Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ресторантьорите по Черноморието намериха решение за проблема с готвачите, внасят кадри от...

Ключови думи: Черноморие, новини, Флагман, Кадри, Бургас

Дефицитът на хотелски персонал по българското Черноморие е във всички сектори –като се започне от камериерки и се стигне до готвачи. Опитите да се внесе работна ръка са трудни, обработването на документи изисква време, изискванията също не са едно и две.

Някои хотелиери са подали заявление за желание да наемат чуждестранни работници отще през януари и все още чакат работници и се молят до активния летен сезон да пристигнат. През този летен сезон част от готвачите, които ще работят по българските курорти, ще са от Турция. Повечето от тях са минали вече обучение в специализирани за хотелиери училища в южната ни съседка, а други са натрупали и практически опит по турската Ривиера.

Една от основните причини да успеят да си намерят работа у нас е, че изискванията им не са много по-различни от тези на българите. Разликата е, че българи почти липсват и поради това се налага внос на готвачи.

Ранните записвания и откриването на летния сезон по-рано обнадеждават туристическия бранш, че годината ще бъде успешна и ще се стигне до нивата от 2019 г., т.е. годината преди пандемията, предизвикана от коронавируса.

Продължава да се разширява кръга от държави, от които внасяме персонал. През миналия сезон внасяхме основно от Украйна и Молдова, а през тази година към въпросните държави се прибавиха Казахстан, Непал, Узбекистан и Виетнам.

От тези държави се наемат предимно нискоквалифициран персонал. Глад обаче има за средните и висшите нива в хотелските комплекси, а те трудно могат да бъдат запълнени с чужденците, които се насочват към България за прехрана.

9
Коментара по темата
9.
Всъщност....
23.05.2024 15:35:15
Цитат - " Продължава да се разширява кръга от държави, от които внасяме персонал...." --Всъщност персоналът от Украйна и Молдова изпитаха на гърба си що е то да работиш за български чорбаджия ,рязко "забогатяха" за един сезон и вече не им се налага да работят,по - точно теглиха една майна на хотелиери и от...Всъщност поради гореописаната причина се налага да се търсят нови баламурници от изброените в статията държави.Слеващия сезон пак ще се търсят от други държави.И така докато хотелиерите накрая не започнат да търсят от Замунда и О-в. Тимбукту,маймуни най вероятно за по един банан надник " или не запретнат ръкави и заработят сами. ---p.s.изключвам напълно варианта да се научат да заплащат адекватно на работниците си,времето доказа ,че в това отношение са непоправими,апропо преди малко четох за един - пълнел си басейна от пожарния кран.....
8.
до 6
22.05.2024 17:15:01
Прав си. Не звучи особено реалистично, освен ако при настоящата инфлация в Турция тук заплатите са по-високи...
7.
Дидо
22.05.2024 15:12:21
Ние преди 20 г. дюнерите спряхме да им ядем на тия черни и вмирисани космати турци, а сега щели и да ни готвят по хотелите?СМЯХ!!Хигиената при нискиквалифицираните им кадри клони към нулата - представете си как ще ви чистят стаите, баните, как ще ви сервират, как ще ви забъркват манджите...СМЯХ!!!Тия, дето обичат да ядат с ръцете си...СМЯХ...В КУРана им пише да ядат САМО с дясната ръка, щото лявата им била мръсна - била за миене след като ползват кенефа!!!А ЧЕСТИО!!!
6.
Ханко Брат
22.05.2024 13:35:40
Няма да работи в Турция където сезона е 7 месеца, а ше дойде в Бг където сезона е 40 дни!)
5.
Ами
22.05.2024 13:31:08
Те за хигиена манговците не са чували Ще донесат болести.Аз ако видя манго да готви няма да ям.Никой не знае откога не си е мил ръцете и не сее къпал.Що няма работници.Никой не ги пита хотелиерите що лъжат и не плащат
4.
Теодор
22.05.2024 13:22:52
Нали знаете че турските готвачи на едната си ръка викат мръсната ръка. Причината е тривиална, предпочитат вместо тоалетна хартия да се измият подобаващо, хем по приятно хем по хигиенично. Да ви е сладка после приготвената от тях храна.
3.
Анонимен Член
22.05.2024 11:45:33
За мен има ли работа?
2.
Ферхунде
22.05.2024 11:07:09
Aма защо се налага да се внасят евтиноработещи?
Да не би хотелиерите да дават минимални заплати?
1.
Е, ако е вярно,
22.05.2024 10:59:33
това е по-добра новина. Турците знаят и да готвят, и да обслужват.
  Добави Коментар
3 зодии, които имат слава на скучни в леглото Ето кои са те  Бадеми и кашу намаляват риска от деменция Кашуто подобрява функциите на кръвоносните съдове и понижава холестерола
Ако обичате бързите и лесни закуски - тези солени мекици с шунка са за вас! Стават буквално за 15 минути, опитайте ги още утре сутринта Внимание! Иде Ретрограден Меркурий в Стрелец Какво ви очаква според зодията
Левски се върна в Топ 3, победи Локо София с 2:0 Домакините профукаха дузпа  Три зодии ще имат невероятен успех до края на годината
Лекар каза истината за пържените картофи, всички ще си отдъхнат! Не ги избягвайте!  За месец и половина тази улица в Бургас ще е затворена за движение Текат ремонтни дейности
Никой не разбра, че в този постен гювеч няма месо, изчезна от чиниите за секунди Чудесно предложение за вкусен обяд или вечеря България е първенец в Европа по регистрирани нови автомобили Само у нас бензиновите и дизеловите двигатели са близо 90 на сто от пазара
Задължително трябва да знаете това, когато купувате коледна звезда Първо проверете влажността на почвата на коледната звезда, която искате да закупите Това е рецептата за най-вкусния и лесен пълнен шаран В тази статия ще ви запознаем със стъпките за създаване на най-вкусния пълнен шаран