От 5 години приготвям най-сочните кюфтенца по специален начин: Без пържене, без капка олио и без хляб
Ако все още не сте намерили вашата идеална рецепта за кюфтета , тогава предлагам да опитате моята рецепта за сочни домашни кюфтенца. Всички приятели и познати ги обожават, а у дома не искат да опитат други! Най-хубавото е, че са здравословни – без пържене, без капка олио, а стават супер сочни и без хляб. Ето лесната рецепта за перфектните домашни кюфтенца:
Перфектните домашни кюфтенца
Продукти:
600 г кайма
1 яйце
100 мл прясно мляко
40 г царевично брашно
1 много голяма глава лук или две по-малки
30-40 г грис
Сол, подправки, в зависимост от вкуса
100 г кашкавал
Приготвяне:
Можете да направите кюфтетата от всякаква кайма, може и смес.
При мен в случая каймата е от пилешки и пуешки бутчета.
Най-добре е да си я приготвите сами – отделете месото от костите и го смелете в месомелачка. Ако ви се струва, че месото е сухо, не се притеснявайте, кюфтенцата са много сочни.
Лукът също трябва да бъде смлян.
След това разбийте яйце в каймата, добавете сол, черен пипер и чесън (може и сушен).
Изсипете в друга купа царевичното нишесте. Именно то придава на кюфтетата уникална нежност.
Нишестето се залива с топло мляко и се оставя за 5 минути.
След това го добавете към каймата и объркайте.
Тъй като каймата е течна, е необходимо да добавите и грис.
Разбъркайте и омесете хубаво каймата, така че кюфтетата да не загубят формата си по-късно.
Оформете каймата на топки и поставете веднага върху тавичка, покрита с хартия за печене.
След това вземете обикновена пластмасова бутилка с капачка, навлажнете я във вода и направете дупка в средата на топчетата месо. Трябва да получите нещо подобно:
Включете фурната и загрейте до 180 °. Времето за печене е 15 минути.
След това извадете кюфтенцата и поставете парче кашкавал във всяка кухина. Обикновено използвам сирене моцарела.
Върнете във фурната и печете още 10 минути, докато кашкавалът се запече.
Украсете кюфтетата с домати и пресни билки.