Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как да използвате остатъци от плодове и зеленчуци, вместо да ги изхвърляте

Ключови думи: плодове и зеленчуци, флагман, плодове, кори, остатъци

Когато приготвяте плодове или зеленчуци в кухнята, голяма част от тях отиват в кофата за боклук. Обелки, кочани, стъбла – всички тези отпадъци всъщност могат да бъдат използвани за приготвянето на различни лакомства. Те са пълни с полезни хранителни вещества и определено не заслужават вашето пренебрежение.

Следващия път, когато посегнете да изхвърлите обелки или кочани от плодове и зеленчуци, спомнете си, че можете да ги претворите в нещо, което цялото семейство ще хареса. Ето и няколко идеи.

Превърнете стъблата на броколите във фалшиви пържени картофки

Броколи е вкусен и здравословен зеленчук, от който обаче се консумират само розичките. Това означава, че стъблата и кочаните на броколите отиват в кофата за боклук. По този начин не само разхищавате годна за консумация храна, но и хвърляте пари на вятъра.

За да промените това, превърнете стъблата на броколите в прекрасни фалшиви пържени картофки. За целта ги нарежете на жулиени. Овкусете ги с различни подправки по избор. Напръскайте ги с няколко супени лъжици зехтин. Изпечете в тава с хартия на около 200 градуса до златисто.

Песто от стръковете на морковите

Когато пазарувате пресни моркови, те често идват заедно със зелените си стръкове. Вероятно ги изхвърляте в коша за боклук. Е, следващия път не го правете, защото от тези стръкове става прекрасно песто. То е пълно с витамини, антиоксиданти, витамини, предимно витамин А и С, калий, желязо, фосфор, калций, цинк.

За да си направите песто от стръковете на морковите, смелете ги в блендер заедно с няколко лъжици зехтин, ядки и подправки по избор. Този сос песто е подходящ за паста, различни меса, като дресинг за салати или просто за мазане на филийка.

Превърнете цитрусовите обелки в бонбони

Цитрусовите плодове се консумират обелени. Тези обелки често отиват в коша за боклук. Следващия път не ги изхвърляйте, а ги превърнете в конфитюр или захаросани бонбони. За целта сварете обелките с малко захар в тенджера. Добавете малко вода, колкото да ги покрие. Варете до пълното разтваряне на захарта и сгъстяване на соса.

За да направите захаросани бонбони, нарежете обелките на тънки резени. Сложете ги в тенджера с вряща вода и варете, докато омекнат или 10 минути. С решетъчна лъжица прехвърлете резенчетата в тава с хартия за печене. Поръсете ги обилно със захар. Печете за около 15-20 минути, докато изсъхнат и се захаросат.

Превърнете ябълковите кочани в ябълков сок

За да си приготвите вкусен ябълков сок, събирайте всички кочани от ябълки и ги замразявайте. След като сте събрали по-голямо количество кочани, сложете ги в тенджера с вода и ги оставете да къкрят минимум 30 минути, за да наситят водата с хранителните си вещества, витамини и вкусове. Прецедете течността. Добавете малко мед или стевия по желание. Охладете напълно сока преди сервиране.

Източник: Az-jenata.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Отиде си известна българка Скръбна вест в културата Потъна в скръб Део загуби баба си Данка
Сподели, че няма почивен ден от... 15-ти март 2024 г И най-упоритата орхидея ще разцъфне като пролетен храст, ако я полеете само веднъж с това Ако смятате, че вашата орхидея не вирее и не е цъфтяла от дълго време, е подходящият момент да я подхраните с този естествен тор
Коя е жената, спечелила леденото му сърце Алек Младенов вече не е ерген Изчезващ град: Гледайте Плевен и мислете за България От индустриален център до символ на демографска и икономическа разруха
Я ме оставете да умра на спокойствие Световноизвестният режисьор бе налазен от алчни роднини, докато се бори с тежко заболяване ЦСКА пребори Спартак Москва и взе супер вратар Армейците се подсилиха с Фьодор Лапухов
Петър Кънев може да преведе по мост приятел и опонент, защото му се доверяват Той е сред най-ярките имена в политиката, печатарските среди и волейбола - трите му страсти Прегладнели сте, искате вкусна вечеря, но нямате време? Направете този кашкавал на фурна, готов е за 8 минути Няма да повярвате, но накрая се получава чудно блюдо, което с наслада да похапнете
Шофьорите да тръгват с автомобили, готови за зимни условия. През уикенда се очакват валежи от дъжд и сняг АПИ апелира водачите да бъдат подготвени на пътя Беше много богат и дебел, но немотията го стопи Овалният бивш баровец е значително отслабнал, но не от хубаво, казват негови близки