Шоколадът не спира да поскъпва
От година насам се наблюдава шоково поскъпване на шоколада заради крайно ниските добиви на какаови зърна в Африка. Цената на сладкото изкушение ще продължи да се увеличава навсякъде, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на данни от двата най-големи завода за преработка на какаото - тези в Гана и Кот д'Ивоар.
Глобалните цени на какаото достигнаха нов рекорд, тъй като сухото време вреди на културите в Западна Африка. Цените му на стоковия пазар в Ню Йорк достигнаха най-висока цена за всички времена от 5 874 долара (4 655 паунда) за тон.
Цената на ключовата съставка за производството на шоколад вече се е удвоила от началото на миналата година, предаде BBC.
Поскъпването се наблюдава и в България. До миналата година най-известните и достъпни марки шоколад се търгуваха по около 2 - 2,50 лв., което правеше цената им по джоба на всеки. Вече същите се продават по 3,90 лв. - 4,50 лв. за брой в магазина.
Добави Коментар