Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ето как да изненадате семейството - Щолен с марципан

Десерт за празничната трапеза, близките ви ще си оближат пръстите
Ключови думи: щолен, марципан, рецепта, сладкиш

На 26 декември обикнове всички вече са преяли, но за да внесете още малко празнично настроение у дома, ви предлагаме бърза и лесна рецепта за уникален щолен с марципан. Чудесна идея за десерт на коледната трапеза.

Нужните продуктиса :

 2 супени лъжици суха мая

180 мл топло мляко

1 яйце

80 г пудра захар

1/2 чаена лъжичка сол

80 г масло

350 г пресято брашно

50 г стафиди

50 г сушени череши

50 г сушени захаросани портокалови корички

200 г марципан (бадемова паста)

1/2 чаена лъжичка канела

За намазването и поръсването: около 150 г масло 1 чаша пудра захар.

Приготвяне:

Затоплете млякото и разтворете маята. Изсипете го в купа и към него добавете яйцето, солта, захарта, канелата, маслото. Разбъркайте добре и постепенно прибавяйте брашното. След като се оформи меко тесто за месене, сложете на плота за месене малко брашно и започнете да месите. Изсипете на плота сушените плодове и ги размесете с тестото. Месете около 10 минути. Намажете една голяма купа с малко масло и поставете тестото в нея.

Покрийте го с кърпа и оставете да втасва за около час. След като тестото е втасало, разточете го леко. Разточете марципан и го поставете в средата на тестото. Затворете краищата и го обърнете надолу, така че да не се развият. Покрийте отново с кърпа и оставете да втаса още 40 минути.

Пече се в предварително загрята фурна, върху хартия за печене на 180 градуса за 10 минути, след което трябва да намалите фурната на 150 градуса. Печете до готовност. След като щоленът се изпече, пригответе горещо масло. Намазвате щолена и поръсвате с пудра захар. След това отново мажете с масло и поръсвате с пудра захар. Най-накрая завършете само с поръсване на пудра захар.

1
Коментара по темата
1.
Ноунейм
26.12.2019 10:32:37
Рецептата е крайно объркана, няма да стане като на снимката, канела никога не се слага на щолен, тук липсват като съставки Кардамон, карамфил, индийско орехче. Освен портокалови те кори се слагат и лимонови. Никъде не пише за краве масло? А то е около 200 гр на 4 чаши брашно. Освен това стафидите и ядките престояват в ром или коняк.
  Добави Коментар
17-годишната Мира Андреева шокира всички в Дубай Рускинята победи на финала датчанката Клара Таусон Частични местни избори на няколко места в страната Гласуват в Благоевград, Пазарджик, Плевен и Шумен
Великобритания налага нови сериозни санкции на Русия Лондон вече е санкционирал над 1900 физически лица и компании Русия извърши ракетни атаки и удари с дронове срещу Украйна И двете страни отричат да са атакували цивилни граждани във войната, която ще отбележи третата си годишнина в понеделник
Месни Заговезни е - Неделя Месопустна През 2025 година Сирни Заговезни се пада на 2 март 3 смутита за топене на корема Детоксикират организма
Мъж е убит, а двама полицаи са ранени при нападение с нож във Франция За пръв път Макрон нарече случай от този тип с истинското му име - ислямски терористичен акт  Ето как ни лъжат с филтриращите кани за вода Рекламираното пречистване на чешмяната вода от всички замърсители с тяхна помощ се оказва невярно
Задължителните документи за автомобила, ако ще пътувате с него зад граница Всички европейски граждани имаме право на престой в друга страна от Европейския съюз до 90 дни без да се налага да изваждаме виза или други документи Свали връхните дрехи Андреа показа отлична кондиция
Арестуваха го Проблеми за Ерик Мабиус Шокираща смърт в Русия Известна жена почина по много нелеп начин