Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как да си приготвим чай от джинджифил: тези 3 грешки допускат почти всички

Ключови думи: джинджифил, чай от джинджифил

Какво по-прекрасно от чаша горещ джинджифилов чай в мразовит зимен ден? Който разполага у дома със здравословната грудка, знае колко лесно и бързо се приготвя тази напитка. Но внимание! Има няколко широко разпространени грешки при приготвянето на чая и тъкмо те намаляват ползата от него.

1. Джинджифилът се нарязва неправилно

Не само пикантният вкус превръща джинджифила в предпочитана кухненска подправка. Той съдържа ценни етерични масла и е богат на минирали и микроелементи, които укрепват имунната система. Ето защо, когато сте настинали, е добре да пиете много чай от джинджифил. Активните му вещества джинджерол и 6-шоагол действат противовъзпалително. Грешка е да пускате в чашата прекалено дебели парчета!

Важно: Колкото по-голяма е повърхнината на среза, толкова по-добре се разгръща вкусът на джинджифила. А тъкмо там се крият ценните остри вещества. Затова е най-добре да кипнете по възможност повече тънко нарязани филийки и да ги оставите да киснат. Тъй като при нарязването на ситно етеричните масла бързо се изпаряват, важно е коренът, който използвате за чая, да бъде пресен.

2. Джинджифилът не се запарва правилно

Докато при зеления и черния чай температурата на запарката има пряко влияние върху вкуса на напитката (и при двата вида не бива да е твърде гореща, за да не стане чаят прекалено горчив), джинджифиловият чай се налива врял.

Важно: Колкото по-дълго кисне, толкова по-пикантен става чаят – но преди да се пие, трябва да се остави да поеме поне 5 минути. Към него може да се добави малко лимонов сок, стръкче прясна мента и/или мед в зависимост от вкуса.

3. С кора или без кора?

Много хора придават голямо значение на кората. Според тях в нея се крият най-важните минерали и вещества. Това обаче важи само за съвсем малко сортове плодове и зеленчуци, като например ябълката. При джинджифила, напротив, ценните активни вещества са разпределени равномерно в целия корен. Дали ще бъде обелен или не, преди да се нареже, е все едно от гледна точка на здравословните ползи.

Важно: Въпрос на лично предпочитание е дали чаят от джинджифил ще се приготвя със или без кората. Изборът няма никакво значение за ефекта от здравословната напитка.

Цветелина Велчева, обекти.бг
 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Ще дърпа ушите на охраната си? Куриозна случка с Дуа Липа Скандалът с него продължава Коцето е обект на критики 
Сянката на коронавируса изплува в "Стани богат" Леко стряскащ въпрос предвид ситуацията в България ЛГБТ ще си веят знамената само в ЕС? Тръмп с нов ритник в задника на Европа Най-известната треньорка в Русия във възторг от 47-мия президент на САЩ заради решението му да бие шута на трансджендърите от спорта
Отиде на гости и веднага извади... Аръков е ексцентричен човек Махат тирето От ЦСКА с любопитно обръщение
Те не могат да пият Алкохол Земетресение в съседна страна Трус люшна румънци
Отиде си твърде млад Леджър остава легенда на киното Коментира визията на Мелания Тръмп Илиана Раева със суперлативи
Професор го "уби" Тим Коулсън с тежки думи за Неси ЕС се превърна в генератор на свръхбюрокрация и регулации за бизнеса АОБР представи приоритетите си за 2025 година