Рецепта за френски ябълков тарт с франжипан
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО
бадеми - 1/4 ч.ч. цели или нарязани + 1.5 с.л. за поръсване
брашно - 2 1/4 ч.ч., плюс още за оформяне
сол - 1 щипка
масло - 150 несолено, студено и нарязано на ситно
вода - 1/4 до 1/3 ч.ч. ледена
ЗА ПЛЪНКАТА
универсално брашно - 20 г масло - 5 с.л. несолено, омекотено
кафява захар - 1/3 ч.ч.
яйца - 2 бр.
бадеми - 1 .ч. цели, фино смлени в кухненски робот
ванилия - 1/2 ч.л.
екстракт от бадем - 1/2 ч.л.
калвадос - 1 с.л. (ябълково бренди)
ябълки - 2 до 3
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Първо, направете тестото за тарт. Излиза достатъчно за 2 тарта; тестото замръзва добре). В кухненски робот смелете бадемите на брашно. Добавете брашното, солта и маслото и разбийте, докато маслото стане на малки парченца и всичко се комбинира. След това добавете студената вода, докато стане на тесто .
Изсипете тестото върху леко набрашнен чист плот и го съберете на топка. Намачкайте леко и разделете на две топки. Сплескайте на кръгли дискове и покрийте напълно с пластмасова обвивка. Приберете в хладилник за най-малко 30 минути.
За плънката:
Загрейте фурната до 180°C . След като охладите тестото, извадете единия диск от хладилника и го разточете върху чиста повърхност, като използвате малко брашно, за да не залепне. Внимателно изсипете тестото във форма за тарт с подвижно дъно. Притеснете в тавата, за да го оформите, отрежете краищата. Поставете кората за тарта обратно в хладилника, за да се охлади, докато приготвяте пълнежа.
В голяма купа за смесване добавете маслото и захарта и разбийте добре. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате добре след всяко добавяне. Добавете смлените бадеми, ванилията, бадемовия екстракт и калвадос и разбийте до пухкава смес. Извадете кората на тарта от хладилника и разпределете пълнежа върху дъното. Обелете и почистете ябълките от сърцевината. Нарежете ги наполовина (отгоре надолу) и след това нарежете всяка половинка много тънко.
Подредете ябълковите резени върху пълнежа от франжипан в кръг, като ябълковите резени се припокриват. Печете около 50 минути или докато ябълките започнат да покафенеят. След 30 мин от печенето на сладката тарта, ако желаете, поръсете с едро смлени бадеми и продължете печенето.
Извадете ябълковата тарта от фурната и оставете да изстине върху решетка. Този ябълков сладкиш крещи за топка ванилов сладолед (или бадемов сладолед, ако можете да го намерите или направите). Препичането на бадемите преди смилането им ще задълбочи вкуса. Насладете се на този изящен френски ябълков тарт с франжипан!
Добави Коментар