Мазната и сладка храна допринася за тежка форма на COVID-19
Американски биолози изследваха ефекта на различните видове храни върху хода на COVID-19 при сирийските хамстери и установиха, че менюто с високо съдържание на мазнини и захар значително увеличава вероятността от развитие на най-тежките форми на болестта, съобщи сайтът bioRxiv.
Коронавирусът по-често засяга хора, страдащи от диабет, затлъстяване, хронични сърдечни болести, пушачите. Сърдечносъдовите проблеми увеличават вероятността за смърт на пациентите с коронавирус повече от четири пъти, а затлъстяването и диабетът покачват риска от приемане в интензивно отделение с около 3-5 пъти.
Точните причини за това все още не са известни, но учените предполагат, че наднорменото тегло, проблеми с метаболизма на захарта и нарушения в работата на сърдечносъдовата система променят работата на имунната система.
Затова организмът става по-склонен към развитието на възпаление и спонтанна поява на кръвни съсиреци в съдовете. Екип от биолози, ръководен от Винсънт Мюнстер от Националния институт по алергия и инфекциозни болести в Бетесда, потърси причините за влошаването на пациенти с коронавирус със затлъстяване и диабет с експерименти на хамстери, хранени с висококалорична диета с високо съдържание на мазнини и захар.
Биолозите са проследили как промените в метаболизма и състава на кръвта, свързани с прехода към такава небалансирана диета, влияят на развитието на болестта.
При хамстерите на мазна и висококалорична храна възстановяването е продължило повече от три седмици, докато в контролната група то е било 14 дни.
Учените са отчели значително повече увреждания на белодробната тъкан, вътрешни кръвоизливи, микротромби и отоци в други телесни тъкани при хамстери на висококалорична храна.
Източник: БТА
Добави Коментар