Рецепта за чешки колачки с извара, боровинки и сини сливи
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
яйца - 2 бр.
захар - 80 г
ванилова захар - 10 г
извара - 250 г фина, кремообразна
лимон - кората на 1/2 цитрус
брашно - 200 г
бакпулвер - 10 г
ОЩЕ
боровинки - 100 г
сини сливи - 4 бр.
ЗА МАСЛЕНИТЕ ТРОХИ
масло - 30 г
брашно - 30 г
захар - 30 г
ЗА НАМАЗВАНЕ
масло
ром
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Всичко за този чешки десерт се бърка с бъркалка. Може да пригитвите колачките с различни сезонни плодове. Днес избрах да ги направя с боровинки и сини сливи, това имах в наличност. Пригответе си маслените трохи като смесите равни количества брашно, захар и масло. Втрийте ги с пръсти, до получаване на трохи. Ако ползвате по едри плодове, предварително ги нарежете на дребни парчета. Разбийте 2 по-големи яйца със захарта и ваниловата захар.
Прибавете настъргана кора на половин лимон и изварата. Разбъркайте и добавете на части брашното, смесено с бакпулвера. Получава се гъсто лепкаво тесто. Вземете лист хартия за печене и покрийте тавата на фурната.
Гребнете с лъжица от сместа и направете купчинки, на разстояние една от друга. Аз ползвах еднократни хартиени формички за тарт. С мокри пръсти оформете кръгове с вдлъбнатини, в които наредете плодовете. След това покрийте плодовете с маслените трохи и сложете пайчетата да се пекат в загрята фурна на 180 °C за 20 минути, докато бордовете се зачервят.
След като са готови, докато са още горещи, намажете бордовете на ешки колачките с извара, боровинки и сини сливи с разтопено масло смесено с лъжица ром.
Източник: Gotvach.bg
Добави Коментар