×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Приносът на софийските лекари за спасяването на израелските туристи в Бургас е нулев!


03 Януари 2013, Четвъртък, 14:54 ч.
Автор: Женя АТАНАСОВА

Всеки ден до нас достига информация как софийските ни колеги си преписват заслуги по симпозиуми и специализации. Възмутително е!

- Д-р Геренов, каква е причината за словесната война между бургаските и софийските лекари относно операцията по спасяването на израелските туристи след атентата на 18 юли м.г. Днес Вие и вашите колеги излизате с публично изявление срещу софийския екип.  Защо?

- За мен поведението на софийските ни колеги е необяснимо, грозно и неетично. Атаките и неглижирането на работата ни при спасяването на израелските туристи започна веднага след атентата на 18 юли м.г. Истината за това поведение е ужасна и не е правилно да я казвам. Но всеки ден след атентата аз и моите колеги споделяме възмущението си, болката след всяка поредна статия, интервю, които излизат в националните медии.

Аз лично имам пълното основание да говоря за работата на лекарския екип на МБАЛ Бургас, защото във въпросния ден бях дежурен, всички манипулации станаха пред очите ми, бяха на плещите на останалите 53-ма колеги. Ние извършихме професионално всички манипулации като предоперативна подготовка, изследвания на скенери. Софийският екип дойде между 21.30 – 22 часа. Те нямаше какво да направят повече. Именно затова ни е болно и не можем да си обясним тяхното поведение вече 6-ти месец.

- Колко лекари от софийските болници дойдоха в Бургас в деня на инцидента и какъв всъщност е техния принос?

- Пристигнаха около 20-тина лекари от ВМА и „Пирогов” – травматолози, хирурзи, реаниматори. Приносът им беше нулев.

Но поради липса на възможност за лечение в бургаската болница, трима души трябваше да бъдат транспортирани към София и те осъществиха въпросното транспортиране. А лечението им в София трая 3-4 часа. Тук в Бургас софийският екип не е правил нищо, единствено военният хирург доц. Венцислав Мутафчийски почистваше краката от повърхностно нараняване на един от пострадалите евреи. Но оперативна дейност там на практика не е извършвана.

- Какво се случи и каква беше работата ви в първите часове след атентата до идването на софийския екип?

- Както вече казах, бях на смяна като дежурен реаниматор. Получихме информацията около 17.40 часа, че е станал инцидент, има избухнала бомба в автобус. Инфарктно беше извършена организацията на екипите, трябваше да се разделят пациентите по спешност на клиничното състояние, по различни видове травми. Последната ни стъпка се случи за около 10 минути. Петимата най-тежко пострадали бяха настанени в реанимация. За жалост българският шофьор на автобуса почина почти веднага след като бе докаран в болницата, той беше в състояние на дълбока кома. Оттам нататък на останалите пациенти направихме скенер на главите, гърдите, коремните области. Беше изготвена пълна диагностика, направени всички лабораторни изследвания. Трима се нуждаеха от спешно влизане в операционните зали. Хирурзите си свършиха професионално работата и 9.30 часа мога да кажа, че всички пострадали бяха извън от опасност за живота. Екипът ни работи перфектно. Някои от пациентите бяха преместени отново в реанимация със съответните поддържащи терапии. Част от пациентите бяха пък насочени към другите отделения като „Неврохирургия” и „Ортопедия”.

- Защо чак след почти половин година давате гласност на възмущението си?

- Всеки ден достига информация до нас как софийските лекари си преписват заслуги по симпозиуми, специализации. Но това, което преля чашата на търпението ни, се случи в последните дни на изминалата година. Тогава доц. Венцислав Мутафчийски даде интервю в ефира на национална телевизия. Той каза, че е заварил пълен хаос и по всичко се личало, че бургаските му колеги не били подготвени за подобни инциденти.  По време на цялата операция по спасяването на 18 юли ние нямахме нито една забележка или въпрос от ген. Тонев и д-р Матев. Те одобриха всяко наше действие.


В категории: Здраве


Русия връща корекомите
Русия връща корекомите 20/05/2024, Понеделник 18:01 1
34
Коментара по темата
34.
Същия
06.01.2013 18:21:49
0
0
То и вампира в Созопол не е точно вампир, ама медиите така го изкараха нали?
33.
Пастир
06.01.2013 18:20:27
0
1
Бивол, козар - все тая :) Питайте Мутафчийски какво точно е правил.
32.
Леточетец
06.01.2013 17:49:33
1
0
“Единствено доц. Мутафчийски от ВМА, който успя да дойде бързо от мястото на почивката си на Южното черноморие се включи в операциите с много професионализъм и вещина” – коментираха източници от МБАЛ Бургас. биволъ
31.
летописец
06.01.2013 17:15:41
1
0
Е, какво, да каже, че д-р Мутафчийски всъщност е обработил раната (не оперирал), почистил от стъкла крака на мъжа ли и да му подбие авторитета, а може би е трябвало? Защото така е било. Да ви светна драги - тежките операции са три, д-р ви Мутафчийски НЕ Е УЧАСТВАЛ в нито една от тях, а буквално е почистил крака на един от 27-те ранени. Твърде малко, за да го изкарваш толкова голямо. Щяха да му го спестят, ако не се правеше на важен. Този реверанс, както и интервюто с акцент на софийския доктор е ГРЕШКА. Проф. Петров може и да е велик специалист, но той не бе водещия лекар за спасяването на ранените от атентата. Не оспорвам качествата му.
30.
Читател
06.01.2013 15:23:45
1
1
За нас хората бяха букви и номера, ние не знаехме имената им, разказва шефът на втора хирургия д-р Георги Мигаров. Когато получава спешно позвъняване от болницата, той не е в града, но се връща бързо. Силни изгаряния и три шрапнелни рани в коремната стена - това е за него пациент А1. А мъжът има и травми в краката. "С д-р Любо Радев поехме коремната операция, д-р Венцислав Мутафчийски от ВМА с присъединилия се по-късно към него наш колега д-р Касабов оперираха долните крайници."
29.
на две чаши
06.01.2013 12:41:10
0
0
Не сЪ каръйтеее, Спокойно! Мен нито в Бургас ме оправиха, нито в София, защото нищо ми нямаше.
28.
Голям праз
06.01.2013 12:40:18
0
1
Лал, не съм лекар, а обикновен гражданин като теб, или по-скоро да те наричaм пациент :) Някой ден и теб като те сложат под общ знаменател - да се сетиш за този форум и да не се обиждаш.
27.
ЛАЛ
06.01.2013 09:17:21
2
1
Голям праз, вие сте срам за града ни понеже ще уморите съгражданите си. Темата за любовта към града ми и моето здраве са коренно различни. Няма да ви подкрепям за това, че сте и лекувате в Бургас, а на мен ми се налага да го правя в София, понеже сте ми меко казано ВРЕДНИ! И не само на мен!
26.
Голям праз
06.01.2013 08:08:08
1
3
Тук не става дума на вас какво са ви направили, а на израелците какво са им направили, ами вие продължавайте да спорите де :) А пък, дето са ти изхвърлили изследванията в кофата - референтните стойности на всяка лаборатория дават процент отклонения, който е различен за всяка лаб. В София използват както собствената си база така и лаборатории Бодимед, приемат и от Лина, но е правилно като идеш някъде там да ти направят изследвания, защото кръвната картина се променя.
Щом казвате, че на софиянци им е по-голям, ами честито да ви е!
В София плюят Пирогов, в Бургас плюят своите болници, Българина оправия няма. Поне смирено преклонете глави пред подвига на нашите лакери, защото те са причина за гордост, а не злобарите дето нищо не правеха и сега коментират. Долните двама са срам за Бургас, защото сами се обявяват срещу града си.
25.
ЛАЛ
06.01.2013 00:12:58
2
0
Оперираха ме в една от болниците в София, къде уж "режели глави". Е не е вярно! Първо бяха адски любезни /от първия до последния/, второ НИТО ЕДНА СТОТИНКА не ми взеха /нямаше и намек за това/ и не на последно място са професионалисти от класа. Постоянно минаваха и ме питаха от какво имам нужда и дали ме боли нещо- и лекарите и санитарките. Операцията ми мина повече от успешно. Беше ми неудобно, че на такива "светила"им губех времето, но беше разбираемо за тях- от Бургас съм и ми изхвърлиха директно в кофата изследванията! Да не говоря на колко тежки случаи помогнаха от цялата страна! Е, нямате я тази висота! Толкова сте надменни, нагли и незнаещи, че повече няма накъде! И сте седнали да имате и претенции.
24.
До 17-ти
05.01.2013 23:59:38
2
0
Г-н "Голям Праз' изобщо не говоря от камбанарията на целокупния български народ, а като ваш пациент, т.е.кандидат-пациент, на който няма да позволя да ми целунете ръката. Добре, че не ви послушах предписанията, че щяхте да ми разбиете и здравото къде беше в мен. В София ме излекуваха от раз, с мехлем за два лева в аптеката. Зная, че истината боли, но тя е градивна.Чуйте я! Докажете се първо като професионалисти, а след това лайте. Горките израелци, голям късмет извадиха! Почудих се как не умряха по-бързо в ръцете ви, отколкото от бомбата!
23.
Малоумен
05.01.2013 22:00:31
0
0
Аз вярвам на аз вярвам на д-р Геренов той говори кат истински
22.
АнтиДебила
05.01.2013 17:32:33
0
1
Ааа ако лъжете няма да ви чета вече!
21.
До 14
05.01.2013 17:29:46
1
1
Прав си нещо не се връзва,уж софиянеца чистил крака на един пък прави изявления за раните съвпадащи със следователката само че,много преди нея,дошли другите нищо не правили и не видяли пък открили 7 неоткрити фрактури .Хм нещо гнило има тука др Геренов!
20.
Дебила
05.01.2013 16:52:37
0
1
Истината ,само истината ще ни спаси!! И аз вече само вас ще чета,всички други лъжат и са лоши !!
19.
ni]q
05.01.2013 16:16:12
0
0
Много хубаво интервю. Поздравления на Бесове, че пак изкараха истината на светло. Доктора е прав. Вече само вас ще чета.
18.
Ха ха
05.01.2013 16:12:47
0
0
Май друга ще излезе работата а ,бургаски ......
17.
голям праз
05.01.2013 16:01:28
0
3
Аде сега, тука стана като в лудницата - всички са преродените Ганди, Наполеон и Иван Шишман :) Няма смисъл да се пише повече - ти си от МБАЛ, колкото аз съм от луната. А за млад: "Вие сте едни касапи, не за нещо друго, а защото нямате никакви знания!" - ти олицетворяваш целекупния български народ, нали знаеш "бе" тези дето всичките разбират от политика, футбол и медицина, нали "бе". Зато като ги наричаш касапи дето не разбират, аде оди в частните болници, където със сигурност разбират от пари повече от счетоводителя ти. А и да, в Бургас няма спасение от лекарите от МБАЛ, щото и в частните пак лекуват те. Аде със здраве, за да не ти се налага да ходиш по лекари.
16.
Това не е истина
05.01.2013 15:41:35
4
1
Това интервю е лъжа ,от Бургас съм и работя в МБАЛ-а ,но вече прекалиха нашите хора. Никой не ни иска заслугите и признанието,но защо омаскарявате доцента ,всички знаят че той оперира .Какви са тия глупости почиствал краката!
15.
млад
05.01.2013 14:43:15
3
1
Абе как не ви е срам бе?! Масово бургазлии ходят до София да се лекуват, а вие дори после не истае профилактично да ги прегледате и да им свалите конците! За нищо не ставате бе, бургаски доктори! Вие сте едни касапи, не за нещо друго, а защото нямате никакви знания! И седнали тука заради един атентат, къде просто им се падна в територията да се бият в гърдите! Ако знаеха евреите колко сте кадърни щяха да избягат с писъци! Не съм софиянец, a един от многото бургаски пациенти съм, къде ви нямам доверие за нищо. Една алергия и едно натравяне не можете да диагностицирате бе, в София ви се смяха с глас!!!!!!!!! Некадърници с некадърници!
14.
До стария доктор
05.01.2013 14:03:59
0
2
Г-не, ако колегите Ви бяха като Вас нямаше да има тема и никой нищо нямаше да им пише. Радостното е, че МБАЛ-Бургас в онзи 18 юли не видя много смърт, защото нашите лекари спасяваха. Това е и работа на съдбата. Нека софийските им колеги бъдат по-умерени в приписването на заслуги и в медийните си изяви, защото обиждат бургаското съсловие. Та софийските лекари изместиха целия център на внимание върху себе си. За това са виновни и софийските медии. интервюта като на д-р Геренов са хубави, защото показват какво е било. Винаги има значение кой какво е направил и кой не е. Интервюто на колегата Ви Мутафчийски (Не пироговец, а ВМА) бе прекалено напудрено и високопарно и заслужено го сложиха на място. Няма нужда да си мерим инцидентите, починалите, кръвта и мъката - това не са хубави неща и не винаги говорят за висок професионализъм. Не е срамно, че софиянци не направиха нищо като се притекоха при атентата, самото им присъствие беше достатъчно и трябваше да спрат дотам. Разбирам, че защитавате колегите си (ако сте реален лекар), но солидарността трябва да отстъпи пред фактите.
13.
Все някога
05.01.2013 13:47:16
0
2
Все някога истината сте излезе и някой много ще е наакан!Иначе спора е тъп знае се кой колко струва.
12.
Старият доктор
05.01.2013 11:45:56
2
2
Знам какво могат "пироговци", Господа , защото там остарях и побелях! Участвал съм с колегите си при едни от най драстичните катастрофи: авиокатастрофата на Як-40 , жп катстрофата на Илиянци , злополуката с децата в дискотека "Индиго". Много кръв и смърт съм видял през живота си. но никога не съм давал гласност нито за себе си -нито за колегите си. Не се съмнявам в способностите на колегите си от Бургас. Просто темата за превъзходство не бива да стои между колеги.
11.
друг бургазлия
05.01.2013 11:21:39
0
2
Остави ги бе, те софиянци са Рамбо и Роки - идват и на две на три са оправили и ранени и здрави и случайни. До стария доктор. Д-ре, много ясно си пролича, че софийските Ви колеги не знаят какво е скромност и колегиалност. Самофвалковци.
10.
бургазлия
05.01.2013 11:19:06
0
2
Кога успяхте да направите каквото и да е когато при вас бяха изпратени 3-ма раненни, които стояха в София три часа. Да не ни смятате за прости? И кога ваши лекари са правили "нови" прегледи на пострадалите 28, не прекалявайте! Знаем, че прекият контакт и лечението е извършено от наши лекари, не от ваши.
9.
Старият доктор
05.01.2013 11:10:51
2
2
Ня рапорт в "Пирогов" бе окладвана дейността на наши лекари които бяха командировани в Бургас непосредствено след атентата. Докладвано бе че при направените нови прегледи на пострадалите от нашите лекари са били установени неоткрити фрактури и други увреждания при седем от пострадалите. Моля бургазлии да са по-скромни в изказванията си!
8.
съвест - трънки
05.01.2013 08:55:13
1
3
Абе, я като си свидетел да си напишеш истинското име. Нали четеш, че има документация кой какво е правил, ти ли се намери да знаеш. Софийските мекерета се изкараха велики, ама истината е проста. Като се обръщаш по име към доктора и со очевидец айде кажи кой си и какво си правил.
7.
Останал със съвест
05.01.2013 03:31:51
4
1
Това е нагла лъжа ,да не кажа клевета Геренов ,всички видяха какво направи доцента ,не ти ли е неудобно с 22годишния стаж.
6.
патриот
04.01.2013 08:44:53
1
5
Подкрепям, че ти си столичанин. Такъв коментар не може да бъде написан от бургазлия. Аман от столичани в повече. Като искате да ви скубят на софийска земя, ами вървете тогава.
5.
до бургаските доктори
03.01.2013 18:57:40
5
6
Уважаеми, бургаски лекари, това, че софийските лекари са професионалисти бургазлии много отдавна го знаем. Понеже освен за хрема, тук за нищо друго не можем да видим помощ. Добре, че бяха израелците, че за първи път да ви нарекат с тези ласкави думи. Да дойдат да ви видят през останалото време...Повечето от вас нито са професионалисти, нито са хуманни , нито нищо, едни печалбари сте. Софийските взимат пари, но когато им даваме знаем защо. Пълни каруцари сте! Подкрепям и вярвам, че столичани най-вероятно са били отново на ниво!
4.
клдф
03.01.2013 18:47:30
2
3
Да, така е, лесно е да махнем с ръка и да кажем какво значение има кой е спасявал ранените, но не бихме го казали за работа свършена от самите нас, нали? Винаги има значение, винаги, иначе нямаше да има толкова желаещи да се кичат с чужди лаври.
3.
цветар
03.01.2013 18:44:23
2
5
Д-р Геренов, по-лош лекар ли станахте, след като софийските ви колеги си присвоиха някаква слава покрай най- тъжното и страшно събитие за страната ни през изминалата година.
Що за лекари сте всички вие? За бога, не сте шоу звезди ! Грижете се за болните,не за суетата си.
2.
ще те възмутя
03.01.2013 15:51:49
1
5
Тия "бездарници" спасиха всички ранени израелски туристи, които не бяха на парчета. Ти можеш ли да направиш нещо такова, ако не можеш по-добре си трай и давай квалификации само на себе си, а не на някой, който е учил 7 години и спасява животи.
1.
възмутен
03.01.2013 15:43:24
5
4
Тия бездарници като са толкова ербаб,защо са ги викали.Тогава са имали нужда от тяхната помощ сега плюят.Миндили.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пребиха мъж в магазин и го замеряха със стока Пребиха мъж в магазин и го замеряха със стока Екшънът се разиграл в Павликени Тя е ангел за мечтаещите за рожба, целуната от Бог многодетна майка и жена, открила любов от приказките Тя е ангел за мечтаещите за рожба, целуната от Бог многодетна майка и жена, открила любов от приказките Ваня Христова е на 53 години,  с две висши образования и по професия е социален педагог, отдала е себе си на децата чрез подкрепата на млади семейства с репродуктивни проблеми, но и работейки ежедневно с момчета и момичета със специални образователни потребности Много важна информация от АПИ за пътуващите по АМ "Тракия"! Много важна информация от АПИ за пътуващите по АМ "Тракия"! До 30 май движението от 157 км до 162 км ще е двупосочно в платното за София, ограничението е 50 км/ч! Ужас! Майка държала 2-годишното си дете в клетка Ужас! Майка държала 2-годишното си дете в клетка Детето е било затворено от 24-годишната си майка си в клетка на ужасите в апартамента, в който живеели След смъртта на 17-годишен тийнейджър, разбиха лаборатория за дизайнерска дрога в Бургас След смъртта на 17-годишен тийнейджър, разбиха лаборатория за дизайнерска дрога в Бургас В двуетажния палат на Садулата в кв.Победа ченгетата намериха голямо количество обработен и необработен друсан чай, предназначен за пазара РУ на МОН разпореди проверка заради техническия проблем на матурата по английски език в Бургас РУ на МОН разпореди проверка заради техническия проблем на матурата по английски език в Бургас Уведомено е и Министерството на образованието и науката Апелативният прокурор на София подаде оставка - свързван е с групата на Мартин Божанов-Нотариуса Апелативният прокурор на София подаде оставка - свързван е с групата на Мартин Божанов-Нотариуса Той ще напусне не само поста си, но и съдебната система Ценни находки излязоха от разкопките за бъдещата автогара в Созопол Ценни находки излязоха от разкопките за бъдещата автогара в Созопол Разкрит е цял манастирски комплекс от 11-и век  Равен ли е един детски живот на 45 000 евро? За 15-годишната Нати уравнението е вярно Равен ли е един детски живот на 45 000 евро? За 15-годишната Нати уравнението е вярно Малката Нати има нужда от спешна операция, за да живее Детската театрална студия при НЧ “Яна Лъскова” – Несебър спечели най-големите награди Детската театрална студия при НЧ “Яна Лъскова” – Несебър спечели най-големите награди  Театралните постановки се оценяваха от компетентно жури
Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени Влюбих се по време на „Dancing stars”, призна тази звезда Влюбих се по време на „Dancing stars”, призна тази звезда Приех факта, че ще обличам всякакъв вид рокли, каза тя Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Вместо това открих нещо, което може да се окаже много по-ценно – истинско женско приятелство Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси "Не бяхме ние", каза ирански служител, пожелал анонимност Иран потвърди смъртта на президента Раиси Иран потвърди смъртта на президента Раиси Обявяват го за мъченик 
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори