Пролет в чинията: Направете си здравословно пролетно меню
Какви храни са ни нужни през пролетта, за да се подкрепи отслабналият през зимата организъм -за това разказва диетологът и кандидат на медицинските науки Елена Соломатина.
Пролетната диета трябва да съдържа голямо количество витамини, антиоксиданти и фибри, защото това ще помогне на организма да възвърне загубената си жизненост. Поради тази причина, според диетолога, плодовете, зеленчуците и горските плодове трябва да заемат важно място в пролетното меню.
"Зеленчуците и горските плодове съдържат необходимия витамин С, фибри, биофлавоноиди и антиоксиданти. Ако нямате достъп до сезонни зеленчуци и горски плодове замразените храни са не по-лош вариант", казва Соломатина.
"Необходимата доза витамин С може да се набави например от порция кисело зеле, шепа замразен касис, червена чушка и накрая от цитрусови плодове, които в днешно време са в изобилие", казва Соломатина.
Диетологът предлага също така да включите в пролетната диета оранжерийни репички и билки.
Отслабеният през зимата организъм се нуждае и от витамини А, В, D и Е, продължава тя. За да компенсирате тези липси, трябва да допълните менюто си с пълнозърнест хляб, ядки, месо, риба, сметана и редица други храни.
"Витамин В се съдържа в пълнозърнестия хляб, зърнени храни, месни продукти и черен дроб. Мастноразтворимият витамин Е можем да си набавим, консумирайки растителни масла, семена и ядки. Витамин А се съдържа в заквасената сметана, маслото и яйчнеия жълтък", казва Соломатина.
Източник: БГНЕС