Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ударна промяна в теглото на хората заради пандемия?

Бях много стресирана и храненето ми тотално се обърка, споделя Анастасия. Стоенето вкъщи доведе до едно емоционално хранене, добави тя
Ключови думи: пандемия хранене, хранене, тегло, анорексия, булимия, Коронавирус

Бум на хранителни зависимости по време на пандемия! Предупреждението е на британски учени, които откриват негативния ефект от трайното затваряне вкъщи. Може ли да се стигне до ударна промяна в теглото и кои са най-засегнати? Това провери водещият на рубриката „На твоя страна” по Нова телевизия Георги Георгиев.

Пътят към спортната зала става все по-труден по време на пандемия. Не само заради ограничителните мерки, но и заради новите навици, които изолацията формира. Трайното затваряне вкъщи отключва различни хранителни зависимости - от ударно трупане на килограми до другата крайност - анорексия и булимия. Така броят на тези състояния още повече расте, въпреки че и преди коронавируса над 30% от населението на Европа беше жертва на хранителни зависимости.

Според данните средно всеки е добавил 4 кг в локдауна. А най-засегнати са мъжете и децата. Месеци изолация, стрес и затваряне. Промяната в емоциите бързо води и до промяна във всекидневните навиците за Анастасия.

„Бях много стресирана, храненето ми тотално се обърка, стоенето вкъщи доведе до едно емоционално хранене. Лично аз се хранех много повече и много по-„мръсно” така да се каже”, споделя тя.

Промяната в навиците се пренася и на кантара. По-лошото - и върху тонуса и здравето на Анастасия.

„Качих три кг за кратко, което не беше най-голямата драма. По-голямата драма беше, че самият организъм започват по съвсем друг начин да действа – метаболизмът ми се забавя, станах ленива, започнах да губя интерес към тренировките”, разказва тя.

За много като Анастасия заместител на ежедневните навици се превръща храната. А това бързо води до опасни зависимости към всичко, което слагаме на трапезата, категорични са експертите по хранене. 

„Ако някога сме говорили за емоционално хранене, сега вече то е абсолютен факт при всеки един от нас – защото малко или много храната компенсира емоциите, които не изпитваме от това, че сме затворени повече в къщи, социалните ни контакти са ограничени. Не е случайно, че по време на пандемията ставаме свидетели, че по стените на много хора в социалните мрежи е пълно с рецепти, снимане на храна – това преобладава в нашия живот”, обясни диетологът Ипократис Пападимитракос.

„Ние с храната сме в едно определено отношение. По същия начин, както сме в любовни или други отношения с близки и приятели – по същия начин ние сме в отношения и с храната. Т.е. когато ни липсват емоции от социален характер, ние компенсираме с храната. И това води до едни крайности, които водят до нежелани последици”, добави Камелия Буюклиева.

Резултатът е ударно трупане на килограми при едни и рязко сваляне на теглото – при други. При всички обаче – хранителните зависимости се превръщат в диагноза.
 

2
Коментара по темата
2.
Асв
08.04.2021 14:44:57
Нищо не може да те спре когато имаш желание да спортуваш. Има много начини, у дома сред природата итн
1.
хах
08.04.2021 12:55:01
Ми спри да ядеш сладко и угощения със какви ли не боклуци и то скъпи. Хората нямат пари тея имали проблем с преяждането...
  Добави Коментар
Чужденци се млатиха здраво в Банско Щракнаха белезници на шестима Мощна излагация в "Ергенът"? Николов стана богат и в предаването...
Много грозна кражба в страната Благоевградчанин ограби православен храм в Петрич Българин "счупи" дрегера Кара с 3,45 промила алкохол, направи катастрофа, за щастие няма жертви
Записа нова категорична победа Херкулес от Червен бряг е категоричен номер 1 на България за миналата година в спорта Почина внезапно Тъжна новина в Съединените американски щати
Шокиращо: Жена наби бившия си мъж, използвайки... Се*с играчка Земетресение люшна до... Нова Загора
Над 30 души са ранени при катастрофа между два автобуса В Германия Почина голямо име в музиката От този свят си отиде Роберта Флек
В ресторантите така задушават лука, тайната е на Голдън Рамзи: Готов за миг, много по-сочен и без миризма на пържено в апартамента Кулинарният експерт споделя, че ключът към перфектния задушен лук се крие в добавянето на сода бикарбонат и захар Парламентът на Украйна не прие удължаване на мандата на Зеленски Тръмп поиска провеждането на нови избори в страната