Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

 Защо картофите трябва да се накисват преди пържене

Ключови думи: акриламид, флагман, картофи, пържени картофи

Много пържени и печени храни съдържат канцероген, наречен акриламид, но повечето от него се съдържат в чипса, пържените картофи и пържените картофи. Как правилно да пържим картофи, така че да има по-малко акриламид в тях?
 
Акриламидът се появява в хранителните продукти от времето, когато хората са започнали да готвят храна на огън. Това обаче стана известно едва наскоро - през 2002 г., когато група шведски учени за първи път потвърдиха наличието на канцерогенно вещество в пържените и печени храни. То се образува, когато храните, съдържащи въглехидрати, се обработват при температури над 120 °C - поради реакцията на аминокиселината аспарагин с редуциращи захари (особено глюкоза и фруктоза). След като учените проведоха серия от изследвания, се оказа, че твърде високите концентрации на акриламид могат да повлияят негативно на здравето и да имат канцерогенен ефект - обикновено върху репродуктивните органи.

Съвместният експертен комитет на ФАО/СЗО по хранителните добавки (JECFA) проведе сравнителен анализ на данни за разпространението на акриламид в 24 страни, главно в Европа и Северна Америка. Беше заключено, че основните групи храни, съдържащи акриламид, са пържени картофи, картофен чипс, кафе, понички, сладкарски изделия, корнфлейкс (под формата на пръчици) - всички те съдържат нишесте и захари. Но най-високите нива на акриламид са открити в чипса и пържените картофи, твърдят специалистите.

Ето защо експертите съветват обелените картофи да се накиснат във вода за 1-2 часа преди пържене, за да се намали съдържанието на нишесте и съответно количеството образуван акриламид. Също така се препоръчва да нарежете корена на дебели филийки. Проучванията показват, че парчета 14x14 mm съдържат по-малко акриламид, отколкото тънко нарязани парчета 8x8 mm. Освен това не бива да пържите или печете картофите до покафеняване – по-добре докато станат леко златисто кафяви.

Автор: Лора Костова, happy-woman.bg
 

1
Коментара по темата
1.
Картофа
11.11.2023 12:49:13
За да не мирише на вкиснато, като прънеш!
  Добави Коментар
И в неделя ще ни болят главите, ето какво може да усетим и защо Удря ни силна магнитна буря Започват кампания по отстраняването на Гонзо от БФСПияницата и безхаберник Неделчо Михайлов продължава да деребейства, а Георги Иванов търпи този алкохолик, разгневи се адвокатът по спортни право Георги Градев Пияницата и безхаберник Неделчо Михайлов продължава да деребейства, а Георги Иванов търпи този алкохолик, разгневи се адвокатът по спортни право Георги Градев
Не стойте вкъщи, излезте и се насладете на последните часове хубаво време От утре ни очакват по-ниски температури  Той е новият председател на НС Ще работя на ротационен принцип – до обяд ще управлявам БНТ,  а следобяд ще идвам в парламента да ударя едно заседание
Мъж разби стъкло на автобус и открадна навигацията Той е стар познайнин на МВР Тя го заряза, а не обратното Темата за тяхната раздяла винаги е предизвиквала интерес
Призна, че изпитва нечовешки болки Най-големият учител е болката, призна Слави 14-годишно момче отне живота си заради въображаема връзка с чатбот Майката на момчето е решена да съди институциите 
И на известните се случва - откри червеи в био бисквити Актрисата Искра Донова показа във видео как гадинките пълзят в сладостите Кои зодии ще се почувстват като в усмирителна риза днес Овните може да почувстват неочаквано напрежение в днешния ден
Мъск: Броят на роботите ще превиши броя на хората Изкуственият интелект няма да стане опасен за човека 200 000 деца и 2 000 000 възрастни - със свръхтегло у нас При жените е добре обиколката на талията да бъде до 80 см, при мъжете - до 94 см.