Бургазлии тъпчат козунаци във фризера, презапасяват се за Великден
Бургазлии започнаха да грабят козунаци. Макар да остават 17 дни до Великден хората се запасяват отсега и ги замразяват във фризера, разкри председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите Димитър Людиев.
„На пазара сме повече от 30 години и за първи път имаме такъв случай. Такава инфлация не си спомням от 1996 г. В рамките на часове промененят цената на брашното и няма как да се калкулира себестойността на продукта“, каза той пред бТВ.
„Не може да намерим олио с цена на едро под 5,59 лева за литър, а в супермаркети се намира по 4,50, но купувачът има възможност да се снабди с 1-2 бутилки, а ние искаме 1 тон на седмица“, заяви Людиев.
Не може да избягаме от инфлацията, добави той.
„В сравнение с миналата година козунакът е поскъпнал с 20-30 процента. Дали ще продължава да расте цента не мога да кажа, но сме се запасили със суровини и затова до Великден няма да я променяме“, уверява председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите.
„На стандартните козунаци цената е около 3,50 лева. Очаквам да се свие потреблението с около 10%“, добави той.
Технологът Иван Стойков пък изтъкна, че козунакът за нашата страна и за Балканите е класически продукт и затова не смее да заменя съставки.
„Работя във фирмата повече от 20 година. Наследил съм рецептата от колегите. Всъщност това си е по старото БДС от 70-те години на миналия век с изцяло натурални суровини – брашно, сол, мая, прясно мляко, захар, яйца, олио, свинска мас, която е около 15% в състава спрямо брашното“, уточни той.
Повтарят ни че инфлацията била 10%, а моя хладилник и резервоара на колата не мислят така!