Никога повече не изхвърляйте черупките от пъдпъдъчи яйца!
Черупките от пъдпъдъчи яйца са с доказани ползи за здравето. Освен че са много вкусни и хранителни, в яйцата се съдържат важни протеини, минерали, витамини, незаменими аминокиселини и редица други полезни хранителни вещества.
Малко от нас обаче знаят, че яйчените черупки могат да се използват като ефективна хранителна добавка като най-подходящи за тази цел са черупките от пъдпъдъчи яйца.
Те са най-безопасни по отношение на бактериални инфекции като салмонелозата и се абсорбират изключително лесно от организма. Освен това нямат никакви странични ефекти.
Черупките от пъдпъдъчи яйца се смилат много лесно на прах, тъй като са в пъти по-тънки от тези на кокошите яйца.
90% от масата на черупката на яйцето от пъдпъдък е съставена от калциев карбонат.
Освен, че черупките от пъдпъдъчи яйца са важен доставчик на калций, в тях се съдържат и още 27 полезни микроелемента като фосфор, силиций, желязо, манган, сяра, молибден, мед, цинк и флуор.
Можете да добавяте праха от пъдпъдъчи черупки към сиренето, салатите или зърнените храни. Можете да го приемате и чист като ней-добре ще е да пиете по ½ до 1 супена лъжица всеки ден.
Не се страхувайте, че ще пренаситите организма с калций.
Прахът от пъдпъдъчи черупки е много полезен за децата в периода на интензивен растеж. Освен това тя има благоприятно въздействие при рахит, анемия и остеопороза.
Имайте предвид обаче, че калцият се усвоява от организма само в присъствието на вит. D, съдържащ се в камбалата, рибеното масло и др. морски дарове, пише bolime.net.
Добави Коментар