Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Обичате ли яйца? Ето как да ги готвите, за да са полезни за здравето

Ключови думи: яйца, протеин, здраве, рецепти

Яйцата са една от най-разпространените и здравословни храни, които се използват в много кулинарни рецепти. Те са богати на протеини, витамини и минерали и са важен източник на хранителни вещества. Но има няколко важни фактора, които трябва да имате предвид, когато ги приготвяте, за да може не само да се насладите на вкуса им, но и да запазите полезните им свойства. Специалистите са подготвили няколко важни препоръки как да готвите яйца, без да навредите на здравето си.
 
Проверка на свежестта на яйцата
Преди да започнете да готвите яйцата, е важно да се уверите, че са пресни. Пресните яйца имат по-твърд жълтък и белтък, а черупките им обикновено са чисти и ненаранени.
Един от начините да тествате това е да го поставите в чаша вода. Ако яйцето остане на дъното на чашата, това означава, че е прясно. Ако яйцето плава или се издига нагоре, то вече не е толкова прясно и е по-добре да го изхвърлите.

Измиване на яйцата
Що се отнася до миенето на яйца, мненията са разделени. Всъщност, миенето на яйца не е препоръчително, тъй като те имат естествен защитен слой върху черупката, който помага да се предотврати навлизането на бактерии. Ако все пак предпочитате да миете яйцата, препоръчително е да го направите преди готвене, за да намалите риска от пренасяне на бактерии по повърхността на яйцето.

Варене на яйца
Можете ли да сготвите яйца направо от хладилника? Отговор: да, можете. Но се препоръчва първо да ги доведете до стайна температура. Ако яйцата се съхраняват на стайна температура, те се готвят по-лесно и по-бързо. Ако обаче нямате време да чакате, можете да ги използвате и директно от хладилника.

Колко минути да варите яйцата?
Времето за варене на яйцата зависи от желаната степен на готовност. Ако предпочитате рохко яйце с течащ жълтък, препоръчително е да варите за около 4-5 минути. Ако предпочитате средна степен на готвене, тогава 7-8 минути ще са достатъчни. За да станат твърдо сварени, се препоръчва да ги варите около 9-12 минути.

Запазване на ползите от яйцата
За да запазите полезните свойства на яйцата, е важно да не ги преварявате. Продължителното варене може да доведе до загуба на част от хранителните вещества. Също така се препоръчва да не се прегряват яйцата, тъй като това може да причини образуването на вредни вещества. Ето защо, когато приготвяте рохки яйца, е важно да следите времето и да ги извадите от врящата вода навреме.

Автор: Лора Костова, happy-woman.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Те не могат да пият Алкохол Земетресение в съседна страна Трус люшна румънци
Отиде си твърде млад Леджър остава легенда на киното Коментира визията на Мелания Тръмп Илиана Раева със суперлативи
Професор го "уби" Тим Коулсън с тежки думи за Неси ЕС се превърна в генератор на свръхбюрокрация и регулации за бизнеса АОБР представи приоритетите си за 2025 година
Ще закрият ли Комисията за досиетата? Няма ДС, а 10 млн. лева потъват в нищото Председател на АБВ от коалиция „БСП-Обединена левица“ Румен Петков настоява да се махне и КПКОНПИ, но не само защото се използвала като бухлака Правителственият "Еърбъс" лети за Оман да прибере освободените моряци Сред заложниците бяха капитан Любомир Чанев и старши помощникът му Данаил Веселинов
Започват засилени проверки за пожарна безопасност на туристически обекти в цялата страна Министърът на туризма Мирослав Боршош ще работи активно с колегата му Даниел Митов от вътрешното ведомство Бившият президент на Салвадор почина в изгнание Издъхна на 65-година възраст
Почина последният жив член на The Band Новината беше потвърдена пред Rolling Stone от неговия дългогодишен приятел и колега Ян Хауст Община Царево е против предложеното за разширение на ЗМ "Силистар" Разширението щяло да обхване имоти, чрез които се свързват двата полигона на съществуващата защитената местност