×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Зам.-кметът на Бургас Красимир Стойчев: Парите ни в КТБ са гарантирани. НФСБ: С лъжите си се оплетохте като пате в калчища


Зам.-кметът на Бургас Красимир Стойчев: Парите ни в КТБ са гарантирани. НФСБ: С лъжите си се оплетохте като пате в калчища
Зам.-кметът на Бургас Красимир Стойчев (вляво) изрази готовност на специална среща да обясни на общинските съветници от опозицията начинът на капитализиране на лихвата
12 Август 2014, Вторник, 11:00 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: Иван КОЛЕВ

Защо депозираме 21 млн.лв., а в същото време теглим кредити, питаха съветници
„Парите на Община Бургас в КТБ са гарантирани с Държавни ценни книжа (ДЦК) и за тях няма никаква опасност“. Така зам.-кметът Красимир Стойчев отговори на питане на опозицията за депозираните 21 млн.лв. във временно затворената Корпоративна търговска банка (КТБ). Администрацията бе подложена на убийствена критика от общинските съветници от НФСБ, БСП и СЕК, след като стана ясно, че Община Бургас е рекордьор с депозита си в КТБ. Според тях Красимир Стойчев е превишил правомощията си и неправомерно е внесъл сумата, без да проведе задължителната по закон обществена поръчка.

Трябва да се проведе не обществена поръчка, а конкурс. В този конкурс най-добри условия даде Корпоративна търговска банка. Лихвата по тях е около 4,5 %. Тя е по-ниска от тази за граждани, защото такава е политиката на всички банки, а лихвеният процент, който ни предложи КТБ е най-високият“, каза зам.-кметът Красимир Стойчев.

Кметът Димитър Николов уточни, че практиката е да изпращат писмо до Министерство на финансите, откъдето дават препоръка с най-стабилните банки, сред тях била и КТБ.“В последните години се създаде впечатление, че най-стабилните институции в държавата са банките, затова се приемаше логиката да се депозира в тази банка, която дава най-висок лихвен процент“, допълни градоначалникът.

Общинският съветник от НФСБ Георги Дражев на базата на отговор на Красимир Стойчев изчисли, че лихвата, която получава община Бургас е под 1 %. „От февруари до ноември 2013 г. са депозирани 15 млн.лв., начислената лихва е 144 хил.лв., което означава, че лихвата 0,9667 - под 1 %.“, изчисли общинският съветник.

От обяснението на кметската администрация става ясно, че в момента сте се оплели като пате в калчища. Оттук нататък искам да попитам къде са останалите пари, къде е разликата в тази лихва, защото г-н Стойчев, каза, че е над 4,5 %. Дали не се натъкваме на старата добре изпипана практика – част от парите да се прибират. Говорим за пари, които някак си са се изпарили. На какво се натъкваме  - на мафиотска схема!?“, допълни го колегата му от НФСБ Валентин Касабов.

Зам.-кметът Красимир Стойчев покани съветниците от опозицията, за да се запознаят в детайли с начина на капитализиране на лихвата. По думите му Общината вече била проверявана от Сметната палата и одиторите не открили никакви нарушения.

Според Евгений Мосинов от БСП администрацията се опитва да тушира напрежението с твърдението, че депозитът от 21 млн.лв., е гарантиран с Държавни ценни книжа (ДЦК), но това не отговаряло на истината, категоричен е Мосинов. „Тук не става въпрос за разплащателни сметки на Общината, а за депозити. Гарантирани депозити са само тези до 100 хил.евро“, допълни общинският лидер на левицата в Бургас. Той критикува и администрацията защо е правила депозити, след като очевидно има остра нужда от ликвидни средства, заради което се налага да да се теглят кредити. „Последният депозит в КТБ е 12 млн.лв. е направен през март 2014 година, а няколко месеца по-късно отправяте искане за поемане на общински дълг. Няма логика! Сигурен съм, че разликата на лихвата за депозита и дълга не е в наша полза“, допълни Мосинов.

В категории: Политика


11
Коментара
11
Коментара по темата
11.
kiro
13.08.2014 21:43:37
0
3
Няма ли кой да го вкара в затвора това корумпирано копеле,бе. В ква държава сме ....тъпа
10.
Станимир
13.08.2014 10:06:02
4
2
При положение, че банката е предложила най-добрата лихва, не виждам какво лошо има общината, а и всеки гражданин да си сложи парите там. Никой не е предполагал какво ще стане. Вие като сте големи гадатели и разбирачи, защо не я предвидихте ситуацията и не предупредихте общината и приятелите си какво ще стане. Защото съм сигурен, че всеки от вас написал тук има поне 1 приятел или роднина с пари в тази банка. Така че............
9.
spoko
13.08.2014 01:14:57
2
9
И този наглец Стойчев ще си намери майстора ...данъчни от цялата страна обединявайте се :))
8.
Драгой
13.08.2014 01:10:22
1
10
Кардиналът Стойчев е на всеки общински километър - нали е червен капиталист . Само дето забравя , че човек си отива , така както е дошъл на този свят - гол !
7.
Илия
12.08.2014 14:26:22
3
14
Стойчев да каже каква комисионна прибраха заедно с Николов, за да сложат толкова пари в тази банка!
6.
кюфте
12.08.2014 14:04:59
3
10
Това шкембе надали е от туршия?
5.
haiduk
12.08.2014 13:48:55
3
5
Stom smetnata palata ne bili otkrili, zna4i e celijat v bialo, hahahah... kvo si govorim... dali na lisizata da pazi kokoshkarnika...
4.
1234
12.08.2014 13:46:23
3
7
Нали ГЕРБ и КТБ нямаха нищо общо?
3.
Hm
12.08.2014 13:25:58
3
13
Цялата ни политическа класа е съставена от най-долна измет.А в конкретният случай К.Стойчев е директно за подсъдимата скамейка.Още преди години един познат от Общината ми разправяше за схемата,но тогава ми се стори твърде нагло,за да е истина.Уви!
2.
viara nadegda i lubov
12.08.2014 11:51:19
5
12
Kakto ostavi pristanisteto s dulgove milioni, taka i Obstinata ste okrade toja maznija zam-kmet, vsichki sa za zatvora!!! Niama li koi!
1.
bs
12.08.2014 11:22:30
11
13
Поне едно нещо за Бургас,дали са свършили другарите от НФСБ?Поне една полза?То каква ли полза може да има от сбирщина доносници на ДС и далавераджии?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори