×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Несебър: Софиянци вън от порта, няма да застроите последните ни 17 дка на брега


Несебър: Софиянци вън от порта, няма да застроите последните ни 17 дка на брега
Сдружението „Месамбрия понтика“ изнася протеста в Париж – пред вратите на ЮНЕСКО, с искане държавата да отмени концесията на голямото пристанище и морска гара
07 Февруари 2013, Четвъртък, 13:06 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА, снимки: автора

Протестът ще се мести в Париж, за да чуят в ЮНЕСКО истината за нашето правителство

Старият Несебър изнася в Париж протеста срещу правителството, което даде на концесия морската гара и голямото пристанище за 35 години напред срещу нищожна годишна такса от 23 хил.евро. Проблемът е, че новият стопанин консорциумът „Видмар“, зад който стои Корпоративна Търговска банка на Цветан Василев, получава и правото да застрои 17-е декара суша около морската гара и кейовете, за което е предвидено хотелска част, ресторант и търговски обекти.

Днешният бунт трябваше да покаже на МС да спре процедурата, която все още не е завършена и да даде дума, че няма да се застроява нищо на брега, който и без това е обезобразен от незавършените наоколо строежи на голяма яхтена компания, скриващи гледката към отсрещната страна на залива. Хората са в паника и затова, че преди няколко месеца в района на порта са се появили три грозни плаващи работилници – тип понтони, застопорени точно срещу незавършените тухлени постройки, които създават огромна опасност при маневриране на риболовните им кораби.
 
Шефът на несебърските рибари от сдружение „Мена“ Кирил Жеглев: жалвам се пред КЗК, защото нашите риболовни кораби трябва да напуснат порта
Това обаче е най-малкото им притеснение, защото новите обстоятелства около тази концесия със сигурност ще извадят града от списъка на ЮНЕСКО.
Комисията за защита на конкуренцията е отхвърлила набързо жалбата на гражданското сдружение от Стария град „Месамбрия понтика“ и сега председателят му Георги Карачев се е обърнал към Върховния административен съд. КЗК с подобна жалба в момента се атакува от водача на рибарското сдружение „Мена“ Кирил Жеглев.
Хората смятат да заминат за Париж и да застанат пред вратите на ЮНЕСКО, защото според тях, информацията до институцията се филтрирала от София. Там несебърци ще търсят съдействие от еврокомисари и депутати в ЕП.

„238 града в света са като Несебър, новото строителство на пристанището е в пълен разрез с мониторинга на ЮНЕКО. Пристанището попада в  буферната зона на старинния град Несебър и ЮНЕСКО наложи мораториум върху строителството, градежът още повече застрашава несигурното бъдеще на града в списъка на световното културно наследство. Сдружението стъпи на Закона за културното наследство, според който на концесия не се предоставят недвижими културни ценности с категория от световно значение, археологически резервати или части от тях, но жалбата не издържа пред КЗК. Хората в София трябва да разберат, че като идват тук трябва да ни питат дали им разрешаваме да правят каквото си искат. За да може един богат човек да стане по-богат с още няколко милиона, нас ще ни извадят от Списъка“, каза Карачев.
 
Сградата на морската гара със сигурност ще бъде разрушена и върху 17 декара около кейовете ще има хотел, ресторанти, търговски обекти
Несебърлии искат от Бойко Борисов да отстъпи това пристанище на Общината. И без това Цветан Василев го получава наготово, след като държавата наскоро вложи 2 млн.лв. за укрепването му.
След като през 2001 г. правителството на НДСВ даде на концесия малкото пристанище до провлака между новия и стар град и изхвърли оттам рибарите, за да се настанят скъпите яхти, сега в големия порт се очертава същата картина. Несебър има 70 рибари, някои държат корабите си именно в порта, тъй като пристанът от другата страна е плитък и става само за лодки. В този дух е и жалбата до КЗК на шефа на сдружение „Мена“ Кирил Жеглев.

Около седмица ще продължат уличните протести в Несебър с надежда София да чуе за проблема. След това местните хващали самолета за Париж.

На 12 декември м.т. Министерският съвет излезе с решение, че консорциум "Видмар" печели концесията на пристанище Несебър и ще го стопанисва през следващите 35 години. Свързаният с банкера Цветан Василев консорциум беше единствен кандидат, Община Несебър се отказа заради високите критерии. Концесионерът се ангажира да инвестира  2.886 млн. лв. през следващите 35 години.
Гарата е основното пътническо пристанище на юг, тъй като все още няма изграден пасажерски терминал в Бургас.

Как банкерът Цветан Василев ще се настани върху 17 дка край брега на Стария несебър
Съдружници в консорциума "Видмар" са "Водстрой 98" и "Марков и син". Първата компания се контролира от Иван Мирински, който чрез своята "ПМ Контрол" през 2008 г. придобива 96% дял за 2 млн. лв. Сделката е финансирана с банков заем от КТБ. Според отчета на "Водстрой" за 2011 г. то има заеми за общо 20.8 млн. лв. от КТБ, а справка в Имотния регистър показва, че централата му на софийската ул. "Шандор Петьофи" 13-15 е ипотекирана в банката. През 2011 г. "Водстрой 98" приватизира "Промишлено строителство холдинг" за 12 млн. лв. и заедно с него е активен участник във всевъзможни инфраструктурни обществени поръчки, често в консорциуми и с други играчи. Другият съдружник, "Марков и син", е малка бургаска компания за морско агентиране, собственост на "МВМ консултинг" - еднолично дружество на Магдалена Трайкова. Тя придобива компанията на 17 октомври (седмица преди създаване на консорциума) за 50 хил. лв. Магдалена Трайкова е управител на "Бояна пропърти мениджмънт", изцяло дъщерно дружество на "Инвест мениджмънт", което е компания на фамилния "Тръст Василеви". На 23 октомври "МВМ консултинг" е придобила и самото "Бояна пропърти мениджмънт". Справката е направена от в.“Капитал“.

В категории: Несебър


Флагман.БГ Голям успех за куклени актьори от Бургас Голям успех за куклени актьори от Бургас 12/05/2024, Неделя 19:15 0
9
Коментара по темата
9.
обективен
07.02.2013 20:34:10
1
8
Концесията на пристанището си е направо подарък за бедната компания,притежаваща доста от България.При положение,че общината официално поиска присктанището преди няколко години,а сега се дава за жълти стотинки говори достатъчно. А изграждането на двукатни къщи на бившия паркинг не може да стане без участието на общината/променила предназначението на имота и приела нов ПУП/ и държавата,която преди повече от години "заинтересована" за стария град направи морски десант за да събори няколко надстройки-тоест нищо ново под слънцето.
8.
обективен
07.02.2013 20:34:09
3
5
Концесията на пристанището си е направо подарък за бедната компания,притежаваща доста от България.При положение,че общината официално поиска присктанището преди няколко години,а сега се дава за жълти стотинки говори достатъчно. А изграждането на двукатни къщи на бившия паркинг не може да стане без участието на общината/променила предназначението на имота и приела нов ПУП/ и държавата,която преди повече от години "заинтересована" за стария град направи морски десант за да събори няколко надстройки-тоест нищо ново под слънцето.
7.
кирил-общинар
07.02.2013 19:10:15
4
8
Кирил Жеглев освен на сдружение мена е председател на БСП в Несебър. Схемите му с кмета на Несебър са толкова плитки , че жалко за тези които се хванат. От години се знае , че това е държавна собственост и ще бъде даде но на концесия за пасажерско пристанище. От години всички рибари знаят за това и от многото срещи с кмета и хора от администрацията , които им обещаваха ново и законно рибарско пристанище. И сега , като дойде време за концесията кмета със своите хора ( маши ) по елементарен начин се опитва да настрои хората срещу държавата. От болната на здравата глава. Всеки сам да си направи изводите. П.П. Ако имате познат рибар от Несебър , питайте го през последните 5 години колко пъти са се срещали с кмета и колко пъти той им обещава общината да изгради законно рибарско пристанище.
6.
Пешо
07.02.2013 18:52:32
5
6
Tия мамини сладури от снимката, дето представят "будната несебърска съвест" - ами точно те като феодали са си опасали къщите с куфари, завладяли са общинските площади и общинския бряг. Като са толкова загрижени за старинен Несебър, как спазват критериите и изискванията на Юнеско? Чакат като жалки мишоци да дойде май месец, да съберат парите от наемите. Нещастници !
5.
дядо
07.02.2013 18:30:55
2
5
Чета тези които плюят по Несебърските рибари и се чудя вие гейбери ли сте или "Буда"-ли-главочи каква е тази цена бе а,23 хилки годишно,та това е джобните на бат ви Боко Кратуня опсс агент Буда!Не знам дали тези ще са клиенти на цървула Цветанов,но той след около 5 месеца ще търка нара в следствието!!!
4.
doncho
07.02.2013 16:42:52
3
5
abe ei kakvo podskachate.revete samo ribarcheta.obshtina Nesebar razkaza igrata na celiqt grad..na tqh trqbva da se sardite .sega novite koncesioneri sa vi vinovni
3.
ван
07.02.2013 14:42:49
8
8
Всички тези говорители - Жеглев, Карачев и сие са подучени от Кмета какво да говорят. Той си мисли да използва протеста им, за да извива ръцете на правителството. Но сметките му ще излязат криви. Скоро ще бъде клиент на Цветанов и прокуратурата.
2.
Анти Стария Град
07.02.2013 13:40:17
6
8
В Стария град са отвратителни лицемери. Винаги си крият личния интерес зад паравана Юнеско. Алоууу, а вашите ресторанти и колите дето ги зареждат не загрозяват ли града ? Стига сте се изживявали като някакви феодали, дето колят и бесят. Децата ви, зетьове и снахи работят в Новия град. Вие почнахте тоя бесотлък с разделянето на Несебър - градът не е само ваш !
1.
НЕСЕБЪР
07.02.2013 13:37:15
4
14
НЕСЕБЪР ТРЯБВА ДА СЕ ОБЯВИ ЗА ГРАД ДЪРЖАВА КАТО КАТАЛУНИЯ И ВСИЧКИ ЖИТЕЛИ ДА ГО ОБИТАВАТ НАЙ МАЛКО ОТ ПРЕДИ 30 ГОДИНИ,С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ТЕЗИ КОИТО МЕЖДУВРЕМЕННО СА В БРАЧНИ ОТНОШЕНИЯ С НЕСЕБЪРЛИИ ,ДА С Е ВЪРНЕ ЖИТЕЛСТВОТО
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Министърът на туризма във възторг от кметовете на Бургас и Поморие, подкрепя ги за Летището в Сарафово Министърът на туризма във възторг от кметовете на Бургас и Поморие, подкрепя ги за Летището в Сарафово Идеята им за подпомагане на полетите може да доведе до целогодишен характер на туристически поток към страната ни, коментира Евтим Милошев Скандал с романа на годината! Елена Алексиева върна наградата Скандал с романа на годината! Елена Алексиева върна наградата Проблемът е, че Борис Минков, който е редактор на романа, е и член на журито Синът на Явор Божанков в шок след стрелбата, помислил пистолета за играчка Синът на Явор Божанков в шок след стрелбата, помислил пистолета за играчка Прокуратурата във Велико Търново започна разследване, револверът бил отавен без надзор от собственика му Голям успех за куклени актьори от Бургас Голям успех за куклени актьори от Бургас Неделина Роселинова и Десислава Минчева-Тодорова спечелиха награди от Международен фестивал за млада публика "Вълшебната завеса" Вълненията със "SoLiSiMi" продължават в Дома на НХК Вълненията със "SoLiSiMi" продължават в Дома на НХК Входът е свободен С гаф Гордана Силяновска положи клетва като президент С гаф Гордана Силяновска положи клетва като президент По време на церемонията тя не използва официалното наименование – Република Северна Македония Луно, Луно, земьо македонска или рисковете за нас  Луно, Луно, земьо македонска или рисковете за нас  Знаете ли кои са ОМО „Илинден” и как реагират нашите управляващи на новоизбраните управляващи в РСМ Трагедия в Перник! Млад мъж загина при катастрофа Трагедия в Перник! Млад мъж загина при катастрофа Мотоциклетът е регистриран, а водачът му е бил правоспособен, каза началникът на „Пътна полиция” към ОДМВР- Перник Симеон Георгиев Детето на депутат гръмна друго хлапе на парти в Арбанаси Детето на депутат гръмна друго хлапе на парти в Арбанаси Изстрелът е бил произведен с боен пистолет Синоптици с ужасна прогноза за времето в понеделник! Връща ли се зимата? Синоптици с ужасна прогноза за времето в понеделник! Връща ли се зимата? Идат бури, гръмотевици и... сняг, прогнозираха от НИМХ
Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Роджър Корман си отиде на 98 години Пожар избухна в мол във Варшава Пожар избухна в мол във Варшава Няма данни за пострадали Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Голяма част от тях са в райони, към които има претенции Великобритания Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Това се случва въпреки че и там цените растат Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Как англичани приемат случващото се с любимата река
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори