Избраха Уляна Яркова за готвач на Антарктида
Първият специално назначен готвач за експедицията до Антарктида тази година вече е избран. След тежка битка между 37 кандидати, трима бяха допуснати до кухнята на шеф Цветомир Николов за практически изпит, съобщава БНТ.
Изискванията към кандидатите са да могат да готвят за много хора в ограничено пространство и условия.
Хлябът на Антарктида понякога се налага да се приготвя с вода от разтопения сняг наоколо, каза Галина, която е избрана за готвач за експедицията до ледения континент.
Затова за изпита тук в България, кандидатите са предизвикани с нещо просто. Изпитът обаче проверява издръжливостта на психиката им.
„Те ще приготвят две основни неща, които често се готвят на българската хижа на Остров Ливингстън. Ще трябва да приготвят хляб около 600 грама и 4 порции пиле с ориз. По какъвто начин намерят за добре, а ние ще наблюдаваме как работят и как си взаимодействат. Защото в онази среда човешкото взаимодействие е много важно“, добави Галина.
„Там сме в едно затворено общество, трябва да имаш много силна психика. Антарктида е друг свят, то е един континент, който е като една друга планета. Така че трябва да имаш широко отворени очи към това, което ти дава този континент“, каза пък проф. Христо Пимпирев.
Експедицията трябва да тръгне на 9 ноември от София. Какво ще открият на базата след тежката полярна зима обаче никой не знае.
„Какви температури ще посрещнат новия готвач там - във всички случаи под нулата. Надявам се да не са по-ниски от минус 10. Но там най-страшни са бурите, силните ветрове, имало е случаи когато лодките акостират с първите и пред тях се изправя една ледена стена от 5 м, по която трябва да се правят стъпала“, добави професорът. Добави Коментар