Ягодовите опашчици вършат чудеса, не ги хвърляйте!
Ягода е любимият плод на мнозина през пролетта и лятото. В допълнение към невероятния си вкус и аромат, ягодите са известни с превенцията си на сърдечно-съдови заболявания: тези прекрасни плодове намаляват количеството на холестерола в кръвта.
Сокът от свежи ягоди отлично избелва зъбите и е чудесен за всички типове кожа. Именно за това всеки и по всяко време може да си прави маски от ягоди.
Сега пък ще ви разкрием защо да не изхвърляте опашчиците на ягодите и какви чудеса може да направите с тях.
Не само пресни плодове, наситени със слънчева светлина, са полезни, но също и чашелистчета (опашки), а ние изхвърляме тази част на растението, без да мислим. Ако добавите сушени ягодови опашки към традиционния чай, ще го превърнете в напитка с божествен аромат! Някои свойства на ягода са известни само в традиционната медицина.
Чай от ягоди
За сушени или пресни ягодови опашки можете да добавите обикновен чай или да направите напитка само от тях. Той има антистресов ефект и успокоява тялото не по-лошо от ментов чай! Тази напитка е полезна и за всеки, който има проблеми с бъбреците.
Инфузия на ягодови листа
Изсипете чаша вряла вода и 1 чаена лъжичка сухи опашки и ги оставете да врят за няколко минути. Като превантивен и подсилващ агент, тинктурата се препоръчва да се приема три пъти дневно.
Козметично средство
Смесете пресни ягодови опашки в блендер и вече имате ефективна анти-старееща маска за лице, която изглажда бръчките и освежава кожата.
Маска за коса
Това е тайната рецепта за косопад: Смесете овесена каша с малко пюре от вода и ягода. Нанесете тази смес върху косата си за около 30 минути три пъти седмично. Косата ще спре да пада и ще стане силна и лъскава, че дори и ще придобие повече обем.
Лек срещу диабета
Подгответе вкусен концентриран чай от чашелистчета на ягодата и пийте по 1 чаша след всяко хранене. Тази смес помага за нормализиране на нивата на кръвната захар!
Дресинг за салата
Подгответе чудесен сос за салати от пресни плодове. Смесете в блендер 1-2 горски плодове с пресни ягодови опашки. Вкусът им не е по-мек от лимоновия сок и се комбинират много добре с листните зеленчуци, които използваме за салата. -
А освен това, ягодовите чашелистчета са наситени с флавоноиди, танини, витамини, фолиева киселина. Ето защо, чай от тях е полезен за предотвратяване на подагра и остеохондроза. Изсушете на слънце опашчиците, измийте ги и ги съхранявайте в затворен стъклен буркан и веднага щом ви потрябват ги използвайте по предназначение. / jenata.blitz.bg
Добави Коментар