Омръзна ви от козунаци и яйца? Тогава ги претворете в нови рецепти
Омръзна ли ви изсъхнали козунаци и боядисвани преди дни яйца да ви бъдат закуска, обед и вечеря? Ако да, не бързайте да ги хвърляте. Има начини да се претворят в нови вкусни рецепти.
Полезно е да се знае, че твърдо сварените яйца, държани в хладилник, са безопасни около седмица. Тоест, ако са варени и боядисвани на Велика събота, то те все още са безопасни. Съхранявани извън хладилник (или някое друго достатъчно хладно място), яйцата издържат само няколко часа.
Ако ви е писнало обаче от тях, лесно можете да ги претворите в яйчена салата с майонеза.
Яйцата се нарязват на кубчета и се объркват в майонезата заедно с нарязани на ситно зелен лук и чесън. Тази калорийна бомба се подправя със сол, червен и черен пипер и ако имате от вълшебната старозагорска подправка самардала.
Съществуват купища вариации на тази салата, в които могат да се добавят различни други продукти, като зелена салата, краставица, чушка, царевица и т.н. Най-добре се доверете на собствения си вкус и въображение, за да постигнете този вариант, който на вас ви допада най-много.
Защо да не е на сандвич?
За целта ползвайте пълнозърнести филийки, които да намажете не много обилно (ако искате да е диетично) с масло. Поръсете с хималайска сол, сложете две листенца зелена къдрава салата (маруля), отгоре наредете яйцата, нарязани на кръгчета и добавете обезмаслена извара или сирене. За разкош може да поръсите с чубрица. Ще си оближете пръстите (всъщност по-скоро недейте точно сега, предвид обстоятелствата).
Друг вкусен и атрактивен начин да преобразите яйцата от Великден е да ги оцветите и овкусите в марината от цвекло.
Тя се прави от две малки глави нарязано цвекло, като за това количество от зеленчука са нужни 100 мл. оцет, 50 мл. червено вино, 250 мл. вода, 20 мл. олио, няколко зърна черен пипер и едно - бахар. Също и супена лъжица захар и чаена лъжичка сол.
Всичко това се вари заедно, докато намалее на половина течността му и след като изстине, обелените яйца престояват в маринатата от 24 до 36 часа в хладилник. Идеално вкусни са да се хапват и директно, но са добра съставка и за салати и сандвичи - въпрос на въображение.
Но да не отделяме време само на яйцата. Какво може да се сътвори от останалите от Великден козунаци?
Сравнително популярен вариант е да се нарежат на филии, да се наредят в тава и да се залеят с разбити сурови яйца и прясно мляко. Дори не е нужна захар, защото козунаците са достатъчно сладки. Запичате във фурна на около 180 градуса за не повече от 30 минути. Става много мек и пухкав десерт и според някои дори е по-вкусен така, отколкото като обикновен козунак.
Интересно решение в случая с козунаците е да ги използвате за торта - нещо, което не е трудно дори и за аматьор в кухнята.
Един от по-лесните варианти за козуначена торта изисква около 500 гр. козунак, 800 гр. заквасена сметана, сладко от малини (150 гр.) или каквото имате, като е желателно да е леко кисело за контраст на вкуса, както и 100 гр. шоколад.
В дъното на по-широка кръгла купа слагате прозрачно фолио и редите плътно по стените и дъното филии козунак, които покривате с разбитите отделно сметана, сладко и парченца шоколад. Пак редите филии козунак и покривате със сместа, докато купата се изпълни.
Покривате с краищата на прозрачното фолио, притискате хубаво, за да стане плътно и оставяте в хладилник. След като престои и козунакът поеме от сладката плънка, махате фолиото отгоре, обръщате върху чиния или поднос и сте почти готови. Остава само да настържете отгоре, да речем, шоколад или да поръсите пудра захар, за да придобие тортата ви търговски вид.
И още един интересен вариант е просто да панирате парчетата козунак, както правят бабите ни с пържените филийки от хляб. Можете да добавите щипка сол в панировката, която да придаде апетитна солена нотка. А самата панировка се прави от разбити яйца и съвсем малко прясно мляко.
Извън това винаги можете да приберете козунаците във фризера и след време, когато ви се прияде отново, просто да ги размразите.
Източник: webcafe.bg
Добави Коментар