Шеф Таньо Шишков в Поморие, съветва как да направим агнешкото вкусно и ароматно
Ако в ястията от агнешко месо поставите салвия и мента, ще го направите по-вкусно и ароматно. Едното растение е допълнително богатство на всяко месо, а другото дава усещането за приятна свежест. Това каза пред Нова телевизия шеф Таньо Шишков.
„Мит е, че агнешкото мирише. Задължителните подправки са сол, черен и червен пипер, джоджен“, добави той.
Известният кулинар сподели пред Цеца Алексова, че е дошъл в Поморие по покана на негов приятел, който вчера е отворил ресторант в града.
Той даде пред Нова телевизия няколко практични съвети за вкусна празнична трапеза.
След като бе попитан кои са подправките, които задължително трябва да присъстват, за да е вкусно и ароматно агнешкото, той сподели, че ароматът му се е отпечатал в мозъка.
„Агнешкото ми е любимото, защото по традиция на Великден и на Гергьовден се събра семейството и на трапезата се слагат ястия от това месо“, каза шеф Шишков.
„Комбинация на зелена салата с ягоди е чудесна, особено ако имате в нея и сирене. Може да овкусите и със сварено рохко яйце“, съветва той.
„Истината е, че месенето на козунака е трудоемко. Има съвременни уреди, които го улесняват, но ако искаш да правиш това лакомство както нашите баби, се отнема много време. Трябват здрави ръце и кръст най-вече“, заяви топ готвачът.
„С изсъхналите козунаци, които са останали от Великден, може да направите страхотна торта. Кремът е със жълтъци, захар и сметана. Заливате ги и оставят за 12 часа в хладилник, в тава, за да се напоят“, добави той.
„Едно от най-важните неща са т.нар. конци, които се получават благодарение на захарта, т.е. козунакът не е едно от ястията, които са препоръчителни за хора, които страдат от диабет. Ако я заменим с друг подсладител, няма как да получим тази структура“, подчерта шеф Шишков.
Ако няма конци, значи не е използвана достатъчно захар, каза още той.
Ха,ха.
Дали вече се усещат жителите на Паморие.
Големи боклуци
Рецептата: пазариш агне 20-25кг, желателно женско, но и мъжко става. Колиш го, вадиш и обработваш вътрешностите. От ченгела след овкусяване със сол и подправки* полагаш в тавата и го вкарваш в опалената пещ(може и във фурна). След 3ч се вадиш. Да ви е сладко!
*по всеки край на БГ се ползват различни подправки, в нашия ползваме марината от олио, сол, червен пипер и джоджен