Рецепта за страхотните бабини курабии Захаринки
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
яйца - 4 средни ,1 жълтък се отделя за намазване
захар - 1 и 1/2 ч.ч. /300 г/ + малко за поръсване
ванилия - 1 ч.л.
сол - съвсем малка щипка
лимонова кора - на 1 лимон /настъргана от био лимон/
олио - 100 мл
кисело мляко - 1 ч.ч. /250 г/
сода за хляб - 1 ч.л.
брашно - 780 г /леко варира според големината на яйцата/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
За мярка ползвам чаша с вместимост 250 мл. В дълбока купа сложих яйцата, ванилията, захарта, солта и лимоновата кора. С миксер ги разбърках до утрояване на обема. На тънка струйка и при непрекъснато разбъркване добавих олиото, а след това и киселото мляко с добре шупналата в него сода.
Вече без миксер започнах да добавям пресятото брашно, което може да варира с до 30 грама. В никакъв случай не трябва да се добавя твърде много брашно, защото курабиите ще станат твърди. Тестото остава в купата и трябва да е една идея по-лепкаво. Тавата на самата фурна покрих с хартия за печене.
С малка лъжичка взимах от сместа и с длани оформях топчета, които поставях на разстояние в нея. Може ръцете съвсем леко да се набрашнят, ако топчетата се оформят трудно. Когато тавата бе запълнена, намазах топчетата с отделения жълтък, който разбърках с 2 с.л. прясно мляко и ги поръсих със захар. Сложих ретро сладките да се пекат в загрята на 170 °C фурна за около 18 минути или до лек загар. Курабиите не трябва да се препичат, за да не станат твърди.
Ако отдолу са се запекли, значи за готови. Изпечените сладки веднага сложих в голяма тенджера, която покрих с капак, за да се задушат. По този начин изпекох още две тави.
Хапват се и топли и студени бабините курабии Захаринки!
Добави Коментар