×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха


Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха
Той ще се намира на това място в близост до Бургаския свободен университет, вече наистина
19 Април 2024, Петък, 21:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров

Една дългогодишна неправда скоро най-вероятно ще бъде поправена в Бургас. Докладна записка вече е инициирала изграждането на реплика на първия паметник на Александър Георгиев Коджакафалията на оригиналното му място - край сегашния Бургаски свободен университет. Всъщност документът, който е внесен от кмета Димитър Николов, реално е повторение на предходния такъв, но поправя неточност, която е възпрепятствала изграждането на паметника - а именно корекция на УПИ, което за съжаление се е оказало сгрешено.

Административни проблеми спъват изграждането на паметника на Коджакафалията

Техническото задание обаче остава непроменено, което е добра новина. Реално единственото, което ще се промени, е документацията, която по-точно да описва конкретното място. Паметникът ще бъде поставен на общинска земя в близост до настоящото училище „Паисий Хилендарски”.

Бургас призна Александър Георгиев-Коджакафалията за Почетен гражданин едва днес

„Всички процедури по заданието и инженеринга, и цялостния проект са извървяни. Паметникът ще се намира на лобното място на Бащата на Бургас. Визията е решена, но окончателното ѝ приемане ще стане през Министерството на културата. Ще бъдат ползвани част от останалите плочи, но истинската идеят е да се върне оригиналния вид на паметника на тази толкова важна за развитието на града ни фигура”, каза пред Флагман главният архитект Тихомир Райчев.

Може ли Ал.Г.Коджакафалията да бъде обявен за светец

Историята на монумента, който е маркирал гроба на Ал.Г.Коджакафалията е крайно любопитна. Той е издигнат малко след кончината на дарителя на място, избрано неслучайно. За проекта на монумента, който всъщност е надгробния камък на Бащата на Бургас, се говори, че е дело на италианския архитект Рикардо Тоскани.

Впоследствие, след 9 септември 1944 г., новата власт в страната счита дарителя за капиталист и паметникът е унищожен. Около събарянето му има много неизвестни. „Нищо, освен постамента на монумента, не е останало запазено. Останалите части са хвърлени, доколкото е известно, в близост до оригиналното място на гроба - в щерн за събиране на дъждовна вода. Любопитно е, че възрастна жена е разказала на проф. Петко Чобанов - създателя на БСУ, че помнела как парчетата са хвърлени в кладенец, което донякъде потвърждава тази хипотеза”, коментира историкът Митко Иванов пред Флагман.

Пълна гавра! Това са останките от гроба на Коджакафалията, захвърлени са в склад зад Механотехникума

Друг любопитен факт, за който той сподели по отношение на паметника е, че няма никакви документи за това кога точно е съборен той. Ясно е, че е в период 1948-1950 г., но контретно решение на Градския съвет от тогава няма. Новина за премахването му няма и в регионалния вестник „Черноморски фронт”, който съществува до днес с оригиналното си име „Черноморски фар” и в който в онези години такива събития са се описвали ежедневно. „Възможно е съвсем умишлено да не е поместена новина за събарянето на паметника”, спекулира още Иванов.
Интересно е, че върху постамента, който и до днес се намира в двора на ПГМЕЕ („Механото”) на впоследствие се появява друг монумент - бюст-паметник на комунистическия лидер Георги Димитров. Това обаче се случва едва в периода 1960-1961 г. - най-малко 11 години след разрушението на паметника на Ал.Г.Коджакафалията. Но при всички линии оригиналните парчета са загубени във времето или прекалено добре укрити.

Точно затова идва сега и докладната записка за възстановяването. Там е описано, че ще бъде направена реплика, която максимално да наподобява оригинала, а надписът „Бог да го прости”, който изглежда в онези години на комунизма е подразнил допълнително Партията, че да бъде унищожен по такъв начин паметника, пак ще се появи под датите „1830-1913” и Коджакафалията най-после ще заема значимото място, което цял Бургас му дължи.


В категории: Бургас


Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 0
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
7
Коментара по темата
7.
Майката на Бургас
20.04.2024 10:43:52
11
10
А сегашния паметник какво ще го правим? Два паметника ли ще има?
По-важни неща за общината няма ли, освен паметници, градинки и боядисване със синя боя?
6.
дебили бургас
20.04.2024 07:42:57
1
9
Флагман, ако искате проверете и напишете за друг захвърлен паметник. До Психото, ъгъла където завива автомобилната алея между сградта и игрището, точно до запушената пешеходна алея, на брега на канала има захвърлен под един сливов храст зеленикава паметна плоча изписана на иврит или подобна азбука. Стои десетилетия полузарит с пръст и шума. Дали ена евреите или арменците не знам, но е много стара паметна плоча.
5.
До 4
19.04.2024 23:35:13
11
36
Алоооу,
той е живеел у брат си!
Значи е имал наследници, щом е имал брат!
Такива комундели като теб не искаха името му да се чува, защото сте крадливо, селско племе!
Браво на Кмета!
4.
Малей
19.04.2024 23:26:57
38
17
Айде пак създаване на съвременни митове. Бащата на Бургас - ала бала. Човекът е бил самотник и много добре е знаел, че след смъртта му всичко ще остане за държавата. Затова си е четкал егото да дарява. И да не беше дарил имотите си, резултатът щеше да бъде същият - не може да ги вземе със себе си на оня свят. И без това след смъртта му касата е намерена празна явно са го обрали, както и никой не е изпълнил завещанието му. Димитър Ценов и братя Георгиеви са постъпили далеч по-умно. Респект пред човека, но мисля че му се приписват неща за които няма основание.
3.
И по история сте жив зян?
19.04.2024 23:02:02
35
20
Калъв баща на Бургас може да е Коджакфалията? Кога е създаден Бургас и кога е роден Коджакафалията?
2.
нали има
19.04.2024 21:32:08
26
16
един паметник вече?И то-съвсем наблизо.
1.
Жълтопаветен еврогейпарадчик
19.04.2024 21:22:13
18
53
Гаврата е далеч по нищожна от тази не ГЕРБ-ДПС!!! Да обясня на еврогейските ценители:
Как може земята за сиропиталище да бъде открадната от общината? С какво право. Къде е морала и правдата? В сравнение с един постамент на комунистите техните наследници от ГЕРП ги минаха светлинно
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Ето как да използвате репелент Стана ясно какво е състоянието на детето, блъснато до "Родевата къща" в центъра на Бургас Стана ясно какво е състоянието на детето, блъснато до "Родевата къща" в центъра на Бургас Вчера момиченцето бе пометено от товарен автомобил на ул. "Славянска"
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори