×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Незаконен подземен мол руши църквата "Св.св. Кирил и Методий" в Бургас?


Незаконен подземен мол руши църквата "Св.св. Кирил и Методий" в Бургас?
Инвеститорът на подземния паркинг Петко Захариев каза днес, че църквата поначало си е нестабилен строеж и се е цепила 3-4 пъти през годините, не се разбра какво точно ще има на 4-о ниво
26 Юни 2012, Вторник, 19:19 ч.
Автор: Бесове.Бг

Строежът на подземния паркинг на площада пред светинята ще продължи, въпреки твърденията на НФСБ, че дълбокият трап с тайно четвърто ниво е опасен

Изкопаването на четвърто нерегламентирано ниво на бъдещия подземен паркинг в центъра на Бургас е една от причините за разцепването на църквата „Св.св. Кирил и Методий”. На четвърто ниво, което реално ще бъде първо (от горе надолу) би трябвало да има сервизни помещения за нуждите на поддръжката. Опасенията на общинските съветници от опозицията в Бургас е, че тази площ ще се превърне в своеобразен подземен мол с множество магазини и конферентни зали.

Това стана ясно днес по време на редовната общинска сесия в морския град. Скандалът бе бурен.  Бургаските политици трябваше спешно да решат съдбата на разцепената църква и огромния трап пред нея. Близо час съветниците умуваха върху внесената от НФСБ докладна за прекратяване на договора за концесия за строителство на площад „Св.св. Кирил и Методий” и изграждане на подземен паркинг, предоставена на „Глобал технолоджи къмпани” АД за срок от 30 години. Шефът на на фирмата Петко Захариев също бе в залата.

Едно от питанията на НФСБ беше колко са нивата. Отговорът и на концесионера, и на администрацията беше, че паркингът е на три нива и четвърто - за помещения за обслужване.

"Но не се разбра някакси обслужването още едно ниво ли е. Защото от това, което се копае в момента, става ясно, че има още едно ниво, което се ниглижира и се води, че е за помещения за обслужване. По предварителна информация знаем, че това четвърто ниво ще има няколко конферентни зали. Чистачките са силно синдикално проявени и ще се събират да обсъждат наболели социални проблеми. Ще има едни други помещения, които са много интересно разпределени и ситуирани така, че и на най-непредубедения ще стане ясно, че става въпрос за мол, за магазини. Това е причината този трап да бъде изкопан по-дълбоко, отколкото е по проект и това е причината поради която църквата е на път да падне”,  взриви залата водачът на НФСБ Валентин Касабов.


Валентин Касабов от НФСБ попита какви са тия няколко конферентни зали и оразмерени за магазини клетки под земята

На въпрос  дали действително има 4-то ниво и за какво ще бъде използвано то, Петко Захариев не пожела да отговори.

Това, което той каза пред общинските съветници беше следното: „Църквата не за първи път се напуква, това се е случвало още 3-4 пъти през годините, така че тя още от самото  си построяване е един нестабилен строеж. Тя е като едно пиано, върху което се свири непрекъснато и няма как да бъде укрепено на този етап. Да факт е, че по някакъв начин строежът на подземния паркинг засегна църквата и нейните процепи се отвориха, но ние сме реагирали достатъчно бързо и сме направили всичко възможно църквата да бъде укрепена и пак казвам два пъти аварийно сме действали. Екипи от хора бяха командировани декември месец м.т. и не са посрещали святите празници със семействата си , защото трябваше да укрепват църквата. След това през март месец т.г. имаше втора аварийна ситуация, която в момента е овладяна. Към момента тази докладна, с която опозицията протестира, е несъстоятелна според мен. Всички ние можем да спим спокойно. Има два варианта Община Бургас в лицето на Общинския съвет да развали концесията и ние да спрем работата. Изкопът е направен и дори да бъде запълнена добре дупката след прекратяването на дадената ми 30-годишна концесия тя няма да бъде добре уплътнена. Втората възможност е да продължим да работим с усилен темп и  да направим фундамента и плочите.  Решението е изцяло при вас, аз просто ви приканвам да не отлагате нещата, просто вземете решение днес. Всяко едно отлагане ще значи отлагане на работния процеси и носи риск за всички сгради наоколо.”

Тези думи обаче не вдъхнаха доверие на опозиция, дори ги мотивираха още повече да отстояват своята позиция за прекратяване на договорните отношения.

„Прехваленият ви проктантски екип не си е направил труда да бръкне в проектите на църквата  и да види, че фундаментът е само 1.20 м! Господинът ни уверява как сериозни хора са се занимавали с проучванията под земята, а пък не са разбрали, че когато се издълбае  трап 25-30 метра и започнат да се изсмукват подземните води, а почвата ще слегне - църквата неминуемо ще цъфне. След като това не е направено от въпросната фирма- концесионер в предпрокетната работа  и по времена самия строеж, как да повярваме на всички тия уверения? А колкото до това, господине, дали си струва или не?! Църквата „Св.св. Кирил и Методий” е 100-годишна църква, прекрасна църква, с която много се гордеем, за вас не знам, но аз съм бургазлия и тя трябва да стои като символ дори, ако трябва да хвърлим 10 милиона за спасението й. Същото се отнася и за училището, в което аз също съм учил,  с което аз много се гордея, също се отнася и за Концертната зала. Има стойности, на които бизнесът няма право да посяга, аз също съм предприемач, но това е нашето минало, нашето бъдеще, това е нашата българщина,  това са нашите местни локални национални интереси, върху които никакви предприемачески идеи и никакви идеи за печалби не могат да се налагат.”, каза Валентин Фъртунов от НФСБ.

Мнозинството обаче реши строителството на паркинга да продължи. От „Глобал технолоджи къмпани” АД обещаха той да е готов до края на годината.


В категории: Бургас


Автор
3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
ВАСИЛКА НЕЗАВИСИМАТА
26.06.2012 22:40:05
2
2
тез и архитекти-урбанисти станаха ,кво ли не прави човек за пари
2.
МОЛ с/щу храм?
26.06.2012 22:20:49
0
3
Незаконна църква може да затрупа 4-тото МОЛово ниво на Милко и Морко. Ама то е застраховано, за разлика от храма.
1.
borko
26.06.2012 19:50:44
0
14
като падне църквата ще ходите на църква под земята на 4то ниво.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори