Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ресторантьорите се оказаха неприятно изненадани от държавата

Ключови думи: реверанс, ресторантьори, ддс, не важи за всички

Седмица преди да влезе в сила новата по-ниска ставка за данък добавена стойност върху ресторантьорските услуги, от бранша на заведенията се усетиха, че „реверансът“ всъщност няма да важи за всички. В своя официална позиция от Сдружението на заведенията в България казват, че не знаят „от къде и как, в последните дни беше анонсирана идеята, че доставката на храна ще бъде облагане с 20%, а не с 9%, пише economic.bg.

Писмото е подписано и от Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. То е изпратено до финансовия министър Владислав Горанов и до Людмила Петкова, директор дирекция „Данъчна политика“.

От бранша казват, че по идея на Националната агенция по приходите, различният продукт, облаган с различен данък добавена стойност, трябва да бъде отчитан в различни касови бележки, а не в една, каквато е и практиката във всички страни с диференцирани ставки. Затова предлагат „да се отчита общо плащане с общ фискален бон, в който да се начислява данъчна ставка от 9 на сто и данъчна ставка от 20 на сто за съответните храни и напитки, което е възможност на използваните софтуерни програми“.

Ресторантьорите настояват за ясно определящи текстове в наредбата, в които категорично да бъде посочено, кои заведения и на какъв принцип ще могат да се възползват от диференцирана ставка на ДДС. „За тези от тях, за които новият закон няма да бъде приложим, да не се прилага и по-високият осигурителен праг“, искат от Сдружението.

Според тях този вид разделение на бранша „не е нито икономически, нито морално и практически обосновано и е мярка, с която единствено се създават условия за нелоялна конкуренция и корупция от недобросъвестни наши/ваши колеги“.

„Кетърингът и доставката на храна до дома и офиса винаги са били и ще продължат да бъдат част от ресторантьорската услуга. За приготвянето на храна, която ще бъде доставена до адрес, стои същият онзи персонал в заведението, за който именно осигурителните прагове бяха вдигнати. Незнайно от къде и как, в последните дни беше анонсирана идеята, че доставката на храна ще бъде облагане с 20%, а не с 9%“, заявиха те.

Изразяваме своята категорична позиция, че този вид разделение не е нито икономически, нито морално и практически обосновано и е мярка, с която единствено се създават условия за нелоялна конкуренция и корупция от недобросъвестни наши/ваши колеги.

От бранша представят и хронологията на събитията през последните месеци, които доведоха до консенсуса за по-нисък ДДС върху услугите им.  

Те казват, че на срещи на 11 и 12 май 2020 г. срещи между представители на ресторантьорския бранш и министър-председателя Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев, е постигната договорка за незабавна помощ от страна на правителството, изразяваща се в намаляване на ставката на ДДС на 9% сектора.

Те напомнят, че първоначалното искане на бранша беше за намаляване на ставката на 5% до края на 2021 г., като антикризисна мярка в следствие на икономическата и финансова криза от COVID-19, а след изтичането на този период, диференцираната ставка да бъде фиксирана на 9% /каквото е и принципното ни искане от няколко години/.

„По време на преговорите, отстъпихме и се съгласихме ставката да бъде фиксирана на 9% и чак след икономически анализ в края на периода /31.12.2021/, да бъде решено допълнително дали мярката да бъде приложена като постоянна“, се казва в позицията.

Като вид компенсаторна мярка към бюджета, както и в полза на персонала в бранша, беше решено минималният осигурителен праг да бъде вдигнат от 610 лв. на 800 лв., което е над 30% увеличение.

Сдружението уточнява, че ставка 9% няма да се прилага само за високоалкохолните напитки и цигарите. „По този начин, една огромна част от нашия бранш в лицето на барове, нощни клубове и дискотеки, реално остана ощетен от по-високите осигурителни прагове, а намаляването на ДДС за тях е неработещо. Отделно 40% от оборота на заведенията за хранене, е именно слабоалкохолни напитки“.

"Асоциациите и сдруженията в сектора, не могат да позволят браншът ни да бъде разделен за пореден път. Оставаме изключително обезпокоени от намерението да се прилагат различни правила за различните типове заведения", казват те. 

От Сдружението добавят, че "искрено вярват, че държавата и държавните служители ще изпълнят задължението си да съблюдават и подпомагат бизнеса с опростени правила, наредби и закони". 

3
Коментара по темата
3.
Кольо
26.06.2020 13:14:38
Абе тая държава на кръчмите ли се крепи...няма ли заводи фабрики земеделци ..други занаяти...Защо толкоз внимание им се отделя...да не би пък главно тия хотели и кръчми всъщност да са си наши...
2.
Пламен
26.06.2020 12:53:36
Пък на Слънчака водопад отварят, с консумация, на 9%.
1.
Да живей
26.06.2020 12:01:01
Менда пак ви го начука. Шкафчето е празно. Пак гласувайте за тях. Алигпростович не разбра как ви го сложиха ха ха ха.
  Добави Коментар
България загуби от Ейре, надяваме се на чудо в реванша За първи път в историята националите ни губят на свой терен от ирландците Колкото и да сте изморени: Винаги правете тези 3 неща след секс 1/3 от хората веднага след секс влизат във фейсбук, използвайте това време за по-приятни неща
Мъжкото поведение, издаващо нежелание да се ожени за вас Напълно възможно е партньорът ви не просто да не иска да се ожени за вас, а да не иска да се жени въобще 4-те зодии, които най-лесно сбъдват желанията си Ето кои са те
Златен шанс за реформи и влизане в еврозоната Политолог съветва управляващите вместо да се карат кой бил с Делян Пеевки и кой с Божков, да работят Заменихме бонбоните с този ориенталски десерт – сладък, а без грам захар Вижте как да ги приготвите
Лимоново дръвче в Равда роди гигантски плод То се отглежда в оранжерия в Равда Как да се пазим от пролетната алергия Основните симптоми на сезонният алергичен ринит са кихане, сърбеж в носа, очите, небцето и ушния канал, водниста секреция, запушване на носа и тн.
Защо напълняваме по-лесно с напредването на възрастта Това явление се дължи на комбинация от физиологични, хормонални и поведенчески промени Гответе се: Мощна магнитна буря ни връхлита до дни Адските смущения могат да предизвикат повишен стрес върху организма
Не си пробвал по-уникален сладкиш – само за 15 минути и всички ще ахнат Рецептата е много лесна Над 150 души аплодираха актьора Руси Чанев в Бургас, стартира инициатива да бъде почетен гражданин Актьорът от златното поколение творци на българския театър и кино бе посрещнат с препълнена зала в родния си Бургас