Имате много ябълки? Направете си този вкусен френски десерт
Необходими продукти:
ябълки - 4 бр. масло - 60 г брашно - 100 г яйца - 4 бр. XL сметана - 250 г (35%) прясно мляко - 250 г ванилия - 1 ч.л. екстракт ром - 1 к.л. есенция канела - 1 щипка, по желание захар - 100 г кристална пудра захар - за поръсване кафява захар - 3 - 4 с.л.
Начин на приготвяне: Обелете и нарежете ябълките на малки кубчета. Загрейте маслото, като заделите малка част от него за намазване на тавата и още малко за добавяне към сместа. В загрятото масло сотирайте ябълките и когато омекнат леко, сложете при тях кафявата захар и канелата. Бъркайте минута-две до хубав светло карамелен цвят, но внимавайте да не станат на каша - трябва да си стоят на отделни парченца, макар и меки. Сипете ябълките в тавичка, обилно намазнена и разпределете равномерно по дъното. Разбийте яйцата до втечняване и в никакъв случай на пяна. Към тях налейте сметаната, млякото, течните екстракти от ванилия и ром и малкото заделено масло (може да е меко или разтопено, но не студено и твърдо).
Към течната смес сипете захарта и бъркайте до разтопяването й. Накрая сложете брашното и разбийте с телена бъркалка до гладка смес, която да е по-рядка от смес за палачинки. Залейте ябълките в тавата с приготвената смес и печете в загрята за 180 градуса фурна за около 30 минути. Ябълковият сладкиш е готов, когато придобие златист загар, стегнал е и при продупчване с клечка, тя излиза суха. Оставете десерта да изстине, поръсете обилно с пудра захар и поднесете. Много нежен и вкусен Френски десерт с ябълки!
Добави Коментар