Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Баклава охлювчета - как да я приготвите

Ключови думи: баклава, рецепта, охлювчета

Всеки знае, че по празниците е трудно да се спазва диета. Някои се лишават от руската салата или питката, но няма как да пропуснат сочната баклава по рецепта, която се предава в семейството от години. Тя е идеалният десерт за Коледа, Нова година, а защо не и за имените дни като Стефановден, Васильовден или Ивановден.

Най-лесната баклава става с готови кори. Обикновено се купува един пакет, който е достатъчен за една средна тава. Редят се две по две, като между тях се слагат смлени орехи, препържено олио и захар. После едно – прави се сироп и се залива.

Ако тази година искате да си хапнете вкусна баклава, но търсите по-различна рецепта, ще ви накараме да се върнете отново детството, когато бабите ни правеха охлювчета или розички, както някои ги наричаха. Те се получават като след навиването на двете кори с плънката, се разрязва с нож на няколко парчета. Е, именно за тях говорим.
 
Ето какво ви е необходимо за рецептата:
 
- пакет кори за баница;
- чаена чаша и половина смлени орехи;
- пакет масло (125 г);
- половин чаена чаша олио;
- 1 ванилия на прах;
- 2 чаени чаши захар;
- 2 чаени чаши вода.

Как да приготвите баклавата на охлювчета ?

Взимате маслото и олиото и ги разтапяте в микровълновата, като с тях намазвате корите. За целта може да ползвате специална четка. Единият вариант е да мажете корите през две, като отгоре ръсите с орехи. След което да навиете по широката част, след което да нарежете на парчета и поставите в тавата. Другият начин, който да пробвате, е да разрежете двойните кори на 4 равни парчета, като едно по едно направите директно на охлювче.

Намажете дъното на тавата и след като подредите всички парчета, изсипвате останалата маслена смес отгоре. Ако има нужда, добавете допълнително. Баклавата се пече за около 10 минути на 180 градуса, след което фурната се намалява на 150. Хване ли златен загар, се изважда и директно се залива със сиропа, приготвен от двете чаени чаши захар и още толкова вода, плюс ванилията, пише Tialoto.bg

Тавата с охлювчетата се оставя да престои на хладно поне едно денонощие.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
4 съвета за дълъг секс Внимавайте да не се обезводните... Пламъците в Лос Анджелис погълнаха сгради, има жертви, но Панагюрско златно съкровище било защитено За да проправят път за пожарникарите, се налага булдозери да разбутват изоставените в паниката коли
Шок в бургаската морга! Близките на загиналите 17-годишни младежи разпознаха телата им Роднините на Ахмед Самра и Ахмед Исмаил АлАунд искат да ги погребат в Египет,  в Средец им казали как намерили труповете им в Странджа Масов протест срещу високите цени на тока  А от нулевия ДДС печелят само зърнопроизводителите, коментира Васил Велев и попита на тях ли трябва да се помага
Средната пенсия в Русия е... Около 250 долара Била е близо до смъртта Твърди, че мъж се опитал да я убие в самолет
Притеснителна новина за София Ето какво се случва  Разтърсващо твърдение за Путин Не вдигал телефона на Асад
Много му върви Верстапен е 4 пъти шампион на Формула 1 Разказа за Рен Гонзо с малшанс в чужбина
Замърсяването на въздухът в София е два пъти над нормата, а от СЗО заговориха за мор на българите Кметът Васил Терзиев призна за проблема и сподели, че се надява да има траен напредък в справянето с него Отиде си сценаристът на „Вчера“, Владимир Даверов издъхна след мъчително боледуване Погребението на големия български писател, който е и продуцент на филми които „Дунав мост“ и „Хайка за вълци", ще бъде в тесен семеен кръг