Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Цироза на черния дроб - колко трябва да пиеш, че да чуеш диагноза като на Ласкин

Ключови думи: Иван Ласкин, здраве, алкохол, цироза на черния дроб
Цирозата на черния дроб е една от най-тежките последици от прекомерната консумация на алкохол. Това заболяване често вкарва алкохолиците в гроба, тъй като на напреднал стадий жизненоважният орган изцяло престава да се справя с функциите си.

Хората, които често пият, със сигурност ще се заинтересуват от това след колко време алкохолът може да провокира развитието на цироза на черния дроб?

Въздействието на алкохола разрушава черния дроб.

Цирозата се появява, когато деформирани тъкани изместват здравите, функциониращи чернодробни клетки. И въпреки че този процес може да бъде свързан с хроничен хепатит, прекомерното пиене е една от основните причини.

Когато токсините и канцерогените влизат редовно в тялото в големи количества, черният дроб повече не може да се справя с почистването им и се саморазрушава. Тежка цироза прогресира до чернодробна недостатъчност, която потенциално води до смърт, ако на пациент не бъде своевременно трансплантиран здрав орган.

След колко пиене се развива цироза?

Има два основни фактора, които допринасят за развитието на това заболяване: количеството консумиран алкохол и "стажът" на алкохолика. При мъжете рисковете се увеличават значително, ако дневната консумация на етилов алкохол достигне 40 грама, което е еквивалентно на 100 грама водка / ракия / уиски или 1 литър бира. Същата доза се съдържа в 3-6 чаши вино (в зависимост от градуса).

Но при жените рискът от цироза се увеличава, когато дневната консумация на етилов алкохол достигне едва 20 грама. Разбира се, цирозата не се развива веднага. Сериозното увреждане на черния дроб отнема време. Но ако пиете всеки ден от 50 до 100 грама водка, текила или други спиртни напитки, след 10 години може вече да чакате първите признаци на цироза. Важно е да се има предвид наличието на други рискови фактори.

Независимо от обобщените данни, е важно е да се отбележи, че често картината на заболяването може да бъде чисто индивидуална, включително и поради други фактори (например наследствени генни нарушения, лоша екология, пушене, лошо хранене и някои хронични заболявания).

Установено е обаче, че за хора, които пият силен алкохол в продължение на две десетилетия или повече, шансовете за развитие на болестта са приблизително 50/50, пише Zdrave.to.
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Много грозен побой в страната 42-годишен мъж посегна на баща си Посланикът на България в САЩ подаде оставка! Завръща се в Поморие? Георги Панайотов зае поста през 2022 г
Прави интересен ход Меси ще е парламентьор между Интер Маями и Модрич Министър Мирослав Боршош и кметът на Велико Търново обявиха кога ще се проведе важно изложение Събитието е без аналог на Балканите
Потвърдено: Марин Маринов е убит от израелски танков снаряд Израелските сили за отбрана признаха, че по погрешка са стреляли по обект на ООН Проф. Мария Нейкова: Работих с кметовете като със съюзници и нося област Бургас със себе си На прощаване бившият губернатор пожела успех на новия областен управител Владимир Крумов
Жена бе отнесена на пешеходна пътека Неприятен инцидент в Пловдив Голяма трагедия в училище във Франция Фатална атака в учебно заведение в Нант
Драмата с Дани Кики продължава Пуснаха го на свобода 80 хиляди литра евродизел се изляха в Дунава Прокуратурата е започнала разследване на степента на замърсяване
Най-голямата кражба на фирма в България бе обезсилена от съда Магистратите върнаха окончателно асансьорната фирма "Изамет 1991" на Явор Златанов Франция си върна рекорда за най-дълга ягодова торта в света За да бъде одобрен, сладкишът е трябвало да следва традиционната рецепта