Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Баклава охлювчета - как да я приготвите

Ключови думи: баклава, рецепта, охлювчета

Всеки знае, че по празниците е трудно да се спазва диета. Някои се лишават от руската салата или питката, но няма как да пропуснат сочната баклава по рецепта, която се предава в семейството от години. Тя е идеалният десерт за Коледа, Нова година, а защо не и за имените дни като Стефановден, Васильовден или Ивановден.

Най-лесната баклава става с готови кори. Обикновено се купува един пакет, който е достатъчен за една средна тава. Редят се две по две, като между тях се слагат смлени орехи, препържено олио и захар. После едно – прави се сироп и се залива.

Ако тази година искате да си хапнете вкусна баклава, но търсите по-различна рецепта, ще ви накараме да се върнете отново детството, когато бабите ни правеха охлювчета или розички, както някои ги наричаха. Те се получават като след навиването на двете кори с плънката, се разрязва с нож на няколко парчета. Е, именно за тях говорим.
 
Ето какво ви е необходимо за рецептата:
 
- пакет кори за баница;
- чаена чаша и половина смлени орехи;
- пакет масло (125 г);
- половин чаена чаша олио;
- 1 ванилия на прах;
- 2 чаени чаши захар;
- 2 чаени чаши вода.

Как да приготвите баклавата на охлювчета ?

Взимате маслото и олиото и ги разтапяте в микровълновата, като с тях намазвате корите. За целта може да ползвате специална четка. Единият вариант е да мажете корите през две, като отгоре ръсите с орехи. След което да навиете по широката част, след което да нарежете на парчета и поставите в тавата. Другият начин, който да пробвате, е да разрежете двойните кори на 4 равни парчета, като едно по едно направите директно на охлювче.

Намажете дъното на тавата и след като подредите всички парчета, изсипвате останалата маслена смес отгоре. Ако има нужда, добавете допълнително. Баклавата се пече за около 10 минути на 180 градуса, след което фурната се намалява на 150. Хване ли златен загар, се изважда и директно се залива със сиропа, приготвен от двете чаени чаши захар и още толкова вода, плюс ванилията, пише Tialoto.bg

Тавата с охлювчетата се оставя да престои на хладно поне едно денонощие.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
САЩ анулират договорите си с Франс прес, Асошиейтед прес и Ройтерс Няма да плащаме на външни медийни компании, за да ни казват какви са новините, заяви съветничката на Тръмп - Кари Лейк Почина забележителен българин Отиде си проф. д-р инж. Петър Пенев – светило в българската картография
Истината за Зуека и Капките Маги Халваджиян говори от година с него  Принц Уилям може да получи нова титла Вижте подробности
Уби баба си, а сега иска свобода На първа инстанция е осъдиха на 17 години затвор Защо Роксана иска Рачков да е с нея в асансьора на "Капките" Певицата навремето заседнала за цели 32 минути, от тогава не се качва сама
Тъжният финал на Пищова: От „цар на жените“ до самотен гроб Нито една миска не го изпрати  Каза стряскащи думи Очаква ни разлика от 20° между събота и вторник, според Георги Рачев
Преодоля селския си диалект Макар че днес вече говори изчистено, певицата откровено признава, че преходът не е бил лесен Новите депутати полагат клетва, Илиян Илиев от МЕЧ се отказа Рокади в НС
САЩ с удар по интересите на Русия... От финансово естество Министър Мирослав Боршош обсъди развитието на туризма в Костенец с местната власт Ето какво се случи