Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Рецепта за вкусни постни сарми с гъби

Ключови думи: рецепта за постни сарми, сарми, постни сарми, флагман, бъдни вечер сарми

По стара българска традиция, на Бъдни вечер се ядат само постни ястия. На масата на всяко семейство трябва да има нечетен брой гозби, като обикновено всички ние избираме между 7, 9 или 11.

Едно от основните неща, което всяка домакиня приготвя за празника, е обреден хляб. В него не бива да има яйце, масло или мляко. Ето защо много от рецептите са със сода. Друго нещо, което се консумира за обяд или вечеря, са чушките, пълни с боб и постните сарми.

Тъй като навън вече е студено и в много къщи вече се намира кисело зеле, то днешната ни рецепта е за сарми. Само че те не са с кайма, а с гъби и праз лук.

Ето и рецептата:
- 1 праз лук;
- 400 г гъби печурки;
- 150 г ориз;
- 1 кисела зелка;
- 1 среден буркан доматен сок;
- олио на вкус;
- 1 кубче гъбен бульон;
- 1 с. л. пресен или замразен магданоз;
- 1-2 средно големи моркова;
- сушен джоджен на вкус;
- сол на вкус;
- по 2 щипки кимион, червен и черен пипер, чубрица.

Как да приготвите постните зелеви сарми?
Почиствате и измивате хубаво гъбите, морковите и праза. Нарязвате ги на ситно.

В подходящ тиган слагате малко олио и запържвате зеленчуците докато омекнат. Добавят им солта, чубрицата, червения и черния пипер.

Измивате ориза, за да поври със зеленчуците, като слагате малко топла вода и натрошавате гъбения бульон. Бъркате енергично с дървена лъжица, за да не загори.

Накрая добавяте нарязания магданоз, сухия джоджен и доматите (в случай, че ги сложите по-рано, оризът по-бавно ще се свари) и оставяте на котлона за 2-3 минути. Ако има нужда, слагате още малко сол.

Взимате зелето и си подготвяте листата за сармите. Колко броя ще ви трябват зависи от това какво количество плънка поставяте. Някои ги обичат много дребни (за предпочитане за количеството ориз), други ги приготвят с големината на един юмрук.

Свивате сармите и ги редите в кръг в подходяща тава или глинен гювеч (от вътре навън), на дъното задължително слагате малко олио. Заливате с малко вода и зелев сок, като ги оставяте на умерена фурна за около час, час и половина.

Източник: Tialoto.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Претърпя тежка злополука Кристоф Ламбер бе приет по спешност в болница Почина в агония заради родители-изроди Почти пет години след смъртта на малката Джейлен, осиновителите ѝ получават присъди
ВАС реши: Стипендиите само за ромски ученици са дискриминация След 9 години съдебна битка, „Азбукари“ спечели делото срещу МОН Вижте как исполините от „Живот на кантар“ вдигат гуми с тегло 450 кг и пренасят 1 тон пясък Бургазлийката Виолета Пефтичева финишира първа, но конкурентите й в нейния отбор се очаква да се опитат да я изхвърлят от шоуто
Зрителите да очакват пълен шок в Ергенът Влиза трети мъж Чефо от "Сървайвър" взимал по 10 бона на месец от държавата, за да прави пропаганда От справките става ясно, че Стефан Попопв - Чефо е получавал 6000 лв. месечно като частно лице, а фирмата му "СВП 93" е взимала отделно 4000 лв. на месец без ДДС
Съобщиха прекрасна новина за нея "Златното момиче" Християна Тодорова стана майка Направи любопитно признание Защо Скарлет Йохансон не се снима с фенове?
Не съм болен от рак Той обясни, че естетиката е била напълно на заден план и се е подложил на процедурата не само защото не е бил доволен от начина, по който е изглеждал Мартин се оказа страшно ла*но Елвира бе подложена на унизителен линч от двамата "ергени"
Умря след употреба на райски газ Тя беше еротичен модел в Онлифенс Градев сподели тежки думи за Бербатов и Величков Адвокатът с реакция