Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

И пържолите не са това, което бяха - британците ще ги правят от гъби

Ключови думи: пържоли, месо, гъби, великобритания, стек

Яденето на гъби във Великобритания непрекъснато се увеличава през последните години заради проучвания, които показват, че те са изключително полезни за здравето. На Острова вече работят върху създаването на пържола от тях, съобщава НОВА.

Продажбите на гъби в магазините са скочили с 20% през последните 10 години, а при някои специални видове даже пет пъти повече. Вече дори се правят образователни турове в английските гори, по време на които човек може да се обучи къде и как да ги бере.

Националният тръст, който стопанисва десетки туристически обекти в Англия, обяви, че премахва гъбите от менюто в ресторантите си. Причината е, че се отглеждат върху торф, идващ от блата, чието изчезване допринася за климатичните промени.

Пол Дайър е професор по гъбична биология в университета в Нотигнгам и бе сред поканени в британския парламент учени, които трябваше да разяснят на депутатите в крайна сметка необходимо ли да се насърчава или забранява производството гъби и техни производни.

„Обединеното кралство е световен лидер в тази област – производството на микопротеин или гъбена храна. Той се събира, компресира и обработва, за да стане храна, която може да се продава. В нея има около 40 до 50 процента протеин в сухо тегло. Тя съдържа и много добри, диетични фибри. Има и витамини. Що се отнася до емисиите в околната среда от производството на микопротеини, то те са едва около 10 процента от въглеродните, отделяни от едрия рогат добитък и около 30 процента от тези отделяни при производството на пилешко месо”, поясни Дайър.

А пържолите от гъби имат вкус като телешките, но са направени от мицел, създаден в големи резервоари за ферментация. Все още производството им е пробно и в малки количества. Затова и цената им е доста по-висока от тази на традиционните телешки стекове.

1
Коментара по темата
1.
Ал
14.04.2024 11:56:09
Добре че не са от оборска тор!
  Добави Коментар
Моторист от Бургаско се бори за живота си Мъжът падна в 12-метрова пропаст 47-годишен бургазлия опита да постави световен антирекорд Той седна зад волана много пиян
Швеция задържа кораб: Български ли е? Става въпрос за плаващият под малтийски флаг "Вежен" Почитаме жертвите на Холокоста Тази година се навършват 80 години от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер "Аушвиц-Биркенау"
Интересен празник е Какво казват знаците за 27-и януари? Любопитно събитие в Бургас Фестивал в подкрепа за китайската общност
Какво време ни очаква? Предимно слънчево и почти тихо днес Бишва любима на Гришо яхна... Мощен мотор
Скандалът в борбата не стихва "Затриваме децата, а федерацията се интересува само от чужденците", твърди олимпийският шампион Георги Мърков Нищо ново! Лукашенко пак спечели изборите в Беларус Получи подкрепата на 87 % от избирателите, според екзитпола
Огромен протест в Гърция Съседите търсят справедливост след влакова катастрофа Русия съобщи, че е завладяла... Още едно село в Донецка област