Как да си приготвим чай от джинджифил: тези 3 грешки допускат почти всички
Какво по-прекрасно от чаша горещ джинджифилов чай в мразовит зимен ден? Който разполага у дома със здравословната грудка, знае колко лесно и бързо се приготвя тази напитка. Но внимание! Има няколко широко разпространени грешки при приготвянето на чая и тъкмо те намаляват ползата от него.
1. Джинджифилът се нарязва неправилно
Не само пикантният вкус превръща джинджифила в предпочитана кухненска подправка. Той съдържа ценни етерични масла и е богат на минирали и микроелементи, които укрепват имунната система. Ето защо, когато сте настинали, е добре да пиете много чай от джинджифил. Активните му вещества джинджерол и 6-шоагол действат противовъзпалително. Грешка е да пускате в чашата прекалено дебели парчета!
Важно: Колкото по-голяма е повърхнината на среза, толкова по-добре се разгръща вкусът на джинджифила. А тъкмо там се крият ценните остри вещества. Затова е най-добре да кипнете по възможност повече тънко нарязани филийки и да ги оставите да киснат. Тъй като при нарязването на ситно етеричните масла бързо се изпаряват, важно е коренът, който използвате за чая, да бъде пресен.
2. Джинджифилът не се запарва правилно
Докато при зеления и черния чай температурата на запарката има пряко влияние върху вкуса на напитката (и при двата вида не бива да е твърде гореща, за да не стане чаят прекалено горчив), джинджифиловият чай се налива врял.
Важно: Колкото по-дълго кисне, толкова по-пикантен става чаят – но преди да се пие, трябва да се остави да поеме поне 5 минути. Към него може да се добави малко лимонов сок, стръкче прясна мента и/или мед в зависимост от вкуса.
3. С кора или без кора?
Много хора придават голямо значение на кората. Според тях в нея се крият най-важните минерали и вещества. Това обаче важи само за съвсем малко сортове плодове и зеленчуци, като например ябълката. При джинджифила, напротив, ценните активни вещества са разпределени равномерно в целия корен. Дали ще бъде обелен или не, преди да се нареже, е все едно от гледна точка на здравословните ползи.
Важно: Въпрос на лично предпочитание е дали чаят от джинджифил ще се приготвя със или без кората. Изборът няма никакво значение за ефекта от здравословната напитка.
Цветелина Велчева, обекти.бг