Бърза и лесна капама по стара българска рецепта
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
кисела зелка - 1 бр.
свинско месо - 500 г
телешко месо - 500 г
пилешки бутчета - 2 бр.
наденица - 1 бр.
ориз - 1 ч.ч.
сланина
червено вино - 1 ч.ч.
дафинов лист - 6 листа
червен пипер - 2 с.л.
кимион - 1 ч.л.
сол - на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Преди да започнем да режем киселото зеле на ситно, си оставяме няколко листа за отгоре. Измиваме си ориза и го отцеждаме от водата. Нарязваме си свинското и телешкото месо на едри парчета, а пилешките бутчета - на две. Осоляваме месото и го поръсете с малко черен пипер, а сланината - на тънки ивици.
Приготвяме си голям глинен гювеч и на дъното поставяме 2-3 ивици сланина. След това поставяме половината от целите зелеви листа. Започваме да нареждаме ситно нарязано кисело зеле и половината от ориза.
Поръсваме с половината от подправките, след което няколко ивици сланина, половината месо свинско и телешко и половината наденица. Нареждаме отгоре отново всички останали съставки на пластове, накрая поставяме и пилешките бутчета в празничната капама. Завиваме всичко с останалите цели листа кисело зеле и поливаме с червеното вино и 1 чаена чаша зелев сок. Затваряме капака на селската капама, включваме фурната на висока степен, докато заври.
След като заври, намаляваме фурната до 160 °C и оставяме да се пече около 5 часа.
Източник: Gotvach.bg
Добави Коментар