Коледните рецепти на Катето Евро
Актрисата Катерина Евро е доказана кулинарка и умее да приготвя стотици вкусни рецепти. За Коледа тя залага на старите български гозби по автентични рецепти, а любимият ѝ десерт са класическите меденки, с които винаги изненадва близките си у дома, пише вестник Ретро.
Меденки
ПРОДУКТИ: 3 ч. ч. брашно, 125 г масло, 1/2 ч. ч. кафява захар, 1 яйце, 1/2 ч. ч. мед, 2 ч. л. канела, 1 ч. л. бакпулвер, 1 щипка сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Мекото масло, медът, яйцето и кафявата захар се разбиват с миксер много добре, докато се получи напълно гладка смес. След това се добавят брашното, канелата, джинджифилът, бакпулверът и солта. Омесва се гладко тесто, което се оформя на топки, които се увиват във фолио и се поставят в хладилник за няколко часа. След това тестото се разточва на тънка кора, от която се изрязват сладки с формичка по избор. Те се подреждат на разстояние една от друга в тава, застлана с хартия за печене. Изпичат се в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 10-15 минути. След това се изваждат и се охлаждат.
Боб с праз
ПРОДУКТИ: Половин пакет боб, 2 стръка праз, 1/2 ч. ч. ориз, 1 к. ч. олио, сол, черен и червен пипер на вкус, стръкчета зелена чубрица.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Бобът се сварява. Задушават се в олио или зехтин ситно нарязаният праз и оризът, добавят се черен пипер, сол и стръкчета чубрица. След това се смесва задушената смес със сварения боб, изсипва се в тавичка и се запича в предварително загрята на 180 градуса фурна до златисто.
Сухи чушки, пълнени с коприва
ПРОДУКТИ: 500 г коприва, 1/2 ч. ч. ориз, 2 глави лук, 2 връзки пресен лук, 1 връзка магданоз, 1 с. л. сух девисил, 1 ч. л. черен пипер и сол, 6 с. л. олио, 10 бр. сухи чушки, 10 ч. л. настъргани домати (пресни или от буркан), брашно (за запечатване).
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Почистете копривата и я измийте с гореща вода. Отцедете я добре и я нарежете на дребно. Накиснете чушките в топла вода, докато се отпуснат. Задушете нарязания на ситно лук в олиото и прибавете ориза, а след това и доматите. Накрая се добавят копривата, магданозът, черният пипер, девисилът и сол на вкус. Тази плънка за чушките престоява 10 минути, за да поеме оризът напълно течността от нея. Напълнете чушките със сместа и запечатайте отвора им, като ги потопите в брашно. Подредете ги в тенджера с отвора към стената на съда. Залейте ги с 2 чаши вода, похлупете ги с чиния и ги оставете да къкрят във фурната на слаб огън за около 40 минути.
Обредна питка
ПРОДУКТИ: 500 г брашно, 4 яйца , 1/2 кубче жива мая, 1/2 кофичка кисело мляко, 100 г прясно мляко, масло 125 г, 1 ч. л. сол, 1 ч. л. захар.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Прясното мляко се затопля. Вътре се сипва чаена лъжичка брашно, захарта, маята и се оставя за 10 мин. Брашното се пресява в купа. Яйцата се разбиват отделно. В брашното се прави кладенче, сипват се в кладенчето яйцата, киселото мляко, маята, солта и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса половин час. После се разделя на 3 топки, разточват се на кори с дебелина около половин сантиметър, намазват се с разтопеното масло обилно. Нареждат се една върху друга. Навиват се на руло и то се реже на пънчета около 5 см. Нареждат се в тава, намазват се с разбит жълтък и питката се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна около 30-40 минути.
Добави Коментар