Обичате ли яйца? Ето как да ги готвите, за да са полезни за здравето
Яйцата са една от най-разпространените и здравословни храни, които се използват в много кулинарни рецепти. Те са богати на протеини, витамини и минерали и са важен източник на хранителни вещества. Но има няколко важни фактора, които трябва да имате предвид, когато ги приготвяте, за да може не само да се насладите на вкуса им, но и да запазите полезните им свойства. Специалистите са подготвили няколко важни препоръки как да готвите яйца, без да навредите на здравето си.
Проверка на свежестта на яйцата
Преди да започнете да готвите яйцата, е важно да се уверите, че са пресни. Пресните яйца имат по-твърд жълтък и белтък, а черупките им обикновено са чисти и ненаранени.
Един от начините да тествате това е да го поставите в чаша вода. Ако яйцето остане на дъното на чашата, това означава, че е прясно. Ако яйцето плава или се издига нагоре, то вече не е толкова прясно и е по-добре да го изхвърлите.
Измиване на яйцата
Що се отнася до миенето на яйца, мненията са разделени. Всъщност, миенето на яйца не е препоръчително, тъй като те имат естествен защитен слой върху черупката, който помага да се предотврати навлизането на бактерии. Ако все пак предпочитате да миете яйцата, препоръчително е да го направите преди готвене, за да намалите риска от пренасяне на бактерии по повърхността на яйцето.
Варене на яйца
Можете ли да сготвите яйца направо от хладилника? Отговор: да, можете. Но се препоръчва първо да ги доведете до стайна температура. Ако яйцата се съхраняват на стайна температура, те се готвят по-лесно и по-бързо. Ако обаче нямате време да чакате, можете да ги използвате и директно от хладилника.
Колко минути да варите яйцата?
Времето за варене на яйцата зависи от желаната степен на готовност. Ако предпочитате рохко яйце с течащ жълтък, препоръчително е да варите за около 4-5 минути. Ако предпочитате средна степен на готвене, тогава 7-8 минути ще са достатъчни. За да станат твърдо сварени, се препоръчва да ги варите около 9-12 минути.
Запазване на ползите от яйцата
За да запазите полезните свойства на яйцата, е важно да не ги преварявате. Продължителното варене може да доведе до загуба на част от хранителните вещества. Също така се препоръчва да не се прегряват яйцата, тъй като това може да причини образуването на вредни вещества. Ето защо, когато приготвяте рохки яйца, е важно да следите времето и да ги извадите от врящата вода навреме.
Автор: Лора Костова, happy-woman.bg
Добави Коментар