Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Рецепта за вкусни постни сарми с гъби

Ключови думи: рецепта за постни сарми, сарми, постни сарми, флагман, бъдни вечер сарми

По стара българска традиция, на Бъдни вечер се ядат само постни ястия. На масата на всяко семейство трябва да има нечетен брой гозби, като обикновено всички ние избираме между 7, 9 или 11.

Едно от основните неща, което всяка домакиня приготвя за празника, е обреден хляб. В него не бива да има яйце, масло или мляко. Ето защо много от рецептите са със сода. Друго нещо, което се консумира за обяд или вечеря, са чушките, пълни с боб и постните сарми.

Тъй като навън вече е студено и в много къщи вече се намира кисело зеле, то днешната ни рецепта е за сарми. Само че те не са с кайма, а с гъби и праз лук.

Ето и рецептата:
- 1 праз лук;
- 400 г гъби печурки;
- 150 г ориз;
- 1 кисела зелка;
- 1 среден буркан доматен сок;
- олио на вкус;
- 1 кубче гъбен бульон;
- 1 с. л. пресен или замразен магданоз;
- 1-2 средно големи моркова;
- сушен джоджен на вкус;
- сол на вкус;
- по 2 щипки кимион, червен и черен пипер, чубрица.

Как да приготвите постните зелеви сарми?
Почиствате и измивате хубаво гъбите, морковите и праза. Нарязвате ги на ситно.

В подходящ тиган слагате малко олио и запържвате зеленчуците докато омекнат. Добавят им солта, чубрицата, червения и черния пипер.

Измивате ориза, за да поври със зеленчуците, като слагате малко топла вода и натрошавате гъбения бульон. Бъркате енергично с дървена лъжица, за да не загори.

Накрая добавяте нарязания магданоз, сухия джоджен и доматите (в случай, че ги сложите по-рано, оризът по-бавно ще се свари) и оставяте на котлона за 2-3 минути. Ако има нужда, слагате още малко сол.

Взимате зелето и си подготвяте листата за сармите. Колко броя ще ви трябват зависи от това какво количество плънка поставяте. Някои ги обичат много дребни (за предпочитане за количеството ориз), други ги приготвят с големината на един юмрук.

Свивате сармите и ги редите в кръг в подходяща тава или глинен гювеч (от вътре навън), на дъното задължително слагате малко олио. Заливате с малко вода и зелев сок, като ги оставяте на умерена фурна за около час, час и половина.

Източник: Tialoto.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Как са спестявали българите в древността? He пapи в бpoй, a зeмя, злaтo и cpeбpo. He в бaнĸa, a вĸъщи или в cĸpивaлищe Навършват се пет години от смъртта на Милен Цветков Журналистът загина в катастрофа на бул. “Черни връх”
Благодатният огън ще пристигне в Русе от Гюргево Българска делегация няма да пътува до Израел Днес се подновяват ядрените преговори между Иран и САЩ Техеран иска отмяна на американските санкции
Закриват легендарна фирма за бутилирана вода заради опасни бактерии Миналата година французите унищожиха 3 милиона бутилки заради фекална бактерия във водата Кои са петте ключови територии в центъра на мирните преговори за Украйна За Украйна отстъпването на суверенитета е “червена линия“
Руска атака с дронове тази нощ в Харков и Запорожие Спешните служби в Украйна са взели необходимите мерки Необичаен гост: Котката Софи влезе в Белия дом Животното е част от програмата “Котки със сини якички”
Имате срок до 27 май от Мета за Фейсбук, Инстаграм и Тредс Meta ще използва лични данни на потребители, за да обучава изкуствения си интелект Уилям поема трона от Чарлз III? Макар мнозина да очакват, че младият и харизматичен принц скоро ще се възкачи на престола, реалността изглежда съвсем различна
Дърво падна и премаза автомобил в София Автомобилът е със сериозни материални щети Над 800 случая на морбили в САЩ, огнища има в 24 щата Епидемията скоро може да излезе извън контрол