Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Всяка втора кълка - внос! Родното пилешко е кът

Ключови думи:
Около половината от птичето месото, което ядем е вносно. Според Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите, немалка част от импортните мръвки след първична преработка у нас отиват за реекспорт, като в България остават по-некачествените, които се използват основно за колбаси.
Причината е, че родното производство не може да задоволи нуждите на преработвателите от вътрешности, използвани за направата на пастети, пише "Монитор". "Импортът на птиче месо идва основно от Полша и малка част от Румъния", обясни браншовикът.

След 2012 г. е имало спад в производството на пилешко месо и яйца в България, заради въведените от ЕС изисквания за хуманно отношение към птиците и подобряване на условията им на отглеждане. Причината е, че българските птицевъди не са успели бързо да реконструират птицефермите и да осигурят по-големи площи. В момента обаче цялото ни птицевъдство спазва принципите на хуманното отношение към и е "щастливо", твърди Белоречков.

Данни от статистиката на земеделското министерство показват, че през миналата година консумацията на пилешко месо у нас е била около 170,5 хил. На лице от домакинството потреблението е 10,8 кг, което е с 3,6% под количеството, отчетено през 2015 г. В същото време общата консумация е с 2 хил. т по-висока, като ръстът е за сметка на по-големите количества птиче месо изядени в заведенията за обществено хранене.

Поради голямото предлагане на птиче месо, през 2016 г. потреблението на този вид месо в ЕС нараства с 4% спрямо 2015 г., до 23,7 кг на глава от населението, отчасти замествайки консумацията на свинско. През 2017 г. се очаква ръстът на консумацията на птиче месо в Общността да се забави до по-малко от 1%.

Цените на дребно на замразените пилета към края на полугодието са били около 4,80 лв./кг или с 2,6% по-ниски на годишна база. Подобно на предходни години, през цялата 2016 г. и от началото на 2017 г. цените на производител на замразени бройлери в България се движат съществено под средното ниво за ЕС. По данни на ЕК бройлерите в българските птицекланици за 2016 г. се продават средно по 144,52 евро/100 кг без ДДС (282,66 лв.) - с 19% по-ниска спрямо средната цена за ЕС. През отделните месеци тази разлика варира от 15% до 21% и е най-висока през май.

През миналата година у нас са произведени почти 1,1 млрд. яйца за консумация и други над 223 млн. - за люпене. По данни на БАБХ, към 1 април са 174 или с 14 повече в сравнение със същия период на 2016 г. Същевременно, общият капацитет за отглеждане на птици в тях нараства с 6,7%. Средните цени на дребно на яйцата се запазват на ниво от 26 ст./бр., а на едро - по 19 ст., сочи още статистиката на МЗХГ.
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Почнала да се друса едва на 14 год. Мис Силикон Боряна Миткова иска да превърне историята си в кауза, за да помогне на други млади хора, които са на ръба Тръмп шокира света с идеите си за Газа. Какво предвиждат те? САЩ да поемат контрола над ивицата Газа, палестинците да бъдат преселени в Египет и Йордания, а Саудитска Арабия да помага - такъв план начерта Тръмп
В ДГ „Слънце“-Слънчев бряг децата учат и се забавляват, преобразени като приказни герои В успешното изпълнение на проявата се включиха и родителите с изработването на маски за децата Изкуствен интелект разкри мрачното бъдеще, което ни чака до 2100 г., милиони ще умрат от... Планетата ни ще бъде съсипана от наводнения, мръсен въздух и екстремно време, твърдят учени
Била по-богата от гаджето си и нямала проблем да го издържам Близки до двойката признават, че Светломиров не може да се похвали със стабилни доходи, камо ли дебел портфейл Нумеролог посочи къде имате най-голяма сила и власт според датата ви на раждане Нумерологът Надежда Смирнова споделя тайни за местата на енергия въз основа на датата ви на раждане
Водещи български онколози преглеждат айтозлии ежемесечно и напълно безплатно Целта на прегледите е да се открият заболявания в ранен етап, да се предотвратят последващи усложнения и да се повиши осведомеността сред населението Любимите соленки на щерките "2 и 200" - стават бързо, а още по-експресно изчезват от масата Чудно за следобедна закуска
Грешки при приготвянето на месо, които го правят жилаво, твърдо и безвкусно И ето как да ги избегнете Оттегля ли се от България веригата бeнзинocтaнции Gаzрrоm Cpъбcĸaтa пeтpoлнa и гaзoвa гpyпa NІЅ обмисля закриване на бизнеса у нас и в Румъния заради "пpeдизвиĸaтeлcтвa на пазара"
Както спестяваме и управляваме днес, така ще живеем утре Интервю на Мария Кузманова с Ангел Терзиев, изпълнителен директор на „ПОД ДаллБогг: Живот и Здраве“ Това ще се случи с тялото ни, ако спим върху смачкани чаршафи Спазвайте едно правило за по-добър и качествен сън