Защо да вечеряме рано
Специалисти от университета "Джонс Хопкинс" предупреждават, че късните вечери увеличават опасността както от напълняване, така и от диабет.
За да достигнат до това заключение, американските специалисти сравняват ефекта, който вечерята в 18 ч и 22 ч оказва върху доброволци. Именно по този начин те откриват, че яденето преди сън увеличава кръвната захар, а оттам и риска от диабет, като влошава глюкозната толерантност и намалява изгорените мазнини. От предишни изследвания е известно, че яденето късно вечер е свързано със затлъстяване и метаболитен синдром.
Новото изследване обаче е особено детайлно. Доброволците са носели устройства, проследяващи движението, кръвта им е била изследвана на всеки час, наблюдаван е сънят им, сканирани са телесните им тлъстини, проследено е изгарянето на мазнини от храната с нерадиоактивни елементи в нея. Доброволците в изследването са си лягали в 23 ч.
Нивото на глюкозата след късната вечеря се е покачвало с 18 процента повече, а изгорените мазнини са намалявали с около 10 процента в сравнение с ранната вечеря. Ефектът, който се наблюдава у здрави доброволци, може да е по-прононсиран у хора със затлъстяване или диабет, които вече имат влошен метаболизъм.
Трябват повече експерименти, за да се установи дали ефектът продължава с времето и дали зависи повече от поведението, например лягането малко след вечерята, или от биологичния часовник.
Добави Коментар