Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Кекс с ядки и какао

Ключови думи: рецепта, кекс, ядки, какао

На всички ни е познат въпросът: „Какво ще има за закуска?“. Понякога срещаме доста трудности да отговорим на това иначе лесно питане. Закуската трябва да е питателна, засищаща, ароматна и да ни подготви за предизвикателствата на деня. Кексът си остава фаворит на малки и големи. Можете да го приготвите в традиционна форма; да го изпечете в тава, под формата на сладкиш (по желание можете да го сиропирате) или пък да го направите в алуминиева форма за хляб. Изборът е ваш. За да бъде обаче той по-полезен, можете към базовите съставки да добавите ядки, сушени плодове или какао. Днешната рецепта е именно такава. Ако вече се питате какво ви е необходимо, ето ги и съставките:

2 ч. ч. брашно;
4 броя яйца;
1 ч. ч. кисело мляко;
½ ч. ч. олио;
1 ч. ч. захар;
2 с. л. какао;
50 г микс – сурови ядки и червени боровинки;
1 ч. л. сода за хляб;
1 ч. л. бакпулвер.

Започваме приготвянето на кекса, като в голяма купа смесим яйцата (добре е преди това да сме ги извадили от хладилника, за да са на стайна температура) и захарта. След като тя се разтвори добре, добавяме олиото. Изсипваме содата в киселото мляко и добавяме към получената смес. Идва ред на сухите съставки. В брашното слагаме бакпулвера и го пресяваме. Добавяме бавно към сместа от яйца, захар и кисело мляко. Прибавяме какаото. Наситняваме ядките, прибавяме и тях. Разбъркваме добре. Получената смес изсипваме в намаслена тавичка (за целта използваме малко количество масло или олио, което можем да разпределим равномерно със силиконова четка). Печем на 180 градуса, в предварително загрята фурна. За да е напълно готов кексът, ще са необходими около 25-30 минути печене. Проверяваме дали е готов, като използваме клечка за зъби или дървено шишче. Може да сервираме, като залеем със сладко, поднасяйки с чаша кисело мляко. Друг вариант е в чинията, в която е кексът, да добавим и топка сладолед. Да ви е сладко!

Източник: az-jenata.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Зеленски обяви посещение на хора на Тръмп в Украйна Това ще стане още преди Мюнхенската конференция на 14 февруари Глупости на търкалета – Левон Хампарцумян разби митовете за курса лев-евро Заплатите да растат плавно, не шоково, предлага финансистът 
Преподавател по въздушни снимки: Не може в магазина да си поръчаш 30-килограмов дрон Това е дрон за шпионаж, категоричен е д-р Андрей Рашев Вижте го! Ако някой се разсее за момент, е под камиона Очевидецът, който сам е станал свидетел на рисковата ситуация, споделя възмущението си
Почина голям поет Напусна ни Гален Ганев Магазин горя в Поморие Нанесени са материални щети
Жена тормози цял квартал Какво се случва във Велико Търново? България с много неприятно класиране относно корупцията От страните от ЕС по-зле е само Унгария, според проучване
Интересна изложба в Царево Цветелина Стефанова ще покаже свои произведения на изкуството Нов фатален инцидент в САЩ Частни самолети се сблъскаха на летище
Хвърли "бомба" за "Ергенът" "Участничките ще изглеждат по-добре на тъмно", прояви чувство за хумор метеорологът Празник е Имен ден имат...