Комшийката ми каза тази рецепта за патладжанено рагу с качамак, бива си я
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
качамак - 150 г
мляко - 200 мл
хранителна мая - 2 с.л., по желание
лук - 1 глава
моркови - 2 бр.
патладжани - 2 бр.
леща - 1 ч.ч.
домати - 1 консерва
червено вино - 200 мл
зеленчуков бульон - 2 кубчета
доматено пюре - 3 с.л.
балсамов оцет - 2 с.л.
дафинов лист - 2 бр.
захар - 1 с.л.
мащерка - ½ - 1 ч.л.
розмарин - ½ ч.л.
черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Лукът се нарязва на дребно, а морковът и патладжанът - на кубчета. Лещата се измива. В сгорещено олио на по-слаб огън се запържва лукът и морковът, докато започнат да поомекват. Тогава се прибавя патладжанът и се запържва около 5 минути. След това се добавя измитата леща, доматите от консерва, доматеното пюре, червеното вино и 2 ч.ч. вода. Когато заври, се слага едното кубче зеленчуков бульон, балсамовият оцет и подправките.
Готви се на слаб огън до готовност на продуктите. За качамака се слага на котлона 700 мл вода и 200 мл мляко. Като заври, се изсипва второто кубче зеленчуков бульон и качамакът при постоянно разбъркване до сгъстяване. Накрая се добавя хранителната мая и се разбърква добре. Зеленчуковото рагу се сервира върху част от качамака.
Добави Коментар