Хотелиери вдигнаха цените в Банско (ВИДЕО)
Някои хотелиери в курорта Банско вдигнаха цените на хотелските услуги с близо 30%, съобщава БНТ.
Англичанинът Джеймс Хюс, който е в бизнеса от 15 години е направил този риск, но е загубил част от редовните си туристи - предимно гърци и руснаци. Хотелиерът е категоричен, че цените в курорта Банско са ниски за услугите, в сравнение с цените в хотелите чужбина.
Хюс е собственик на хотел две звезди. Досега офертата му на човек за нощувка с две закуски - сутрешна и следобедна, е била 15 евро, а сега вече е между 19 и 23 евро. Решил да увеличи цените след обиколка в европейски курорти.
"Обиколих цяла Европа, най-мизерен хотел в Парма в Италия беше 120 евро на нощувка за некакъв мизерен - няма прозорец тази стая, във Франция най-евтиният хотел, който можах да намеря, беше 52 евро за стая. Наши хотели в Банско са уникални, кога гледам наши 4 и 5-звездни хотели, те са прекрасни, огромни стаи с перфектни спа центрове, с хубав готвач и ресторант, и бар, и персонал - и ние даваме на безценица, това е самоубийство“, заяви Джеймс Хюс.
Той разказа, че в други европейски ски курорти не може да се намери стая за двама за по-малко от 200 евро. За най-силните месеци февруари и март, хотелът му в Банско е резервиран 80 процента от редовни английски туристи.
23 евро на нощувка на човек със закуска е нищо за един чужденец, добавя англичанинът. Той сподели, че е вдигнал цените заради инфлацията. Загубил е по-бедните туристи, които резервират чрез интернет и предимно гледат цените. Според него хотелиери в Банско, които предлагат ол инклузив на цена от 22 лева на човек, правят компромис с храната или пък с хигиената.
„Аз искам спокоен и хубав човек, който иска да пие скъпо уиски, да яде в моя ресторант. Не ми трябва някой, който иде с котлон и готви в стаята. Честно казано е страшно, много съм заплашен от този решение, но мисля, че е правилна стъпка. Ако Банско иска бъдеще, трябва да бъдем капиталисти“, добавя Хюс.
От Туристическия бизнес в курорта казаха, че повечето от нощувките в хотелите са на старите цени, защото са договорени преди месеци чрез туроператорите. Промяна в цените има в заведенията за хранене между 5 и 10%.
Джеймс Хюс се надява и други хотелиери да направят корекции на цените, защото наблюденията му показват, че собствениците, които през последните 10 години са предлагали услуги на ниски цени, вече са затворили обектите си.