Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Половината от сладката вода на планетата е „заключена” под ледената покривка на Източна Антарктида

Ключови думи:
Глобално затопляне, свързано с повишаване на температурите с 2 градуса Целзий, ще е достатъчно, за да се стопи част от огромната ледена покривка в Източна Антарктида, сочат резултатите от изследване, цитирани от АФП. Това ще доведе до покачване на глобалното морско ниво с няколко метра.

Експерти досега се интересуваха най-вече от западната част на континента, която е засегната от сегашното топене. Но ледената покривка в Източна Антарктида, където е складирана около половината от сладката вода на планетата, включва подводна част, която е много уязвима към затоплянето.

Учени изследвали морски седименти, образувани при последното топене в района на земя Уилкс преди около 125 000 години. Било установено, че повишаване на температурите с 2 градуса Целзий ще е достатъчно, за да се възобнови топенето там.

„За пръв път виждаме начина, по който в миналото тази част на ледената покривка се е променила под въздействието на умерено затопляне”, заяви ръководителят на изследването Дейвид Уилсън от Лондонския имперски колеж. „Значимостта на промените ще зависи от затоплянето, но увеличаване на температурите с 2 градуса Целзий ще е достатъчно, за да има промяна”, допълва той.

Парижкото споразумение за климата от 2015 г. цели климатичното затопляне да бъде ограничено до увеличаване на температурите с 2 градуса Целзий, като се има предвид, че те вече са се повишили с 1 градус Целзий.

Според учените, ако живачният стълб няколко века показва увеличаване на температурите с 2 градуса Целзий, ледът на земя Уилкс ще изчезне, довеждайки до повишаване на глобалното морско ниво с около 4 м. Ако парниковите емисии съхранят сегашното си ниво, температурите ще се повишат с 3 градуса Целзий и дори с 4-5 градуса Целзий.

Екипът изследвал проби от седименти от различни междуледникови периоди, връщайки се 450 000 години назад във времето.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Потрес! Майка нарежда на 6 г. дъщеря: Ще ме търсиш, к*пеле, за затвора си (ВИДЕО 18+) Клип, в което жена обяснява на шестгодишното си момиченце, че е за затвор, използвайки обидни думи, се върти в социалните мрежи Съдът: АПИ носи 10% вина за трагичен инцидент с 45 загинали Скоростта в отсечката е трябвало да бъде ограничена до 90 км/ч, а не до 120 км/ч, установи съдът в Перник
Владо Зомбори съобщи за тъжна новина в семейството си Бъдете максимално с близките си хора, написа актьорът Потрес! Стана свидетелка на Йехова Получавам добри напътствия и хубави съвети от братята и сестрите! Също така си обменяме много топли прегръдки със сестрите, твърди Емили
Секира за всички българи, пътуващи към Великобритания Страната въвежда издаването на електронно разрешение за транзитно преминаване и краткосрочно пребиваване за гражданите на всички държави на Европейския съюз Матей Гюров от Бургас се нуждае от нашата помощ, нужни са му 150 000 лв. за бъбречна трансплантация Сложната операция трябва да се извърши в чужбина във възможно най-кратки срокове
Имението, в което почина Матю Пери, е унищожено от пожарите в Лос Анджелис Холивудски звезди изгубиха домовете си Затварят до 14 февруари ключова улица в ж.к."Възраждане" Временно ще бъде въведена нова организация на движението в района, като гражданите са призовани да спазват указанията и да използват обходни маршрути.
Болната Крисена има лекарство само за 10 дни и моли за помощ Вече пет години тя се бори с тежко заболяване В ПГТ "Иван Вазов"-Слънчев бряг се състоя Ден на ученическото самоуправление Идеята бе на директора на професионалната гимназия
Защо е съкрушена Загуби кученцето си Тези храни могат да ви разболеят от рак Полуфабрикатите, като колбасите и различни месни изделия, често съдържат значителни количества подобрители на вкуса, стабилизатори, аромати и консерванти