Половината от кравето масло в Бургас и Несебър е менте? (ВИДЕО)
Качеството на кравето масло се влошава вследствие на влагането на повече вода и немлечни мазнини. Това каза в „Денят започва“ по БНТ Богомил Николов от "Активни потребители".
„Посетихме складове в Несебър и Бургас, защото досега винаги вземахме проби от София и решихме да видим какво е положението там, откъдето зареждат хотели и ресторанти. Потребителят може да избира от различни марки, да чете етикети, но като отиде в заведението, няма какво да направи“, обясни Николов.
„Производителите добавят повече вода, но това води до разваляне на продукта. Затова започват да влагат различни добавки, някои от които са алергени. Забранено е влагането на немлечна мазнина. Добавките, освен солта, също не са позволени. Да продаваш вода на цената на масло е мечтата на много хора“, добавя експертът.
„Когато извадите маслото от хладилника, трябва да е твърдо. Имитиращите продукти са по-меки“, обясни той.
Влагането на опасни за здравето немлечни мазнини е тенденция, каза още Богомил Николов.