Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как да си приготвим чай от джинджифил: тези 3 грешки допускат почти всички

Ключови думи: джинджифил, чай от джинджифил

Какво по-прекрасно от чаша горещ джинджифилов чай в мразовит зимен ден? Който разполага у дома със здравословната грудка, знае колко лесно и бързо се приготвя тази напитка. Но внимание! Има няколко широко разпространени грешки при приготвянето на чая и тъкмо те намаляват ползата от него.

1. Джинджифилът се нарязва неправилно

Не само пикантният вкус превръща джинджифила в предпочитана кухненска подправка. Той съдържа ценни етерични масла и е богат на минирали и микроелементи, които укрепват имунната система. Ето защо, когато сте настинали, е добре да пиете много чай от джинджифил. Активните му вещества джинджерол и 6-шоагол действат противовъзпалително. Грешка е да пускате в чашата прекалено дебели парчета!

Важно: Колкото по-голяма е повърхнината на среза, толкова по-добре се разгръща вкусът на джинджифила. А тъкмо там се крият ценните остри вещества. Затова е най-добре да кипнете по възможност повече тънко нарязани филийки и да ги оставите да киснат. Тъй като при нарязването на ситно етеричните масла бързо се изпаряват, важно е коренът, който използвате за чая, да бъде пресен.

2. Джинджифилът не се запарва правилно

Докато при зеления и черния чай температурата на запарката има пряко влияние върху вкуса на напитката (и при двата вида не бива да е твърде гореща, за да не стане чаят прекалено горчив), джинджифиловият чай се налива врял.

Важно: Колкото по-дълго кисне, толкова по-пикантен става чаят – но преди да се пие, трябва да се остави да поеме поне 5 минути. Към него може да се добави малко лимонов сок, стръкче прясна мента и/или мед в зависимост от вкуса.

3. С кора или без кора?

Много хора придават голямо значение на кората. Според тях в нея се крият най-важните минерали и вещества. Това обаче важи само за съвсем малко сортове плодове и зеленчуци, като например ябълката. При джинджифила, напротив, ценните активни вещества са разпределени равномерно в целия корен. Дали ще бъде обелен или не, преди да се нареже, е все едно от гледна точка на здравословните ползи.

Важно: Въпрос на лично предпочитание е дали чаят от джинджифил ще се приготвя със или без кората. Изборът няма никакво значение за ефекта от здравословната напитка.

Цветелина Велчева, обекти.бг
 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
За 150 лева на час: Непълнолетни проституират по принуда у нас ГДБОП задържа петима Оперната певица Гергана Николаева и цигуларката Мила Георгиева с нов клип Познатата ария „Сегидиля“ на Кармен от едноименната опера на Жорж Бизе е в аранжимент на композитора Георги Стрезов
Наду сметката си с няколко милиона долара Гришо 11-и по спечелени суми за 2024 г. Когато нямам време да готвя, правя мързеливи хачапури, уникално вкусно ястие! Ще ви трябват не повече от 15 минути за всичко
Бойко Борисов с реакция след голямата новина за Екатерина Захариева Захариева е еврокомисар Шофьори, пазете се от тази коварна опасност при падането на температурите! Черният лед на пътя е една от най-коварните зимни опасности за шофьорите
В несебърската детска градина "Калина Малина" се проведоха няколко интересни образователни инициативи С голям ентусиазъм и желание „морячета“ от 3-та група твориха изобразителни тематични проекти, като използваха различни техники, графични и природни материали Отлична новина за България: Екатерина Захариева е еврокомисар Захариева определи зададените ѝ въпроси като изключително компетентни и конструктивни
Иззеха огромни количества нелегална ракия Иззетият нелегален алкохол се е съхранявал в туби и бидони и е с характеристики на ракия с алкохолни градуси от 38 до 65 градуса Разсъблече се на публично място в знак на протест, арестуваха я (ВИДЕО) Протестната й проява беше заснета и видеото беше качено в социалните мрежи и породи оживени дискусии
Готвачите слагат това в пилешката супа и тя става невероятно вкусна Една допълнителна съставка, за която останалите дори не предполагат, че може да се използва при приготвянето на това ястие Как да разпознаем перфектното зеле на пазара Ако по листата на зелето има тъмни петна, това говори единствено за наличието на гъбични инфекции