Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Обичате ли яйца? Ето как да ги готвите, за да са полезни за здравето

Ключови думи: яйца, протеин, здраве, рецепти

Яйцата са една от най-разпространените и здравословни храни, които се използват в много кулинарни рецепти. Те са богати на протеини, витамини и минерали и са важен източник на хранителни вещества. Но има няколко важни фактора, които трябва да имате предвид, когато ги приготвяте, за да може не само да се насладите на вкуса им, но и да запазите полезните им свойства. Специалистите са подготвили няколко важни препоръки как да готвите яйца, без да навредите на здравето си.
 
Проверка на свежестта на яйцата
Преди да започнете да готвите яйцата, е важно да се уверите, че са пресни. Пресните яйца имат по-твърд жълтък и белтък, а черупките им обикновено са чисти и ненаранени.
Един от начините да тествате това е да го поставите в чаша вода. Ако яйцето остане на дъното на чашата, това означава, че е прясно. Ако яйцето плава или се издига нагоре, то вече не е толкова прясно и е по-добре да го изхвърлите.

Измиване на яйцата
Що се отнася до миенето на яйца, мненията са разделени. Всъщност, миенето на яйца не е препоръчително, тъй като те имат естествен защитен слой върху черупката, който помага да се предотврати навлизането на бактерии. Ако все пак предпочитате да миете яйцата, препоръчително е да го направите преди готвене, за да намалите риска от пренасяне на бактерии по повърхността на яйцето.

Варене на яйца
Можете ли да сготвите яйца направо от хладилника? Отговор: да, можете. Но се препоръчва първо да ги доведете до стайна температура. Ако яйцата се съхраняват на стайна температура, те се готвят по-лесно и по-бързо. Ако обаче нямате време да чакате, можете да ги използвате и директно от хладилника.

Колко минути да варите яйцата?
Времето за варене на яйцата зависи от желаната степен на готовност. Ако предпочитате рохко яйце с течащ жълтък, препоръчително е да варите за около 4-5 минути. Ако предпочитате средна степен на готвене, тогава 7-8 минути ще са достатъчни. За да станат твърдо сварени, се препоръчва да ги варите около 9-12 минути.

Запазване на ползите от яйцата
За да запазите полезните свойства на яйцата, е важно да не ги преварявате. Продължителното варене може да доведе до загуба на част от хранителните вещества. Също така се препоръчва да не се прегряват яйцата, тъй като това може да причини образуването на вредни вещества. Ето защо, когато приготвяте рохки яйца, е важно да следите времето и да ги извадите от врящата вода навреме.

Автор: Лора Костова, happy-woman.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Всеки втори го закъсва с очите Чакърова каза, че оптиката не е просто наука за зрението, а изкуство, което свързва технологии и здраве за всекидневния комфорт на хората Силите го напускат Без съпругата ми не бих се справил, казва синоптикът легенда
Тези три зодии да внимават Изразяваме себе си, по-директни и смели сме, но някои зодии трябва да са много внимателни, това може да доведе до повече конфликти Коя ще е новата му жертва Новината издаде нейната сестра Айлин, която пусна снимка в социалните мрежи. Те са били заедно на парти в елитен хотел в Пловдив
Не иска да е гей, но... "Дълги години аз много исках да съм нормален, много исках да съм хетеросексуален“, признава изпълнителя на „Ледена кралица“ Защо мъжете се държат противоречиво В началото на едно ново запознанство всеки се опитва да отгатне как го възприема другият, но мъжете понякога се държат много противоречиво и може би вината не е само у тях
София под полицейска блокада: Арести за издирвани и незаконно пребиваващи В акцията са участвали служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност“ към Трето и Пето РУ, отдел "Миграция“- СДВР и отдел "Специализирани полицейски сили“- СДВР. Извикаха линейка, защото тя едва не припадна Здравословните й проблеми всъщност започнали още в средата на миналия месец
MAX FIGHT 61 се завръща в София с епични сблъсъци на 31 май След грандиозния успех на MAX FIGHT 60, новото издание обещава още по-зрелищна бойна вечер Най-лесната рецепта за козунак Става страхотен
Стана инвалид, минах през всички кръгове на ада Жени Калканджиева разказва за трудностите Губи майка си на 14 години и се налага да пее в заведения, за да изкарва прехраната си Обучава се две години в школата към драматичен театър "Стоян Бъчваров“ в родния си град