Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ето как да изненадате семейството - Щолен с марципан

Десерт за празничната трапеза, близките ви ще си оближат пръстите
Ключови думи: щолен, марципан, рецепта, сладкиш

На 26 декември обикнове всички вече са преяли, но за да внесете още малко празнично настроение у дома, ви предлагаме бърза и лесна рецепта за уникален щолен с марципан. Чудесна идея за десерт на коледната трапеза.

Нужните продуктиса :

 2 супени лъжици суха мая

180 мл топло мляко

1 яйце

80 г пудра захар

1/2 чаена лъжичка сол

80 г масло

350 г пресято брашно

50 г стафиди

50 г сушени череши

50 г сушени захаросани портокалови корички

200 г марципан (бадемова паста)

1/2 чаена лъжичка канела

За намазването и поръсването: около 150 г масло 1 чаша пудра захар.

Приготвяне:

Затоплете млякото и разтворете маята. Изсипете го в купа и към него добавете яйцето, солта, захарта, канелата, маслото. Разбъркайте добре и постепенно прибавяйте брашното. След като се оформи меко тесто за месене, сложете на плота за месене малко брашно и започнете да месите. Изсипете на плота сушените плодове и ги размесете с тестото. Месете около 10 минути. Намажете една голяма купа с малко масло и поставете тестото в нея.

Покрийте го с кърпа и оставете да втасва за около час. След като тестото е втасало, разточете го леко. Разточете марципан и го поставете в средата на тестото. Затворете краищата и го обърнете надолу, така че да не се развият. Покрийте отново с кърпа и оставете да втаса още 40 минути.

Пече се в предварително загрята фурна, върху хартия за печене на 180 градуса за 10 минути, след което трябва да намалите фурната на 150 градуса. Печете до готовност. След като щоленът се изпече, пригответе горещо масло. Намазвате щолена и поръсвате с пудра захар. След това отново мажете с масло и поръсвате с пудра захар. Най-накрая завършете само с поръсване на пудра захар.

1
Коментара по темата
1.
Ноунейм
26.12.2019 10:32:37
Рецептата е крайно объркана, няма да стане като на снимката, канела никога не се слага на щолен, тук липсват като съставки Кардамон, карамфил, индийско орехче. Освен портокалови те кори се слагат и лимонови. Никъде не пише за краве масло? А то е около 200 гр на 4 чаши брашно. Освен това стафидите и ядките престояват в ром или коняк.
  Добави Коментар
Предложение предвижда богатите страни да плащат 250 млрд. долара годишно за климата Финансовият въпрос е основната тема на спорове на преговорите на конференцията COP29 Залужни: Започна Третата световна война!      Според него началото ѝ се доказвало от привличане на военна помощ от Китай, Иран и Северна Корея за Русия
Слънчево и студено ще е утре, в планините ще превалява сняг В неделя и в понеделник ще е предимно слънчево  Кметът на Минерални бани остава под домашен арест От прокуратурата коментираха, че разследването продължава, като е възможно и повдигането на нови обвинения
Ракетата "Орешник" прелетяла до Днипро за 15 минути Тя е била оборудвана с шест бойни глави: всяка от тях оборудвана с шест суббоеприпаса Важно за шофьорите: Предлагат промени в регистрацията на коли Има нужда от облекчаване на режима по отношение на предоставяните документи
Русия превзе още територия в Източна Украйна Селото е разположено на 12 км северно от Курахово  "Пия вино от 4 бона и не знам къде се намирам" Това сподели холивудска звезда, разказвайки перипетиите си
Авариен ремонт затваря пътя Царево - Резово Движението ще бъде ограничено за 3 часа Над 1000 бегачи ще мерят сили в първия Полумаратон Бургас 2024 Надпреварата се провежда за първи път
Бъдещето на автоматизацията в индустриалните работни пространства Модерната суперхрана Просото се превърна в последен писък на модата по здравословното хранене