Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Кекс с ядки и какао

Ключови думи: рецепта, кекс, ядки, какао

На всички ни е познат въпросът: „Какво ще има за закуска?“. Понякога срещаме доста трудности да отговорим на това иначе лесно питане. Закуската трябва да е питателна, засищаща, ароматна и да ни подготви за предизвикателствата на деня. Кексът си остава фаворит на малки и големи. Можете да го приготвите в традиционна форма; да го изпечете в тава, под формата на сладкиш (по желание можете да го сиропирате) или пък да го направите в алуминиева форма за хляб. Изборът е ваш. За да бъде обаче той по-полезен, можете към базовите съставки да добавите ядки, сушени плодове или какао. Днешната рецепта е именно такава. Ако вече се питате какво ви е необходимо, ето ги и съставките:

2 ч. ч. брашно;
4 броя яйца;
1 ч. ч. кисело мляко;
½ ч. ч. олио;
1 ч. ч. захар;
2 с. л. какао;
50 г микс – сурови ядки и червени боровинки;
1 ч. л. сода за хляб;
1 ч. л. бакпулвер.

Започваме приготвянето на кекса, като в голяма купа смесим яйцата (добре е преди това да сме ги извадили от хладилника, за да са на стайна температура) и захарта. След като тя се разтвори добре, добавяме олиото. Изсипваме содата в киселото мляко и добавяме към получената смес. Идва ред на сухите съставки. В брашното слагаме бакпулвера и го пресяваме. Добавяме бавно към сместа от яйца, захар и кисело мляко. Прибавяме какаото. Наситняваме ядките, прибавяме и тях. Разбъркваме добре. Получената смес изсипваме в намаслена тавичка (за целта използваме малко количество масло или олио, което можем да разпределим равномерно със силиконова четка). Печем на 180 градуса, в предварително загрята фурна. За да е напълно готов кексът, ще са необходими около 25-30 минути печене. Проверяваме дали е готов, като използваме клечка за зъби или дървено шишче. Може да сервираме, като залеем със сладко, поднасяйки с чаша кисело мляко. Друг вариант е в чинията, в която е кексът, да добавим и топка сладолед. Да ви е сладко!

Източник: az-jenata.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
111-годишна посочи, че е в добра форма, защото... "Не пие алкохол, не пуши, чете книги и похапва шоколад" Стана леля Страхотна новина за Крисия
Уточниха дали е имало жесток бой в съблекалнята От "Левски" категорично отрекоха  Земетресение от 4,8 по Рихтер близо до България Гръцки остров се люшна
Дете със спешна нужда от трансплантация летя до Германия със "Спартан" На борда с малкия пациент са били неговите родители, медицински екип от СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" и медицинска реанимационна сестра от ВМА 50-годишен българин счупи дрегера В София
Тръмп разкри, че има угроза от ужасно клане На фронта е страшно При работа на смени: Възнаграждението за положен нощен труд включва ли се при изчисляване на размера на обезщетението при пенсиониране? Често се случва – работодател, дали от незнание или нарочно да се опитва да ощети свой служител
България и Полша създават нова мрежа за туристическо сътрудничество в рамките на Инициативата „Три морета“ Българската делегация взе участие в дискусии за икономическото и инфраструктурното развитие на региона Царево ще има нова скулптура край морето – проектът на Никола Колев ще вдъхновява поколенията С г-н Никола Колев работим по тази идея - кът, на брега на морето в кв. Василико, до който да се спреш и да усетиш времето, да се замислиш за живот, подчерта кметът Марин Киров
Почина легендарен певец от 80-те години Five Star издават дебютния си албум Luxury of Life през 1985 г., последван от Silk and Steel през 1986 г. Николай Димитров: Основно обновяваме инфраструктурата в населените места на община Несебър Ето по какво се работи