Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ето как да изненадате семейството - Щолен с марципан

Десерт за празничната трапеза, близките ви ще си оближат пръстите
Ключови думи: щолен, марципан, рецепта, сладкиш

На 26 декември обикнове всички вече са преяли, но за да внесете още малко празнично настроение у дома, ви предлагаме бърза и лесна рецепта за уникален щолен с марципан. Чудесна идея за десерт на коледната трапеза.

Нужните продуктиса :

 2 супени лъжици суха мая

180 мл топло мляко

1 яйце

80 г пудра захар

1/2 чаена лъжичка сол

80 г масло

350 г пресято брашно

50 г стафиди

50 г сушени череши

50 г сушени захаросани портокалови корички

200 г марципан (бадемова паста)

1/2 чаена лъжичка канела

За намазването и поръсването: около 150 г масло 1 чаша пудра захар.

Приготвяне:

Затоплете млякото и разтворете маята. Изсипете го в купа и към него добавете яйцето, солта, захарта, канелата, маслото. Разбъркайте добре и постепенно прибавяйте брашното. След като се оформи меко тесто за месене, сложете на плота за месене малко брашно и започнете да месите. Изсипете на плота сушените плодове и ги размесете с тестото. Месете около 10 минути. Намажете една голяма купа с малко масло и поставете тестото в нея.

Покрийте го с кърпа и оставете да втасва за около час. След като тестото е втасало, разточете го леко. Разточете марципан и го поставете в средата на тестото. Затворете краищата и го обърнете надолу, така че да не се развият. Покрийте отново с кърпа и оставете да втаса още 40 минути.

Пече се в предварително загрята фурна, върху хартия за печене на 180 градуса за 10 минути, след което трябва да намалите фурната на 150 градуса. Печете до готовност. След като щоленът се изпече, пригответе горещо масло. Намазвате щолена и поръсвате с пудра захар. След това отново мажете с масло и поръсвате с пудра захар. Най-накрая завършете само с поръсване на пудра захар.

1
Коментара по темата
1.
Ноунейм
26.12.2019 10:32:37
Рецептата е крайно объркана, няма да стане като на снимката, канела никога не се слага на щолен, тук липсват като съставки Кардамон, карамфил, индийско орехче. Освен портокалови те кори се слагат и лимонови. Никъде не пише за краве масло? А то е около 200 гр на 4 чаши брашно. Освен това стафидите и ядките престояват в ром или коняк.
  Добави Коментар
България ще се разделя на 4 района за планиране Столицата се обособява като отделен район Осем са регистрираните случаи на бактериален менингит от началото на годината Заболеваемостта е много ниска в България
Мъск продаде „Екс“ на своята компания за изкуствен интелект Сделката за всички акции е на стойност 45 млрд. долара Днес ще има частично слънчево затъмнение Феноменът ще бъде впечатляващ за милиони хора в Европа, Северна Америка и части от Африка
Ужас на АМ „Тракия“, летят линейки - има жертви Временно движение се осъществява в активната и аварийната лента От фермата до магазина: Цената на агнешкото скача двойно Овцевъдите призовават месото да се купува директно от производителя
Тръмп намалява финансирането, украинците питат: Кой ще отговаря за отвлечените деца? Русия твърди, че е евакуирала уязвими деца от военни зони за тяхната собствена безопасност Щат в САЩ сваля ЛГБТ знамената от сгради на институции
Банков обир завърши с убийство на нападателя Полицайка го гръмна в главата  "Аз не опипвам жени" Депардийо заяви, че не е насилник
Зрители изригнаха срещу въпрос в "Стани богат" Питането сякаш беше прекалено трудно за 10 бона Митничари с огромна находка Украинка скри пари и накити за над 200 бона