Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как се прави традиционен домашен суджук?

Ключови думи: суджук, домашно приготвен, месо, сушене, колбас, мезе

Ако и вие гледате с недоверие на част от предлаганите в търговската мрежа суджуци и луканки, съмнявайки се какво точно купувате и плашейки се от всички Е-та, изписани на етикета, значи е време се върнете към старите български традиции, когато домашният сушен суджук се е приготвял през месеца с най-светлите и най-вкусните празници – декември, пише actualno.com.

Не са минали много години от онези снежни зими, в които коминчетата пушеха уютно, в селските дворчета се чуваха звуци от домашни животни, а на терасите се сушаха домашните суджуци, под които котките лакомо се облизваха. Дори да нямате къща на село и да нямате намерение да отгледате сами животното, чието месо е нужно за суджука, нищо не ви пречи да си го приготвите сами и в града, за да сте сигурни в качеството му и да се насладите на добрия вкус. Необходимо е само да знаете какво се слага в него и как се суши суджук, за да стане най-вкусен.

Как се приготвя суджукът?

Приготвянето на суджуци е традиция за страната ни, като дори марка български суджуци – „горнооряховски суджук“ притежават патент за името в рамките на Европейския съюз. Макар да са различни рецептите за приготвяне на суджук в различните части от страната – в Горна Оряховица се приготвя само от прясно говеждо и подправки, в Разлог – само от свинско месо и подправки, а в други райони – от свинско месо и месо от едър преживен добитък, суджукът в крайна сметка представлява кълцано месо, независимо дали говеждо, свинско или смес, подправено с традиционно подправки.

Към месото старите българи слагали само отбрани ароматни подправки – кимион, захар, сол, черен пипер, сминдух, чубрица и други. Използването на прясно и домашно месо, ароматни подправки от градината или балкана и сушенето на суджука на терасите, спазвайки старите традиции, са онези малки тайни, които правят суджуците от детството ни толкова вкусни и толкова различни от тези, които днес купуваме в търговската мрежа.

Ако знаете как се суши суджук, може да си приготвите това вкусно мезе и в града, закупувайки чисто месо с доказано качество.

Как се суши суджук?

Сместа от кълцаното месо и подправките се пълни в естествени черва, връзват се в краищата, придава се традиционната форма на суджука – подкова и се притиска, преди да се окачи за зреене и сушене. Процесите на зреене и сушене са не по-малко важни от качеството на месото и подправките, от които се приготвя суджукът. За да бъде вкусен и качествен, важно е да знаете правилата и тънкостите, свързани с въпроса как се суши суджук.

3
Коментара по темата
3.
Хахаха
11.12.2023 11:44:18
И в крайна сметка как се прави суджук не разбрахме . Разбрахме само че се слага месо и подправки и как се суши.
А може би авторът пита читателите , "как се прави традиционен домашен суджук" ? Тайна пич ..в магазина има горно оряховски яж си от него !
2.
Дегустатор на суджук
11.12.2023 05:24:07
Най важно е да знаете произхода на месото! Месото на животно, което е пасло трева има различен вкус от онова което е хранено с ГМО смляна зърнена храна. Това е една от причините в магазина да няма месо от което да направите онзи суджук.
В града има проблем със сушенето, къде да намерите място, на което да сушите без да ви нападнат двата вида гларуси, терасите вече не са вариант. Едните гларуси са вид птици които кълват суджуците от пръта за сушене, често ги късат и си вземат цял суджук. Втория вид гларуси са общински служители, които по новата наредба могат да ви глобят от 50 до 150 лв за "загрозяване" на терасата.
До преди 5-6 години суших и пъстърма и суджуци, но стария кравар почина и сега няма от къде да купя месо което да си струва да го работя
1.
Българина
11.12.2023 03:35:48
Правило номер 1 : суджукът се прави от месо.
  Добави Коментар
Чужденец с шокиращо провинение край Варна Шофьор на товарен автомобил се напи жестоко Голям рев в "Ергенът" Емоционални срещи в предаването тази вечер
Този сладкиш е истинска кулинарна бомба, а няма грам захар Приготвя се бързо, но още по-бързо се изяжда Цял живот сме зареждали грешно телефоните си Спазвайте това просто правило, за да удължите живота на батерията
Стойте далеч от тези зодии, ще превърнат живота ви в ад Топ 3 на най-трудните мъже Мигрант накълца лицето на полицай в Катания Нападателят е неутрализирън с тейзър
Шокираща новина за цената на жилищата В София са поскъпнали с 200% за 10 години Битката за гетото: Как ППДБ брани незаконни катуни в името на гласове за изборите* След над 20 години бездействие, гето край река Суходолска най-сетне бе премахнато
Всеки, който носи кръстче на врата трябва да прочете това Вижте кои са най- популярните суеверия, свързани с най-християнския символ Слагам малко кисело мляко и майонеза и след 10 минути вече хапваме най-вкусните мекици Днес ви предлагаме една нова и много сполучлива рецепта за любимите мекици
С един клик по света: Как технологиите улесняват пътуването Отказахме се да продаваме на Украйна реакторите на АЕЦ Белене Важното решение оповести вицепремиерът и лидер на БСП Атанас Зафиров след среща на коалиционните партньори