Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Кварталните кръчми вдигнаха двойно цените на манджата

Основно ястие, дори без месо, не пада под 7,50 лева, а тези с мръвка вървят над 8 до 10 лева
Ключови думи: българия, цени, кръчми, двойно повишение

Доскоро малките скромни квартални ресторантчета поддържаха сравнително прилични цени и бяха по джоба на средния данъкоплатец. Гостилниците, особено тези в центъра на София, работят на пълни обороти, най-вече по обяд, когато разчитат на посещенията на работещите по офисите.

От скоро обаче, и тези заведения вдигнаха драстично цените, въпреки че не могат да се похвалят с високо качество на храната, а повечето са и на самообслужване, което им спестява сериозни разходи, пише standartnews.com.

Сега обаче, храната поскъпна с над 20%, като едно обедно меню от 7-8 лева сега вече струва до 15 лева. Офертата обичайно  включва супа, основно и някакъв скромен десерт, като мляко с ориз, суха паста или крем.

Супа под 5-6 лева няма как да се намери, а в по-претенциозните места върви и по над 8 до 10 лева, възмущават се потребителите.

Основно ястие, дори без месо, не пада под 7,50 лева, а тези с мръвка вървят над 8 до 10 лева.

Посетителите на този тип заведения недоумяват на какво отгоре се качват цените, при положение, че повечето от заведенията са неугледни, някои дори със съмнителна хигиена, сервитьори няма, а храната в никакъв случай не е приготвена от висок клас готвачи и предимно по рецептурници от соца.

Гостилниците се оказаха много изобретателни, изхитриха се и избиват и с цената на дребните добавки, както и с прибори, кутии и филии хляб. Една филийка хляб и в най-долната кръчма върви по 40 стотинки, при положение, че цял хляб в магазина е малко над 2 лева.

Кутийките, в които се сипва храната, вместо да са безплатни, вървят също по 30-40 стотинки, а отскоро и долнопробните, чупещи се пластмасови лъжици и вилици вървят по 20-30 стотинки, нищо, че доскоро бяха безплатни.

Гарнитурите стават все по-скъпи и не се учудвайте ако за няколко картофа, лъжичка ориз или салатка ви искат по 3 лева. Една люта чушка е около левче, а ако вземете и най-бедната салатка за гарнитура, това оскъпява с поне с 2 лева порцията.

„Нелепо е кварталните гостилници да си позволяват такова поскъпване, при положение, че нито са вдигнали качеството на обслужване, нито храната е станала по-качествена, гневни са посетителите.

Злоупотребите с порциите пък са на линия - често в супите с месо трудно се намира месо, а основните са наблъскани предимно с картофи или някакъв евтин зеленчук. Салатите пък представляват само накълцани марули, или пък евтин домат с лук, което показва, че никой не си е правил много труд да скалъпи нещо по-свястно.

Търговците са се изхвърлили и с цената на кафето в малките ресторантчета, която не отстъпва на скъпите кръчми. Ня някои места цифрата е скочила до 3-4 лева, а ободрителната напитка от първа глътка дава да се разбере, че пиете долнопробно кафе.

 

25
Коментара по темата
25.
Свидетел
23.06.2024 21:28:26
Защо заведенията около Бункера преди час бяха празни ?
24.
Сорята
23.06.2024 17:13:29
нещо което струва 2лв го плащат на 20лв. нека им нека на тъпаците да си плащат и да работят за кръчмите бъкани с плъхове
23.
До 15
23.06.2024 16:27:56
Ти пък си намерил къде да седнеш, на тоя клозет заведение ли му викаш???
Бати шушляка!
22.
22
23.06.2024 15:38:55
Цените по морето са жестоко високи.
Грамажите на порциите са намалени.
Качеството на продуктите е ниско.
Отношението на сервитьорите е мутренско.
НЯМА ДА ДОЙДА НА МОРЕ В БЪЛГАРИЯ
21.
И двете твърдения са верни
23.06.2024 15:01:24
И в Европа си е тънкалак да хапнеш в кръчмета и в кафета , и кръчмите тук могат да си слагат каквито искат цени
20.
До 18
23.06.2024 14:28:40
Аз вчера седнах . Ядох стартер ,който струваше 20 евро и съдържаше 5 скаридки в много олио и домати плюс два сухара наполовина потопени в олиото (скампи) две бири всяка по 7 евро и после една порция фиш анд чипс ,която също беше 20 евро . А предния път беше в аржентински ресторант пак в Европа, тогава ядох нещо подобно на нашата мусака струваше 25 евро и пих една бира за 7 евро . Като цяло не съм очарован от заведенията в Европа. На фона на европейската ми заплата от 5300 евро чисто ми се вижда скъпо за тези измислени ястия . За съжаление, както написах и преди това , няма вече истински кръчми с вкусна храна , защото никой не отглежда по селата вече истинска храна . Всяко село имаше градина , свинарник ,пилчарник , краварник и овчарник . Отделно всеки гледаше и вкъщи . Лятото в сезона това всичко отиваше прясно в Слънчев бряг и Несебър по ресторантите и хотелите . Поне това помня от Бургаския край . Чакай ти днес да намериш свястна кръчма ,където всеки гледа само келипира .
19.
О...йе
23.06.2024 14:14:13
Влязъл в Затвора,
там попаднал на хора,
излязъл-веднага ресторантьор.
На заплата разчитат наивните,
много са,
бай Тарикат е все с пълен джоб.
18.
До 16
23.06.2024 13:47:42
Ти въобще сядал ли си в заведение в чужбина, че ми писна да чета глупости??
Едно малко питие е 4-5 евро и е 20ml.
Порция основно е 10-12€ и т.н
17.
Така ще е
23.06.2024 13:43:21
Все повече хора не готвят и ядат навън. И манталитета е такъв, че независимо какъв е празника той се свежда до ядене и пиене на маса. В България не може да стане така че поканените да поздравят или да изразят съболезнования и да си отидат. Сватба, смърт - всички се свежда до ядене и пиене най-вече на маса. При положение, че заведенията могат да продават скъпо, защо да продават евтино?
16.
Me
23.06.2024 12:48:29
Боцманне, боцмане, в цяла Европа има места където да се наядеш на нормални ниски цени, никой не е длъжен да се храни на лудите бг цени на повярвалите си пишман БГ ресторантьори и собственици на квартални дупки.
15.
Боцмана до 12
23.06.2024 12:28:32
Няма такова понятие заведение за бедни хора ве, комплексирано патенце! В цял свят кръчмата е скъпо удоволствие!
Това, че тука сте се събрали най-скъсаните джобчета в цялата област и се надъхвате взаимно, не значи че кръчмите нямат работа, напротив!!
В момента съм на Бекира в Айтос, хората хапват и пийват и няма места!
Ти си пиши есетата тук и чакай баба да сготви....
14.
292
23.06.2024 11:57:19
В 350 грама шопска салата има продукти под 1 лев, по цени на дребно и с включен ДДС. В една чорба - максимум 50 стотинки. Манджа с каквото и да е месо, с картофи, ориз, зеле - 2 до 2,50. Който не може да направи такава себестойност плюс печалба за себе си не е никакъв кръчмар. Като не е, кръчмата му ще е празна и ЩГД.
13.
Хейй
23.06.2024 10:45:18
Дюнер за 3 лв няма отдавна . Същото е и със истинската кръчма . Отдавна няма такова нещо . Само някакви извратени подобия на храна . Отдавна приключи филма с истинската салата направена от зеленчуци обрани от градината на някое близко село сутринта рано и продадени по ресторантите в близкия град . Същото е и с мезета от карантия почти никъде не се срещат вече . И на рецептурниците от соца им няма нищо . Извратени ястия като свинско с ананас липсват там .
12.
До боцмана
23.06.2024 10:26:00
Тъп ли си или да. В статията се пише точно за заведения за бедни хора. Ти богаташа са ходи при Манчев. Става въпрос за заведения, в което се предлага икембе и пиле с ориз за обикновени работници. Но като ти гледам всеки път комплексите ни си никакъв боцман, а ти си скъсания комплексарски цървул. Твоят огромен проблем е, чя баща ти е бил такъв цървул, че е нямал 20 ст. за презерватив и си се пръквал.
11.
Катя
23.06.2024 10:20:19
Салата 12-20 лв. в квартална кръчма. И пак са недоволни. Внасят ДДС 9 % , но това не им е достатъчно. Цените са необосновано високи, а качеството нула. И ние все по-рядко ходим .
10.
Боцмана
23.06.2024 10:17:58
Айде пак материалче за скъсаните цървулчета с по две левчета в джоба!!
Да избият малко комплекси тук!
В кръчма не ходите да се напапкате като за последно ве, малки душички! За това има заведения за бързо хранене и дюнерче по 3 лева. В кръчма се ходи да се видиш с приятели, да си кажете по някой лаф и да се посмеете!!
Това няма как да го обясните на дребните душички, родени само да ядат и акат!! То от тях и нищо не зависи де, кварталните кръчмета се пукат по шевовете от хора!
Живи и здрави....
9.
..
23.06.2024 10:13:10
Вчера на капанчето 80лв за двама човека. Масите около нас по стотина. Вече 100лв са това което преди 5г бяха 10лв
8.
пацо
23.06.2024 10:03:20
Цацата или е замразена от пролетта 2024 или от пролет 2023..
7.
Ханко Брат
23.06.2024 10:02:48
Нали няма инфлация???
6.
дааа
23.06.2024 09:58:46
Дали ще седнете в реномиран ресторант или квартална кръчма, разлика в отровите няма. Даже в кварталните кръчми може да е и по прясна храната защото са по посещаеми и купуват по начесто стока. Предпочитам да ям цаца от няколко дена, отколкото замразена сьомга от 2 години
5.
????
23.06.2024 09:55:57
Ами не ходете! Какво толкова има?!?
4.
Дидо
23.06.2024 09:51:41
От години спряхме да ходим по кръчми и барове, освен за рожденни дни и подобни!Компанията си се уговаряме всеки петък в различно семейство.Сами си пазаруваме, сами си готвим, сами си пускаме музиката и няма ядове.После едно по едно такси и кой от къде е!
3.
Merd
23.06.2024 09:34:56
На кръчма само за специални поводи. И то в най-хубавите. Разликата в цената между умряла крайморска или квартална кръчма спрямо един хубав ресторант или пицария с качествено обслужване, кухня и обслужване е минимална. А тия дето са нон стоп по кръчмите на принципа "Яжте и пийте, ще горе кръчми няма" от много време им се чудя... Със спестените пари могат да обиколят Европа, да отидат за две седмици в Турция или Гърция и т.н. Ко да правиш, култура....
2.
Митко
23.06.2024 09:29:05
Няма да ядем. Таман диета, ще отслабнем и ще сме по-здрави.
1.
!!!!!!!!!!!!!!!!!
23.06.2024 09:21:52
Не съм ходил на тъпа кръчма от няколко години, не ми липсва въобще, стомаха ми се оправи, киселините спряха, пари за отрова не давам вече. Богаташ кръчмаря нагъл не правя. У дома ми е най добре
  Добави Коментар
За по-качествен секс: Мастурбирайте поне веднъж седмично Редовните физически упражнения също  подобрят качеството на интимния живот 5 техники за флирт, с които да накарате мъжа да ви хареса Ето кои са те 
Могат ли двама души с една и съща зодия да имат успешен брак? Дали астрологичните прилики са рецепта за вечна любов или вещаят катастрофа Леля ми прави този вкусен свинско-славянски гювеч, уникален е Ето я нейната рецепта
Владимир Путин с извънредно обръщение Говори към руския народ, но и не само Как можем да отслабнем и да избегнем увисналата кожа Пластичен хирург съветва да си набавяме много вода, докато отслабваме
Ще се шокирате какво се твърди за него Животът му е като от филм След 14 г. издирване: Намериха убиеца на камериерката Роза Мачокова Бездомникът Генчо ръгал 30 пъти с нож жената и я изнасилвал
Вдигане на акциза за алкохола е сред мерките за "саниране" на бюджета МФ иска да принуди и по-малките фирми да се регистрират по ДДС "Нефтохимик" се бори здраво в Турция, но... Грандът "Анкара" продължава напред в Чалъндж къп
Дъщеря й възражда най-големите й хитове 25 години след смъртта на певицата Румяна, песента „Kолко те обичам“ ще звучи с нов аранжимент Хвърли 7 бона за регистрационен номер с нейните инициали Софи Маринова ще кара нов скъпарски Мерцедес