани могат да ни отровят

Ключови думи: храна, буркан, здраве, отрова, капачка, гастрит, стомашни разстройства

Продуктите от домашното консервиране могат да се превърнат в смъртоносни, предупреждават здравните власти. Нито солта, нито оцетът, нито продължителното варене или замразяване неутрализират причинителите на ботулизма. Това е хранително отравяне, което може да има фатални последици, а причинителят се крие под самата капачка на стерилизирания буркан. Това обясняват от Министерството на земеделието и храните. На своята страница в интернет те са публикували списък с рисковете от консервирането на хранителни продукти в буркани.

Обяснява се за ботулизма, който се предизвиква от микроби, широко разпространени в природата. Причинител на болестта е микробът клостридия, който се среща в почвата и водата, върху зеленчуците и плодовете, като образува върху тях спори. Те са много устойчиви, издържат на многочасово варене и силно дезинфекциране. Затова дълго време се запазват във външната среда, но покълват при благоприятни условия. Вегетират във външна среда, но се размножават само при пълна липса на кислород. Точно такива условия се създават при консервиране в домашни условия с маринати на гъби, риба, месо, а също и в колбасите.

При размножаването си причинителят на ботулизма отделя бактериална отрова, наречена ботулинов токсин. Това е една от най-силните органични отрови, известни в природата.

Ако попадне в организма на човека дори в нищожно количество, може да се превърне в смъртно опасно вещество, обясняват здравните власти и са категорични, че най-често хранителните токсикози от ботулизъм идват от домашно консервирани храни, пише Труд.

В предупреждение на министерството се посочва още, че инкубационният период е от няколко часа до няколко дни, или симптоми могат да се появят средно от 6 часа след приема до 8-я ден. Началото е с проявата на гастроентерит. Наблюдават се болки в корема, гадене, повръщане, диария. Общо токсичните симптоми са: главоболие, световъртеж, сухота в устата, мускулна слабост, трудно или двойно виждане, разширени зеници, промени в говора и трудно преглъщане.

Наблюдава се частична парализа и ако тя не се лекува, може да прогресира и да обхване ръцете, краката, трупа и дихателните мускули. При забавяне, рискът от настъпване на смърт е много висок, поради спиране на дишането. 
Именно ботулиновият токсин се счита за най-силната органична отрова.

Минималната смъртоносна доза за човека е 100-150 нанограма. При адекватно лекувани пациенти смъртността достига до около 5 до 10%. Към болестта не се изработва имунитет, предупреждават още властите. Температурата на тялото обикновено остава нормална или леко повишена.

Общите симптоми на интоксикацията не дават възможност веднага да се заподозре болестта.
Затова трябва да се обърне внимание на замъгляването и раздвояването в очите, тези симптоми ще подскажат, съветват още от ведомството.

Особено опасни за консервиране са гъбите, които трудно се изчистват от полепналата пръст. Ако сте решили да си консервирате такива в саламура или марината, по никакъв начин не затваряйте бурканите с метални капачки. Подбирайте тези, които никъде нямат изгнило, нито плесен и ги измивайте много добре под течаща вода.

В повечето случаи бурканите, под чиито капачки вече се намира смъртоносният микроб, не могат да се различат на пръв поглед. Консервите не променят нито вкуса, нито цвета, нито миризмата си. Само понякога капачките са леко издути, отбелязват още здравните експерти.

Желателно е преди непосредствена консумация, домашно консервираните храни и най-вече месото в буркани, да се обработват термично още поне веднъж или два пъти. Добрата термична обработка цели и унищожаването на вируса на африканската чума, който е изключително устойчив. Продължителното варене е важно да е при постоянно висока температура от минимум 100 °.

Не се препоръчва и добавянето на прекалено много сол в бурканите като запазващ продуктите агент, както и допълнително прибавяне на консерванти. Консумацията на продуктите може да доведе до гастрит, стомашни възпаления и неразположение. Здравни експерти предупреждават да не се доверяваме на рецепти с отровни съставки. Дава се за пример добавка на “Син камък” (отрова за пръскане на лози) към сладкото от смокини.

Нищо не може да откаже българите, за които приготовлението и консумацията на домашно затворени консерви е традиция. Това потвърди пред репортер на “Труд news” Роска Стоименова от кюстендилското село Стоб.

“Всяка година сама си приготвям задължително домашна лютеница, лютивка и сладка. Като му дойде времето слагам и кисело зеле и туршийка”, заяви тя и добави: “Имам прекрасни условия за затварянето на буркани, изварявам ги в казана на открито, имам чудесно мазе, което е с постоянна хладна температура и няма защо да се притеснявам за консервите”.

Баба Роска има 4 внучета и споделя, че всички харесват палачинките и пържените филийки с домашно сладко. А зимата редовно си похапват от бабината лютеничка.

 “Тя е много по-вкусна от купешката, приготвям я със собствени продукти от моята градина. Наистина, ако са купени, няма да е толкова вкусно, а и ще излезе много скъпо. Да стане хубава лютеницата е нужно повече време. Варя я до късно вечерта, но си струва”, заявява още бабата.

“Не се притеснявам от бактерии и микроби, защото спазвям стриктна хигиена. Когато изваря бурканите, спазвам правилата за охлаждането им, после проверявам задължително капачките”, заявява още тя. Съветва винаги да се използват нови капачки и най-добре да се консервират продукти само собствено производство.

Сладкото от собствени плодове, забъркано на котлона у дома, не излиза скъпо и при всички случаи е по-вкусно от предлаганото в магазините. Това обясняват домакини от Шумен и уточняват, че сега е сезонът на джанките.

Те се приготвят лесно - за килограм плодове са нужни 700 грама или кило захар, с която престояват една нощ. После се варят около час и непременно се добавя лъжичка лимонтозу, също и индреше. Тази година захарта е под 2 лева. Буркани всеки има у дома, поясняват майсторки. От килограм джанки излизат 3 малки бурканчета със сигурно качество.

Вече може да се прави и сладко от смокини.  Почитателите на сладка си приготвят конфитюр и от кайсии.  По-евтино е, ако береш плодовете от градината си. Така бурканчето ще излезе на цена около 1 лев.

1
Коментара по темата
1.
Само
05.08.2024 18:18:59
Боклуците в LIDL и Кауфланд както и гнусотиите в пени маркет няма да ни отровят.
ВЕРВАЙТЕ МИ
  Добави Коментар
Невероятен скандал в България В борбата 86-годишен крие боен пистолет и граната Мъжът нахлу в офис и се закани на персонала с убийство
"Бомба" в имението с розите Ергените хванаха бас, който не изглежда от най-джентълменските Направи разтърсващо признание Бил е жертва на тормоз като дете
Британският върховен съд най-после разумно: Трансджендър жените да не се третират като жени Петимата съдии по делото взеха единодушно решение Китайска двойка застреляна в Рим при екзекуция в мафиотски стил Полицейски служител коментира, че убийствата може да са свързани с т.нар. "Войни за закачалки"
Един от шефовете на LEGO почина при ски инцидент Майкъл Халбай бе заместник-председател на борда на компанията Kirkbi Удар по имотната мафия – съмнителен ЧСИ може да олекне с 50 000 лева Министър Георги Георгиев разкри опити за незаконно отнемане на имоти от възрастни хора чрез фалшиви арбитражни решения
Най-бавният влак в България качи скоростта... до 40 км/ч Обикновено пътува с един вагон, с до 10-15 пътници в двете посоки Крах на петрола: Саудитска Арабия под натиск, търси изход в златото и мините Цените на петрола падат, ОПЕК+ увеличава добива, а Рияд губи позиции
Украйна още не знае, че сме й отказали реакторите на АЕЦ "Белене" Киев не е получил официално съобщение Раздаде за ден 10 000 апартамента Севернокорейският лидер Ким Чен Ун отбеляза завършването на третата фаза от мащабен жилищен проект