Хотелиер от Бургаско зове: Държавата да ни защити, започна бясна спекула с цените на плексигласовите стени
За нов абсурд, свързан с хотелиерския бизнес и противоепидемичните мерки, сигнализира наш читател. Става въпрос за поредното изискване от хотелиерите, на които вече бе отказано да осъществяват ол-инклузив. То гласи, че блок масите в ресторантите трябва задължително да се защитени с плексиглас, а вътре да има служител, който да подава на гостите храната през малък отвор.
Цената на плексигласа е скочила безконтролно четворно за последния месец – от 15 лв./кв. до над 60 лв./кв. Снабдителите искали още и по 5 лв. на линеен метър за рязане.
Наш читател се свърза с редакцията на Флагман.БГ, за да обясни защо точно това ново изискване е по-абсурдно отколкото изглежда. „С новата цена на плексигласа, трябва да инвестирам в хотела си не по-малко от 6000 лв. за материал. Отделно по 5 лв./кв.м., и отделно цената на монтирането. Цялата процедура ще ми коства около 10 000 лв. на хотел. И това е при положение, че аз имам отказани резервации и нямам яснота дали въобще ще може да се проведе сезон, близък до нормалното“, обясни читателят ни, който пожела да остане анонимен.
Той е категоричен, че след като го карат да купува плексиглас и да спазва всички изисквания, държавата трябва да следи за спекулата в цените.
По подобен начин още в началото на епидемията цената на предпазните маски бе скочила от 5 ст/маска до колосалните 2 лева – завишение с около 40 пъти само в рамките на 2 седмици, което тогава бе определено като балон.
Като стана въпрос за маски – това е и другото задължение на хотелиерите, което бе въведено през последните дни. Те да раздават на входа един брой предпазни средства – чифт ръкавици и маска за лице.
„Няма проблем, но аз на пазара не съм видял маска, която да струва по-малко от 1 лв. на сезон през големите хотели преминават десетки хиляди гости и това са допълнителни пари, които ние от бранша трябва да дадем без да имаме яснота какво ще се случва след 1 юли, когато е планиран официални старт на Лято 2020“, обясни нашият читател.
Той разкри и друг сериозен проблем относно спазването на социална дистанция, а именно – разположението на масите в ресторантите и заведенията на разстояние от 2 метра една от друга. „Това е мярка, която няма как да се спазва! Представете си следната ситуация – в бара или ресторанта влиза компания от 15 подпийнали и агресивни клиенти и те искат да съединят 3 маси. Какво правим в тази ситуация? Аз трябва да се бия с тях? Или всеки ден да викам полиция? Това е поредния недоизмислен абсурд“, ядосва се той.
Изискването за разстояние между масите е 1,5 метра, а не 2 и то вече никъде не се спазва.
В бизнеса е така, днес печелиш, утре губиш.
Решението на проблема е, не да ревеш, а да мислиш!
Търсенето ,определя предлагането и цената!!
Като не им изнася на хотелиерите,не отварят!!
Не плачете,ами се стягайте!!