Спомени от соца: Мъкнехме чували със зарзават и затваряхме буркани с туршия
После цялото семейство беше заето с изтърбушване, печене, белене, осоляване и затваряне на буркани. Част от чушките правехме на лютеница. Въпреки че при социализма имаше много добре развита консервна индустрия, задължително си правехме домашна зимнина.
Така мизерно си бяхме свикнали да живеем. Готови консерви имаше, но нямаше никакво разнообразие, тъй като голяма част от продукцията се изнасяше за чужбина. А и си беше голям позор за една домакиня да храни семейството си с купешка лютеница, която беше нещо като доматено пюре. Готово кьопоолу пък изобщо нямаше.
Чушките печахме в чушкопек на терасата, беше голяма мъка – задъхваш се от жегата и задушливия пушек. И не можеш да мръднеш, за да не изгорят. Някои години обаче, за да пестим ток, слизахме долу пред блока, правехме огнище, палехме огън и върху една тенекия печахме зарзавата. В тази кампания участваха повечето съседи и се редувахме по график.
През лятото правехме сладка от червени и бели череши и от вишни. Затваряхме и вишновка, която си беше традиционна за следобедно дамско гости - почерпка при социализма.
С. Петрова, вестник Ретро
3
Коментара по темата
3.
Абе.
09.12.2018 11:24:05
Абе няма двоен стандарт бе хора. Просто прочутите бизнесмени с осми клас или със по пет присъди праеят ментета. Тез, всички, стоки които идват от чужбина, са, си оригинални. Схемата е проста. Бизнесмена поръчва малко шоколади милка от навън о дригаъа, Милка е от някой гатаж или цех тотално менте. Това е,истината.Но тук савързани много лица от правителствата понеже никой не иска, да ги хване
2.
баба Мара от пазара
09.12.2018 10:48:53
За приготвянето на зимнина в буркани през Соц-а има няколко причини, основната от които е, че по руско-съветски образец българските комунистически управници взеха собствеността на хората и ги натикаха да аргатуват по фабрики и ТКЗС-та. Т.е. правенето на зимнина помагаше на хората в борбата им за оцеляване и повдигаше с малко скапаният им стандарт на живот. Да не забравяме че в комунистическата кочина нямаше търговия, като в нормалните държави и това допълнително утежняваше положението - имаше огромни опашки за банани, портокали, маслини (от най-нискокачествените), кафе на зърна и пр. През различни периоди липсваха боб, олио, леща, картофи, лук, тоалетна хартия (ако щете) и какво ли още не. Даже излизаха поговорки като - "Къде се губиш, като белия боб на пазара" или за някоя огромна опашка хората казваха - "Каква е тая опашка за маслини". Т.е. липсваше какво ли не, и хората се запасяваха, когато могат, включително и с пълненето на буркани. Благодарение на комунистическите престъпници, пълненето на буркани се превърна в национален спорт у нас. Разбира се, консервирането на храна в буркани е имало и в други страни, но при нас беше като за последно, като за война или потоп. За да има какво да се яде! Заради мижавите заплати, чиято разлика до реалния им размер отиваше в ненаситната уста на 1 милион комунисти и милион и 200 хиляди доносници. След всичко казано до тук - правенето на зимнина помагаше на хората да оцеляват. Без бурканите нещата щяха да са още по-зле.
Допълнителен стимул за пълненето на буркани бе и това, че след като комунистическите престъпници взеха земята на селяните и ги направиха аргати в ТКЗС, те предпочетоха да аргатуват в заводите (като по-лесно) и се юрнаха към градовете. Да оставим настрана, че тия градски селяни изпростачиха града, това е друга тема. В случая е по-важно, че техните родители (все още сравнително млади) останаха на село. Там те с помощта на откраднатото от ТКЗС отглеждаха в дворовете си прасета, кокошки, плодове и зеленчуци. Тогава фризери нямаше все още и цялата продукция се тъпчеше в буркани, по-голямата част от които отиваше в града "при децата". Така градските селяни успяваха да спестят част от мишавата заплата и след време се сдобиваха с луксозните за времето си кола и вила, и така изместваха гражданите-кореняци от социалната стълбица, но това също е друга тема. С течение на времето "лелките" и "чичковците" на село остаряха, повечето измряха и кервана на бурканите към града секна. Градските селяни трябваше вече да купуват чушките и доматите за да пълнят бурканите т.е. да дават пари. И това, заедно с масовото навлизане на фризерите по домакинствата сложи край на националния спорт по времето на скапания СОЦ - правенето на зимнина.
Допълнителен стимул за пълненето на буркани бе и това, че след като комунистическите престъпници взеха земята на селяните и ги направиха аргати в ТКЗС, те предпочетоха да аргатуват в заводите (като по-лесно) и се юрнаха към градовете. Да оставим настрана, че тия градски селяни изпростачиха града, това е друга тема. В случая е по-важно, че техните родители (все още сравнително млади) останаха на село. Там те с помощта на откраднатото от ТКЗС отглеждаха в дворовете си прасета, кокошки, плодове и зеленчуци. Тогава фризери нямаше все още и цялата продукция се тъпчеше в буркани, по-голямата част от които отиваше в града "при децата". Така градските селяни успяваха да спестят част от мишавата заплата и след време се сдобиваха с луксозните за времето си кола и вила, и така изместваха гражданите-кореняци от социалната стълбица, но това също е друга тема. С течение на времето "лелките" и "чичковците" на село остаряха, повечето измряха и кервана на бурканите към града секна. Градските селяни трябваше вече да купуват чушките и доматите за да пълнят бурканите т.е. да дават пари. И това, заедно с масовото навлизане на фризерите по домакинствата сложи край на националния спорт по времето на скапания СОЦ - правенето на зимнина.
1.
Работливка
09.12.2018 09:25:50
И сега правим по причина, че знаем какво ядем и друго трябва да си поразмърда човек ръцете, да има мерак, да не забравя от къде е произлязъл. То не е шега, трябва да умееш и можеш да произведеш продуктите и да подготвиш зимнината. Разбират го тези, които знаят различния вкус на купешките манджи и вс. от магазина. Калпавите дори не готвят в домакинството, предимно от мързел и липса на организация. Характерни качества за младите жени-няма стремеж за семеен уют, за приготвяне с любов на домашни ястия. Сега се пълнят ресторанти, фризьорници, козметични заведения, кафета ...Ще дойде време след дългото отравяне на хората, след двойния стандарт отново хората да се усетят с какво да хранят децата си. Много отровено общество и предимно деца. Последствия и доказателства много ...