Животът на пушачите – с 10 години по-къс
Продължителността на живота на пушачите е с 10 години по-ниска спрямо тази на непушачите. Това разкри унгарският кардиолог д-р Емил Толди–Шедел по време на Втората международна медийна среща за намаляване на вредата от тютюна. В конференцията участваха здравни експерти от цяла Европа.
Според данните, оповестени от д-р Шедел, над 6 милиона души умират ежегодно от болести, свързани с пушенето, като над 10% от смъртните случаи са на хора над 30-годишна възраст. Между 42 и 55% от пушачите искат да се откажат от вредния си навик, но не успяват заради зависимостта си към никотина. Едва 5% от хората успяват да спрат горимите цигари завинаги без допълнителна помощ.
Само 8% пък успяват да спрат да пушат с помощта на никотинови лепенки. Намаляването на изпушените кутии на ден също не помага за намаляване на рисковете. „Хората погрешно смятат, че намаляването на броя изпушени цигари на ден намалява и риска от възникването на болести, свързани с пушенето. Не е така – рискът намалява, и то след години, само ако те напълно спрат цигарите“, обясни и проф. Борислав Георгиев, началник на Клиниката по кардиология в Национална кардиологична болница в София.
Той посочи, че около 60% от пушачите искат да спрат след сърдечно – съдов инцидент, но за съжаление не го постигат. Дори и в риск, те не се отказват от вредния си навик. „Над 48% от пациентите с коронарна болест, 72% от тези с периферна артериална болест и над 57% от пациентите с инсулт продължават да пушат след инсулта, което е впечатляващо висок процент.
Затова трябва да помислим и за прилагане на подхода за намаляване на вредата от тютюна, защото не можем да изоставим тези пациенти“, сподели унгарският кардиолог. Заради затруднението, което пушачите срещат в борбата с цигарите, здравните експерти посочват, че роля за намаляването на риска от тях могат да имат бездимните алтернативи на цигарите. Такива са бездимните устройства с нагряване на тютюн и електронните цигари с никотинова течност, при които рисковете намаляват. Част от хората, избрали тях като алтернатива, след това дори успешно спират цигарите.
Председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков подчерта, че трябва да се търсят практични подходи за намаляване на вредата от тютюнопушенето, тъй като голяма част от пушачите не могат или не искат да се откажат от навика си. „Намаляването на вредата означава да се намали експозицията на индивидуалния човек и броят на хората, които употребяват цигари, за да има обществена полза”, каза той. Такъв подход е преминаването към бездимни устройства с нагряване на тютюн.
„Удоволствието при използването на устройство с нагряване на тютюн е съпоставимо с това на пушенето на цигара, там количеството никотин е подобно. Пушачите няма да получат същото удоволствие, ако си пръскат спрей, или дъвчат дъвки с никотин“, обясни проф. Момеков. По думите му, с бездимните устройства се намалява и вредата за здравето на пасивните пушачи, тъй като при употребата им не се отделя цигарен дим с хилядите вредните вещества, които се образуват при горенето на тютюна в цигарите.
„Голяма грешка е да се смята, че пасивното пушене се дължи на издишания дим от устата на пушача. Огромният процент експозиция на пасивния пушач идва от тлеещата в пепелника цигара”, разясни експертът.
Той сравни горящата цигара с ходеща колба и малък химически реактор, в които има ацетон, амоняк, арсеник, бутан, въгледонен окис, толуол и още над 7000 вредни и потенциално вредни вещества, които се отделят при горенето на тютюна. Колкото по-висока е температурата му, толкова повече вредни вещества се отделят.
Eкспертите: Проблемът е в горенето
Когато обаче тютюнът само се нагрява, броят на вредните вещества намалява значително от общо над 7000, които се отделят иначе в цигарения дим, посочи проф. Виктор Гуревич, ръководител на Катедрата по атеросклероза на Научния, клиничен и образователен център по кардиология в Медицинския факултет на Санктпетербургския държавен университет в Русия.
„Това означава, че има намален риск, намалена вреда и вероятно ползи за бъдещето, ако пациентът употребява такъв продукт вместо да продължава да пуши цигари“, уточни австрийският пулмолог проф. д-р Волфганг Поп.
Проф. Момеков посочи още че, според международните изследвания в аерозола на устройствата с нагряване на тютюн не се отделят двата най-опасни компонента в дима - катрани и въглероден окис. Липсата на въглероден окис може да е от полза за пациентите с ХОББ и по-конкретно за пациентите със сърдечно-съдови заболявания, обясни пък австрийският пулмолог д-р Поп.
„Когато се използва продукт без горене, рискът от развитие на рак и може би ХОББ, може да се намали значително, както и темпът на влошаване и прогресия при болестта и белодробните инфекции, до които води пушенето”, посочи той.
Проф. Гуревич пък разкри, че именно цигарите са най-големият враг на сърцето и кръвоносните съдове, а не кръвното налягане. Той посочи, че честотата на възникване на инфаркт на миокарда е 6 пъти по-висока при жените и 3 пъти по-висока при мъжете, ако те пушат по кутия на ден в сравнение с тези, които не пушат. 1/3 от сърдечно-съдовата смъртност се дължи на тютюнопушене.
Добави Коментар