Рибата в морето край Несебър изчезна, на турнир по подводни спортове състезателите доста се озорили
За съжаление рибата в Черно море почти изчезна, а преди два дни имахме турнир и състезателите се наложи да положат много усилия, за да е удовлетворителен улова им. Това каза пред БНТ правнук на славния поп Сава Катрафилов – Атанас.
Той бе представен като дългогодишен председател на федерацията по подводни спортове.
Атанас Катрафилов е потомък на национален герой в борбата за свободата на България, който е бил част от Ботевата чета и е допринесъл за развитието на Бургас, където е бил един от първите учители заедно със Стоян Шивачев. Поп Сава Катрафилов загива с развято в ръка знаме в сражението при Милин камък, а неговия правнук е сред легендарните гмурци.
„В моето детство на северния бряг в Несебър сме намирали монети, които са сечени в града. Те са от т.нар. месембрийки“, разказва Атанас Катрафилов.
„Имаме два клуба в Несебър за подводни спортове. Единият е Месембрия, а другият – Несебър“, уточнява той.
„В състезанието по подводни спортове момчетата трябваше да се гмурнат на дълбочина от 10 до 20 метра петдесет пъти без кислородни бутилки. Те са само с шнорхел, маска, плавници, неопрен“, разказва потомъкът на Сава Катрафилов.
„За 3 минути малко неща може да се видят, каза той, след като водещият го пита дали може да се видят руини от старинни сгради“, добавя той.
„Несебър е уникален град. Живея на 50 метра от старата митрополия, която е от 4-5 век и е едно от най-атрактивните места в града“, разказва Атанас Катрафилов.
„Несебър е съществувал от 6 век преди Христа. Основан е от траките и впоследствие е завладян от византийците. През 812 г. хан Крум превзема Несебър“, добавя той.
„Преди хората идваха с колчета за домати и си слагаха чаршаф, за да се пазят от слънцето, а сега са разпънати чадъри и шезлонги на цена от 8 лева. Имаше наблизо на дамата дюна чешма и хората си слагаха там дините и пъпешите, за да се изстудяват“, каза още дългогодишен председател на федерацията по подводни спортове.
Много се кефя, когато всичко разбиращите от вътрешността на страната, най-вече отворените шопета, се постват и тагват как ядат пресен чернокоп и паламуд през лятото ...