Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Лозарството замира, спад на изкупните цени с над 50%

Ключови думи: Лозарство, лозе, грозде, плодове

Парадкосалното е, че българският гроздопроизводител получава субсидия, каквато получава и един декар пасище и никакви други възможности. Това каза в интервю за БНР Петьо Бошнаков, председател на новосъздаденото Националното сдружение на българските лозари.

Бошнаков определя състоянието на секторите лозарство и винарство като тежко. През последните няколко години се регистрира спад в обема на отглежданите лозя. Лозарите не са достатъчно добре представени в Националната лозаро-винарска камара, смята Петьо Бошнаков. По думите му новото сдружение има много членове и голяма енергия нещо в сектора да се промени.

„Тъй като през последните 20 години секторът бавно и сигурно замира“, посочи той. Отглежданите реално лозя у нас са на площ около 28 хиляди хектара при потенциал за 63 хиляди хектара, съобщи Бошнаков. „За последните 20 години обемът на лозята в страната се е свил пет пъти“, призна той. Сред причините за това са загубата на пазари и преструктурирането на лозарските стопанства от високодобивни към висококачествени.

„Но главен проблем е липсата на политика от страна на държавата“, твърди Петьо Бошнаков. По думите му в този период на пазара са навлезли страни, които преди това изобщо не са били на винената карта.

„Броят на лозарските стопанства намалява, а броят на избите се увеличава, което е показателен процес, че все повече лозари завършват своя цикъл на производство и се превръщат във винари“, коментира Бошнаков. Като положителна тенденция той открои увеличаването на броя на малките регионални изби, които представляват даден регион и произвеждат продукция от собствени лозя.

„А не, както беше преди години, големите винопроизводители да изкупуват и да произвеждат масов еднороден продукт“, каза Бошнаков. През последните години липсват инвестиции в сектора, отбеляза още той. Кадрите в лозарството трудно се задържат и обучават, очерта друг проблем Бошнаков.

„Основно разчитаме на хора в преклонна възраст, които имат опит, млади хора нямаме реалната възможност да ги задържим поради ниските доходи в сектора“, каза той.

На фона на липсващата държавна политика родните лозари са подложени на силната конкуренция на съседните страни и на натиска от нерегламентиран субсидиран внос на вино от други европейски страни. Схемата – влизат наливни вина, които се добавят към местни в позволения от закона процент, уточни Петьо Бошнаков. Спадът в изкупните цени на едро е над 50% за последните години, каза още Бошнаков. „

Такива цени, каквито са в момента, на пазара на грозде не е имало през последните 20 години. Въпреки че драстично са нараснали всички разходи по отношение на производството“, обясни той. Според него лозарството може да задържи повече хора в селските региони.

4
Коментара по темата
4.
най-най града
16.06.2021 16:05:39
Само Бургас цъфти... и то само в очите на кмета и най-големите фенове на Герб.
3.
G
16.06.2021 15:36:24
Не само то, а ВСИЧКО В ТАЗИ ДЪРЖАВА-ЗАМиРА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2.
Скоро и с черешите ще е така
16.06.2021 13:56:29
1. Изкупна цена на черешите 1лв
2. Заплащат на берачите по 0,50лв за 1к килограм набран плод
3. Цена към краен клиент 6-7лв за килограм
1.
Спиртовар
16.06.2021 13:54:36
- Лозарството замира.
- А защо замира?
- Защото така.
- А защо така?
- Защото вече никой не прави ракия и вино от грозде.
  Добави Коментар
Вместо 13 заплата у нас много работодатели са раздали за празниците бонуси, тематични подаръци и коледни партита Финaнсoвите кoледни бoнуси сa в гoлям диaпaзoн в зaвисимoст oт зaемaнaтa длъжнoст и видa нa кoмпaниятa - от 200 до 750 лв.  Смесете кисело мляко, брашно и захар на равни части и направете тази сочна торта с неустоим крем Вкусът е впечатляващ, презентацията - още повече
Методът 3-6-9 издава има и бъдеще връзката ви Три стъпки тестват колко здрави са любовните ви отношения... Закупуването на жилище става все по-трудно с тези промени в закона Строителите ще калкулират в цената на имота новия данък, обясни адвокат
Хвали се, че навремето е скъсвал Преслава от се*с Петя, както е истинско й име,  първо бе танцьорка във видеоклиповете на Милко Калайджиев, а след това той я превърна в Преслава, която познаваме днес  Започна скоростен ремонт на ГКПП "Кулата" заради Шенген Целта е с разширение да се направят по две пътни ленти във всяка посока преди пункта
Стара народна рецепта за постна погача за Бъдни вечер Вижте всеки един детайл по приготвянето й - от тестото до украсата Мартин Кура е новият й мъж Певецът бил изключително надарен, Алекс Богданска удари джакпота с него
Стана ясна причината за внезапната смърт на цесекаря Марто След като получил лекарска помощ, Мартин се върнал на терена, но след нова криза издъхнал напът за болницата 18 пъти по-богат от крал Чарлз Това е най-големият милиардер в Африка
Свали 30 кг Риалити звездата от последния сезон на „Биг брадър“ Веси Маринова свалила 30 килограма след излизането си от къщата Вашата пералня може да суши дрехи! Всяка има тази практична функция, но трябва да знаете този трик Ако използвате традиционния метод за сушене на дрехи, има няколко правила, които могат да ускорят процеса